≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Lightroom Classic, jämför bilder smartare

Adobe har nyss släppt Lightroom Classic som är namnet på gamla, hederliga Lightroom. För att förvirra lite för alla har Lightroom CC blivit någon slags variant i molnet som jag inte riktigt satt mig in i än.

Tyvärr är inte Adobe bäst i världen på att presentera nya funktioner, jag ögnar snabbt igenom lite text och tänker ”ok, inte mycket nytt”. Sen klickar jag på Uppdatera.

Jämföra bilder med Reference View

Den här jämförelsefunktionen kanske faktiskt har funnits tidigare, men med alla menyer kan jag faktiskt helt förbryllande nog missat.

I Develop kan man ha en referensbild bredvid den man arbetar med, för att kunna jämföra utsnitt och redigering. Otroligt användbart och bra på alla möjliga sätt.

Hursomhelst kommer min nyupptäckta vän att spara enormt mycket tid åt mig när det gäller att få till samma beskärning på flera porträtt. Eller se så bakgrunder eller toner håller samma stil.

Tidigare har jag dragit upp storleken på filmremsan (”film strip”) i nederkant för att jämföra flera bredvid varandra.

Beskära funkar tyvärr inte

Man kan göra de flesta justeringar i detta läge, men man kan konstigt nog inte beskära bilden. Det hade ju varit förnämligt annars.

Såhär skriver Adobe:

While in Reference View, you can use all the develop tools to edit your Active photo — except the Crop tool. Apply most of the local edits to your photo including crop, before you launch Reference View.

Jag får fortsätta hoppas det kommer i nästa uppdatering.

Jämföra före och efter redigering

När jag läste på lite mer hos Adobe om de nya funktionerna för att jämföra bilder i Develop-modulen (Framkalla?) hittade jag en till sak. Nämligen att kunna ha samma bild men olika versioner bredvid varandra för att snabbt se skillnaden.

Läs mer hos Adobe om funktionerna och detaljer.

Klicka bara på den lilla ikonen markerad med Y och Y så får du upp din originalbild, t ex råfil, och den med alla justeringar bredvid. Den funktionen verkar bara gå att komma åt från Develop-modulen medan Reference View finns i menyn vid högerklick på en bild.

Läs manualen (uppenbarligen)

Det här kanske är gammal skåpmat för dig, men jag är lite förbluffat att jag missat två så pass användbara funktioner. Kom de i senaste versionen kan jag förlåta mig själv, men annars visar det bara på hur bra det är att läsa manualen lite oftare.

Egentligen skulle man behöva gå en grundkurs i Photoshop och Lightroom lite då och då, eftersom det fylls på med så många små och stora justeringar och nya funktioner.

Eller så ska jag kanske läsa lite mer nog i framtiden innan jag trycker på Uppdatera och fortsätter arbeta som jag alltid har gjort?

Gamla hundar, och allt det där.

Comments on this entry are closed.

 • Mats 20 oktober, 2017, 09:43

  Det bästa jag sett hittills, är att man kan använda embedded preview om man föredrar snabbhet. Man får blixtsnabba previews som i Photo mechanic. Jag hoppas hitta att Lightroom kan se att man låst en bild i kameran och att man kan filtrera på det.

  • Fotograf Stefan Tell 20 oktober, 2017, 11:17

   Det där har jag inte börjat prova än.
   Gissar att man då har inställningarna från kameran så den bilden ser ut som den gör på den skärmen, eller? Frågan är bara hur Lightroom gör när dessa inställningar sedan nollställs?

   Eller är det där mest till för snabba urval?

   Min D5 kan stjärnmarkera vilket följer med in i Lightroom, väldigt smidigt om man ska sortera ut för snabba leveranser. Är osäker på om den funktionen finns på D750?

   • Oliver 21 oktober, 2017, 16:45

    Tyvärr kan man på Nikon D750 inte stjärnmärka bilder :(
    Vet inte varför Nikon inte kan lägga till det i en mjukvarouppdatering!

    • Fotograf Stefan Tell 23 oktober, 2017, 13:46

     Ok, tack.
     Som så mycket annat är det bara en begränsning för att göra den dyrare modellen mer prisvärd. Fast konstigt nog finns vissa funktioner mer i entusiastmodeller än i de dyrare. Man får helt enkelt köpa en av varje :)