≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Filippa-Odevall_och_Karin-Hedman_forfattarportratt_Bonnier_skolyoga

Författarporträtt i miljö är alltid roligt att fotografera, men samtidigt lite klurigt. I studion har jag kontroll över det mesta, men i en större lokal får man ha lite tur med vädret.

Exakt så var det när jag fotograferade pressbilder för Bonnier Carlsen av Filippa Odevall och Karin Hedman. De har gjort en bok om yoga tillsammans och för att ha lite mer utrymme hyrde jag takvåningen på Färgfabriken i Stockholm.

Lokalen är fantastisk på alla sätt (det var även där jag gifte mig för några år sedan, så jag är lite partisk). Men takfönstren är inte till mycket hjälp om inte solen finns där. Som tur var var den på vår sida.

testbild-fargfabriken-takvaning-portratt

Lite hjälp av solen till bakgrunden

När vi kom till Färgfabriken var det mulet ute. Enligt prognosen skulle det spricka upp, och det var precis vad det gjorde.

Jag hade med mig två B1:or och även två A1:or som jag hade fått låna av Profoto för att testa inför lanseringen i höstas. Tyvärr hade jag inga bra fästen till stativen för A1, så de fick agera kantljus med hjälp av lite snoddar och remmar.

diagram-ljussattning-portratt-miljo-fargfabriken-fyra-blixtar

Behind the scenes, en skiss

För porträttet i inlägget hade jag ställt upp mina fyra blixtar ungefär som i skissen ovan. Solens mönster på väggen från takfönstrens ramar kunde jag inte låta bli att få med, så det fick bli det utsnittet.

Jag placerade Filippa och Karin så de inte fick något direktljus från takfönstren på sig, så allt ljus på dem var blixtljus. Plus lite allmänljus som fanns i lokalen såklart.

utrustning-vaskor-fotografering-location-manfrotto-thinktank-logistics-manager

Allt i två väskor

Jag minns inte riktigt, men det här kan ha varit den dagen jag invigde min ThinkTank Logistics Manager också. Fantastiskt skönt att få med sig allt i två väskor, och slippa ryggsäck för en gång skull.

Dagen till ära hade jag förberett ordentligt med massor av stativ om jag skulle behöva skärma av ljus, så egentligen var stativväskan lite överflödig. Men, med parkering nära och hiss upp till takvåningen var det inga större problem.

Filippa-Odevall_Bonnier-Carlsen_pressbild-forfattarportratt_yoga

När vi ändå hade alla blixtar uppställt på första platsen tog jag både gruppbild och även individuella porträtt. Med det utsnittet försvann det fina mönstret av ljus i bakgrunden lite, men det fanns ändå där.

Tur var väl det, för när vi var klara med den biten av fotograferingen gick solen i moln och lokalen blev något helt annat. Fortfarande fin lokal, men det är ju himla lyxigt att få hjälp med lite ljus ibland.

Lite yogaövningar

När vi ändå hade en gigantisk fotostudio till vårt förfogande flyttade jag blixtarna så vi hade en vit vägg bakom. Där fick de göra lite övningar som kunde bli bra bilder att komplettera författarporträtten med.

Jag kan förresten varmt rekommendera Färgfabriken om du behöver hyra en lokal. Festvåningen högst upp är otroligt stor och luftig, och utanför finns en massa bra miljöer om du ska fotografera.

0 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.