≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bilfotografering är inte min specialité, men jag har fotograferat min beskärda del bilar ändå. Allra mest åt Turtle Wax för deras produkter till rekond och rengöring.

Nu var det dags igen och denna kalla dag i vintras/våras fick vi använda ett Turtle-center på Lidingö som var otroligt ljus och fint till fotostudio. Många gånger ligger annars just biltvättar och rekondanläggningar långt ner i parkeringsgarage.

Jag tog med min kameror och några blixtar, sen agerade ägaren modell för att det skulle hända lite och bilarna bli ännu blankare.

Ljus, blänk, vatten och fart

Senaste jag fotograferade bilar var nog på en motorväg i solnedgången, och det blev fantastiska bilder. Nu var uppdraget mer att få lite arbetsbilder på hur Turtle Wax produkter används och hur miljön där de används ser ut.

Som tur var fick vi låna en väldigt fin bil. Jag blev tillfrågad om jag hade några önskemål om färg, och jag svarade grå eller silver. Röda bilar är jättefina, och i andra färger också, men det blir så otroligt lätt att färgen tar över och alla bilder ser ungefär likadana ut.

Inte så användbart totalt alltså.

Sen har vi det där med blanka bilar i färger och ljus som studsar.

Två blixtar snett bakifrån

I huvudsak använde jag samma ljussättning på de flesta bilderna. En Profoto B1 till vänster med ett Deep Umbrella Large med diffusion och en helt bar B1 på högersidan i andra hörnet.

Blixten från vänster fick ge det stora ljuset och blixten till höger fick agera skarpare kantljus. Direkt bakom mig var portarna till bilhallen öppna och släppte in bra med dagsljus.

Såhär ser förresten en skum bil ut.

Bakom de där portarna stod jag, men då var de öppna och släppte in iskall vind plus lite snö faktiskt.

En vinkel, flera varianter

Jag jobbade allra mest precis framför bilen för att få en så lång arbetsyta som möjligt, dvs motorhuven. Huvudljuset flyttade jag lite fram och tillbaka, men alltid på samma avstånd från bilen för att slippa justera exponeringen för mycket.

Min glada kund hjälpte till att vara testmodell och visa hur man hanterar sakerna så allt blev rätt. Många gånger är det ju rätt skönt att ha med kunden på plåtningar för att man snabbt ska kunna stämma av så allt blir som de vill direkt. Det sparar tid efteråt.

Har man med sig två bilintresserade polernördar kan det dock ibland bli rätt mycket diskussion om vattendroppar eller helt irrelevanta bilfrågor som dyker upp. Men det är ju det som är kul med att vara frilans, man får hoppa in i någon annans verklighet ett tag och lära sig saker.

Välja bort vissa vinklar

En sak jag lärt mig av att fotografera bilar under åren är att man ska hela tiden ta testbilder för att se vilka vinklar som är lättjobbade och vilka man redan från början kan välja bort. Så kan man kommunicera det till kunden direkt. Eller ändra ljussättningen om det är viktigt att få med något speciellt på andra sidan.

En såhär blank bil kommer visa allt i sin omgivning som en spegel, så det gäller att titta noga. Annars får man sitta där i Photoshop och ta bort saker hela dagen. Sen betyder det inte att reflektioner inte får vara med, speciellt inte i såhär “realistiska” bilder.

Alternativet är att skärma av allt och i princip bygga en jättestudio med vitt överallt. Eller svart. Det är inte riktigt så jag arbetar.

Här är förresten ett exempel på hur en av bilderna användes i trycksaker m.m. med en blåaktig ton över hela ytan. Jag önskar verkligen att vår bil var såhär ren och blank ibland.

Andra hållet kan också funka

För att inte låsa oss helt vid en bil tog vi in en annan med fina former och visade på lite polerteknik från andra hållet. Här fick jag korta ner slutartiden väldigt rejält för att få lite täckning i himlen utanför. Blixtarna står ungefär på samma ställe som de gjorde hela tiden.

När vi väl var klara såg mina uppdragsgivare såhär glada ut. Jag packade ihop mina kameror, stativ och blixtar för att sätta mig i en bil som verkligen hade behövt en omgång med alla produkter Turtle Wax erbjuder. Men, jag tog betalt i pengar som vanligt och fick åka hem i en normaloblank bil.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.