≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Måla egna bakgrunder (gästinlägg av Mats Andersson)

När man fotograferar mat, är det viktigt att ha bordsytor och bakgrunder. Som tur är, är det faktiskt ganska enkelt att tillverka egna. Häng med, så ska jag visa hur jag gör mina.

Jag tillverkar mina bakgrunder av MDF-skivor. MDF (Medium Density Fiber) är ett bra material, först och främst för att det inte böjer eller vrider sig, som tunnare plywood ofta gör. Det är också enkelt att såga och måla på och det har en fin, slät yta.

Jag åkte till byggvaruhuset och köpte en stor skiva 12 mm MDF som jag sågade upp i tre bitar om 60×80 centimeter. Det är en bra storlek för den matfotografering jag gör. Om man bara ska ha skivorna till bakgrunder och aldrig ställa något på dom, kan man köpa tunnare skivor.

Detta är ett gästinlägg från Mats Andersson som bor på Ekerö, väster om Stockholm. Här är en kort presentation:

Egentligen är min inriktning att fotografera människor och mat och dryck, men jag har svårt att hålla mig borta från annat som jag också tycker är intressant. Jag utforskar nya saker hela tiden och det delar jag med mig av i en blogg på www.bubbelbubbel.se. Mitt Instagram-namn är @weedobooty.

 


Svampmåla bakgrunder

För att få ett organiskt mönster på bakgrunderna, är svampmålning en bra metod. Jag ska visa hur man gör. Till att börja med, det här är vad du behöver:

  • vattenbaserad väggfärg, minst två olika färger
  • en svamp – antingen syntetisk eller natursvamp
  • en skiva
  • papper att skydda golvet med
  • papperstallrikar att ha färgen i
  • ett par sågbockar eller ett litet bord att lägga skivan på
  • plastmuggar för att blanda färg i
  • en träpinne för att röra om färgen med
  • latexhandskar om du inte vill få färg om händerna
  • en sprayflaska (valfritt. Mer om spraymålning senare)

Börja med att täcka golvet med papper så att du inte spiller färg. Sätt upp sågbockarna och placera din skiva på dem. Ta fram färger och alla verktyg du behöver för att blanda färg och måla, så att allt är på plats innan du öppnar färgburkarna.

Plastmuggar och papperstallrikar är perfekta för du kan bara kasta dem när du är klar. Häll upp din färg i plastmuggarna och blanda till en färg du vill ha.

Tänk på att det inte behövs så mycket färg för att täcka en sån här skiva. Det går åt ungefär en deciliter färg till en 60×80-skiva. På bilden här nedanför hade jag hällt upp alldeles för mycket och jag fick hälla bort en hel del.

Det är en bra idé att hälla upp färgen på en djup papperstallrik innan man får en känsla för hur mycket det går åt. Häller man upp för mycket direkt på skivan, blir det bara bökigt.

Med färgen på plats är det dags att börja måla. Ta lite färg på svampen och börja dutta med svampen.

Jobba över hela ytan istället för från en kant till den andra, så får du lättare ett enhetligt utseende över hela skivan.

Naturlig eller syntetisk svamp?

En natursvamp ger ett mer organiskt och naturligt mönster, men den är mycket dyrare och kan vara ganska svår att få tag på. Om du använder en syntetisk svamp, kan du klippa eller skära lite i den så att du får en oregelbunden form.

Jag har använt syntetiska svampar för de flesta av mina projekt och om man varierar vinkeln när man duttar på färgen, så fungerar det jättebra.

Om du väljer natursvamp och tar väl hand om den, så kan den räcka i flera år. Jag läste på lite om natursvampar och dom skördas faktiskt under ekologiska och hållbara förhållanden, så man kan använda dem med gott samvete.

Skölj ur svampen ordentligt efter att du har använt den för att få bort all färg och låt svampen torka ordentligt innan du lägger undan den, så håller den längre.

Andra sätt att måla din bakgrund

En annan metod är att först grundmåla dina skivor med en roller och sedan svampmåla en struktur i en annan färg. Blanda en färg som ligger nära din grundfärg och slutresultatet blir en yta som kan se ut nästan som marmor.

Du kan också spray-måla dina skivor. Späd ut din färg med vatten tills den är ungefär som mjölk i konsistensen och häll den i en sprayflaska. Placera skivan platt på bockarna och spraya lite på avstånd.

Var noga med att täcka allt runtomkring med papper för det kommer färg överallt.

Låt den sprayade ytan torka ordentligt innan du flyttar skivan, för annars kan du förstöra det arbete du har gjort. Se också till att rengöra sprayflaskan direkt när du är klar, för annars täpper färgen igen den och den blir förstörd.

De här två bilderna nedan är tagna på en spraymålad skiva.

Måla om bakgrunden

Om du börjar tröttna på en bakgrund eller om den kanske har blivit sliten, är det bara att måla om den. Slipa ner ytan lite med sandpapper och ge den ett nytt utseende med ny färg.

Torka alltid av ytan med en fuktig trasa innan du börjar måla, så att du inte blandar in slipdamm i färgen.

Bästa färger för matfotografering?

Du väljer naturligtvis dina färger själv, men jag har några tips: I allmänhet fungerar diskreta färger bäst.

I början hade jag en burk vit och en burk svart färg som jag blandade till olika gråa nyanser och det fungerade jättebra. Jag använder ofta lite kalla färger, blåa toner, som kontrasterar bra mot färgerna i mat, som tenderar att vara varmare.

Oftast ska ju inte bordsytan eller bakgrunden spela huvudrollen i bilderna. Jag föredrar diskreta färger. Tycker du annorlunda – knock yourself out.

Om det här inlägget inspirerade dig att måla egna bakgrunder, posta gärna bilder så vi får se hur det blev.

Vi tar länkarna en gång till:

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.