≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Färre distraktioner 2018

De senaste åren har jag försökt bli bättre på lite olika saker. Vissa grejer för att kompensera mina inneboende brister men mycket som jag helt enkelt blir mer nöjd av.

Senaste året har jag reducerat saker som populärt kan kallas ”tidstjuvar”, och där finns några väldigt enkla medel man kan ta till. Lite på samma sätt som alla dessa prenumerationer på tjänster lätt kan urholka min ekonomi kan distraktionerna urholka min tid.

Vad stjäl min tid, egentligen?

Bra fråga.

Jag har börjat med de stora posterna, de som är otroligt enkla att fixa och där tidsvinsterna märks direkt. T ex telefonen, e-posten och liknande saker.

Av en slump råkade jag läsa denna artikel på Wired som egentligen skriver samma sak som jag, fast på ett lite annat sätt.

Några steg mot mindre distraktion

 • Avprenumerera alla nyhetsbrev (eller de flesta)
 • Stäng av alla (onödiga) notiser i telefonen
 • Håll inboxen tom
 • Förenkla allt annat som kan förenklas

Man kan ju såklart göra varianter av detta, typ göra filter i e-posten så vissa saker passerar inboxen utan att man ens ser det.

När jag gick in på Inställningar och Notiser (heter det väl?) tog det ett tag innan jag hade klickat bort dem på alla appar. Det var skrämmande många som jag bara låtit störa mig i onödan.

Samma gällde för nyhetsbreven faktiskt.

Varför ta bort det småroliga?

För att hinna med allt jag vill på en arbetsdag eller arbetsvecka och ha tid över för det jag vill ha tid för krävs lite diciplin.

Det är en sak jag både är dålig på, men också fantastisk.

Så som jag funkar behöver jag oftast mest bestämma mig, har jag bara en aktiv tanke om vad jag vill göra och varför brukar det funka.

Efter att ha inventerat mina uppmärksamhetstjuvar i tillvaron inser jag att jag varken haft någon plan, diciplin eller varit fantastisk.

Nu har jag det, och det märks redan.

Såhär i efterhand funderar jag lite på varför jag ens lät alla dessa appar och nyhetsbrev distrahera mig? Vad är egentligen poängen med att få upp en plupp för att någon klickat på Gilla-knappen exakt nu?

Det är ju faktiskt roligare att se det samlat nästa gång jag öppnar Facebook, Instagram, LinkedIn eller något liknande och får en glad överraskning. Plus känslan av att jag bestämmer (lite i alla fall).

Att fastna i att äta oss halvmätta genom småätande av snabba belöningar är ju något vi försöker få våra barn att undvika? Så varför ramla i samma fälla själv?

Andra saker i samma stil jag gjort tidigare är t ex:

Nästa punkt på min lista att förenkla är bokföringen, och där ska jag försöka mig på någon av webbtjänsterna för detta. Använder du Dooer, Bokio eller någon liknande tjänst får du gärna berätta vad du tycker.

Har du smarta tips på hur du fått ditt arbetsliv mer fritt från distraktioner är du såklart också välkommen att kommentera.

Tack på förhand.

Comments on this entry are closed.

 • Christian Boo 9 januari, 2018, 10:13

  Jag är lite i samma fas. Jag har avinstallerat messenger på mobilen, läser det endast på datorn samtidigt som mailen.
  Jag börjar även titta på lite avlastning gällande tråkig och enkel redigering. Låt gå att det kostar lite slantar, men kan jag få bort 2 timmar i veckan är det en timmes träning och en timme med familjen. Det är värt vartenda öre :)

  • Fotograf Stefan Tell 9 januari, 2018, 23:19

   Jag behöll faktiskt Messenger, på samma sätt som sms och telefonen är snabbkommunikation. Men aldrig push-mail, Slack eller andra notiser som blir eviga avbrott.

   Det där med redigering är klurigt, jag har inte så stora mängder nuförtiden. När jag plåtade produkter tidigare var det självklart att lägga ut friläggning, men några porträtt vill jag helst göra själv.

   Administration kring bokföring är som sagt mitt mål att underlätta just nu, får se vad det landar i?

   • Christian Boo 10 januari, 2018, 07:59

    Jo, bokföringen tänker jag inte ens på längre. Det var så länge sedan jag gav bort den delen.
    Push på mailen i mobilen har även den varit borta länge. Messenger är för mig, mest privata meddelanden som stör min vardag.
    Men, i vilket fall. Bra inlägg, det fick mig att ta lite nya tag i min tidsoptimering :)

 • Mats 9 januari, 2018, 18:43
  • Fotograf Stefan Tell 9 januari, 2018, 23:21

   Tack för tips,
   ska läsa den så snart jag är klar med ännu en om dagen D (den kunde de planera i detalj helt oavbrutna av mobiler eller e-post).