≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Test: Manfrotto Snap tiltled för kamerablixtar (t ex Profoto A1)

test-smart-tilthuvud-manfrotto-snap-till-kamerablixtar-pa-stativ-MLH1HS

När jag köpte mina Profoto A1 ägde jag två gamla stativfästen som ärligt talat inte var något under av ingenjörskonst. De funkade men var lite hackiga och man fick skruva en massa.

Efter lite letande på nätet hittade jag denna, ett Manfrotto Snap tilthuvud med blixtskofäste (MLH1HS). Som vanligt när det ligger lite funderande på hur man gör något smart och lättanvänt kostar de också aningens mer. Denna betalade jag 390 kr för inkl. moms.

Manfrotto Tilthuvud Snap

En ganska enkel konstruktion, men som funkar bra på de flesta sätt. Betydligt bättre med ett stort vred (eller nästan ratt?) istället för de där pyttesmå skruvhuvuden som finns på andra märken.

I Sverige kommer man troligtvis att försöka justera vinkeln även på vintern. Med handskar.

Vinklingsbar led med coldshoe

Coldshoe är bara ett annat ord för blixtsko, men då utan någon annan funktionalitet än att hålla fast din kamerablixt (ibland kallas fästet hotshoe, men då är det om det finns elektronik/ström inblandat). I mitt fall blir det då en Profoto A1 som jag har testat här som stativfästet kommer användas till.

Den stora ringen kring själva blixtfästet skruvar man upp för att lösgöra blixten, och skruvar igen för att den ska klämma åt och hålla fast. Kanske världens mest självklara funktion, men samtidigt milsvid skillnad mot att återigen pilla med små skruvar. (Med handskar?)

Snabbare och enklare blixtfäste

Den här metoden att klämma fast blixthållaren på ett stativ känns ju också smartare på många sätt. Men det finns dock ett litet problem. Mina stativ har lite olika diameter på den spigot som sitter överst. Fråga mig inte varför, men så är det.

Idén med denna lösning är att man sätter denna på toppen av ett studiostativ och sen klämmer fast blixthållaren. Grejen är bara att det inte kläms fast riktigt på alla dimensioner. Den håller dock tillräckligt för att jag inte behöver oroa mig, men helt perfekt är det inte.

Och återigen, det snabbar upp processen avsevärt att slippa skruva på en liten skruv eller något liknande. Kläm fast och tryck till.

Fäste för blixtparaply

Det är ju ingen större poäng att bara ha ett fäste för en kamerablixt, typ Speedlight, på ett stativ om man måste ha en separat hållare för blixtparaply. Men de flesta blixtskohållare har ett litet hål för detta ändamål och en skruv att fästa paraplyet med.

Här verkar innovationslusten ha slutat på Manfrotto då man ändå har den gamla och lilla skruven för att klämma fast paraplyets stång. Det har visserligen ett rätt stort huvud man säkert kan kunna hantera med handskar, men ändå.

Varför inte göra en liknande lösning som man har gjort för att fästa blixthållaren på stativ? Det kunde ju också ha varit en fjädermekanism som klämde fast paraplyet? Då hade man i en och samma rörelse kunnat klämma av den från stativet och samtidigt lösgjort paraplyet. Oftast gör man ändå sånt samtidigt.

En grej saknas

Jag har bett Profoto massvis med gånger om små väskor till alla deras tillbehör, och nu finns det t ex smarta lådor och sånt till många av de saker de utvecklat på sistone. Det är nog inte bara jag som önskat mig det, så nu finns det i alla fall. T ex smarta hållare för färgfilter, och en bra väska till Profoto A1 m.m.

Här hade det inte skadat om man fick med ett litet fodral till detta tillbehör. Kanske något enkelt, typ som en strumpa i neopren som det finns till objektiv och små kameror.

Det skadar aldrig att förpacka saker bra som sen ska skramla runt i stativväskan eller kameraryggsäcken. Annars går allt sönder förr eller senare av att skavas mot varandra.

Slutsats

Bästa fästet för kamerablixtar som jag har hittat, även om kanske version två kunde få ha ett smartare sätt att klämma fast paraplyet. Men det här är ändå tillräckligt mycket bättre än allt annat jag provat.

4 comments… add one
 • Paul Lindqvist 10 oktober, 2017, 10:58

  Synd att Profoto inte satt en gänga i blixtsko “plattan” då hade man kunna fästa den lite överrallt, plus att man kunnat avända den gamla paraply leden från manfrotto.

  • Fotograf Stefan Tell 11 oktober, 2017, 00:45

   Håller helt med. Kunde varit ett hål framför fästet som gick upp i själva “kroppen” för att ge stabilitet. Men, det känns ju inte helt orimligt att det kanske kommer en A2 med lite mer effekt och just gjord för stativ.

 • Magnus Fröderberg 11 oktober, 2017, 19:10

  Verkar vara en lite smidigare variant än gamla klassiska Manfrotto Lite-Tite 026.

  • Fotograf Stefan Tell 12 oktober, 2017, 00:30

   Ja, en sån har jag också liggande någonstans. Tar lika mycket plats som ett B2 blixthuvud med allt som spretar hit och dit.

   Det är som om tillverkare av prylar inte tänker på att utrymmet i en väska är begränsat och ska delas av andra saker man kanske inte vill repa, krossa eller sabba på något annat sätt?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.