≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Illustratören Lisen Adbåge och författaren Sara Ohlsson har gjort en barnbok ihop på Lilla Piratförlaget, “Frallan är bäst” heter den.

Jag fick uppdraget att fotografera författarporträtt av duon, eller ska man kanske säga pressbilder för att inte låsa in sig? Hursomhelst bokade vi en dag då de skulle vara på förlaget, och jag tog med lite blixtar och kameror.

Bakom kulisserna

Jag har fotograferat på deras kontor tidigare, t ex författarporträtt av Johanna Lindbäck, och har en rätt bra bild av vilka miljöer man kan klämma ur där. Tyvärr var det lite för kallt för att använda balkongerna, så vi valde de stora fönstren som bakgrund.

Vädret den dagen var mest molnigt, men som tur var letade sig några solstrimmor ner på gården. Eller snarare, lyste upp delar av fasaderna där så bakgrunden blev lite livligare.

Att använda fönster som bakgrund kan ha sina baksidor eftersom glas är rätt duktigt på att reflektera saker, t ex ljuskällor. Därför fick det bli lite vinklat mot rutorna.

Huvudljuset var en Profoto B2 med ett Deep Umbrella Large White och diffusionsduk på det. För att inte den som satt närmast blixten skulle vara för ljus lättade jag upp med min hemmagjorda ringblixtadapter som är ett enkelt DIY-projekt.

I den satt mitt andra blixthuvud kopplad till samma Profoto B2. Det är inte ofta jag kör två blixthuvud på B2, men när man vet att avståndet mellan blixtarna inte ska vara alltför långt är det väldigt smidigt.

Variera en sittning

Vi experimenterade med en massa olika sätt för två personer att sitta bredvid varandra, och det är fascinerande hur mycket man kan göra. Till slut blev det dessa två som vann.

Den sista är nog mest en slump, någon gång mitt i hela fotosessionen råkade de bli extra glada och riktade blickarna mot valfria hörn. Men det kan ju bli bra det också, om man har tur.

Hursomhelst är ringblixt eller snarare ringblixtadapter något jag använder speciellt ofta för porträtt, men den typen av ljussättning har en stor poäng. Och det är att man får bra upplättning av skuggor så det egentligen går att vrida och vända modellerna lite hursomhelst utan att någon del blir för skuggigt.

Har du en Roundflash eller Kaffebrus-kopian hemma kan jag varmt rekommendera denna modifikation.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.