≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jeanette är personlig tränare på SATS och behövde en profilbild att presentera sig med. För att inte krångla till det gjorde jag enklast möjliga ljussättning, en Profoto B1 med en 150 cm softbox Octa med raster som huvudljus.

Samtidigt provade jag hur det skulle vara att använda Profoto A1 som kantljus, ett sätt att använda dem som jag tror kommer bli mycket av framöver. Tyvärr hade jag inte två stativfästen med hotshoe/coldshoe men det gick hjälpligt med snoddar.

Ljussättning i fotostudion

Som sagt, en stor Octa som huvudljus på ett C-stand, då kan man placera kamerastativet väldigt nära och behöver inte använda bomstativ. För att ytterligare få till bra kontrast i kanterna kompletterade jag rastret med flaggor.

Två stycken Avenger-flaggor på stativ ramade in henne och tog bort allt eventuellt ströljus som skulle minska kontrasten.

Profoto A1 som kantljus

Jag fick som sagt använda stroppar för att hänga A1:orna på stativen, kanske inte optimalt, men det funkade. En Dome Diffuser på vardera blixt spred ljuset mer och gjorde det mindre riktat.

Bakgrunden var den vita rundfonden och den blev med denna ljussättning ljus grå. Hårljuset/kantljuset är kanske inte så synligt i den översta bilden förutom lite lätt blänk i håret. Men med håret i tofs hjälper de till att modellera ansiktet aningens mer.

Jag gillar enkelheten i den här typen av ljussättning och skulle gärna använda den mer. Dock kan det bli lite knixigt om man fotografera flera, t ex vid personalporträtt, när det kan behöva justeras för olika höjd och speciellt glasögon. Men annars fint.

Nu har jag i alla fall köpt bra blixtfästen för Profoto A1, så nästa gång behöver jag inte pyssla med gummiremmar för att få fast dem lite hjälpligt på stativen.

Sen kan jag inte betona vikten av att äga minst ett C-stand nog, det underlättar så otroligt mycket i fotostudion. Den typen av stativ tar jag i princip aldrig ut till kund, för de är riktigt otympliga och tunga. Men i studion förenklar de allt då man kan placera dem nära varandra, eller ha ett kamerastativ precis bredvid.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.