≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Den enkla, svåra gruppbilden

Gruppbilder är alltid svårt, tycker jag. Det kan bero på att de oftast planeras in med armbågen och sällan har speciellt goda förutsättningar för att bli bra. Ibland kan man dock ha tur.

I det här fallet skulle jag fotografera en grupp om fyra personer på Swedbank, och på deras huvudkontor har jag varit otaliga gånger. Det är i många avseenden raka motsatsen till min fotostudio, väldigt luftigt och gott om plats överallt.

Plus miljöer som tillför något, inte bara en vit rundfond.

En bra lokal underlättar

Det har hänt att jag avrått kunder från gruppbilder ibland. Kanske oftast då jag inte tyckt att det kanske skulle vara värt pengarna för dem? Men egentligen för att jag inte tycker att det skulle bli värst bra.

Rymliga lokaler däremot, eller bara intressanta på något sätt, kan tillföra mycket till en gruppbild och underlätta ett bra slutresultat.

Något att förhålla sig till är alltid bra, t ex en bänk att sitta på eller hänga mot litegrann? Och en bra bakgrund funkar också. På det här stället finns som sagt flera platser där man kan bygga upp något kring.

Enkel ljussättning av gruppbild

Jag gillar att ljus har någon slags riktning, dvs huvudljuset. Men så gillar jag också upplättningsljus som gör att skuggorna inte blir helt fria från detaljer. Inte alltid, men ofta.

Då brukar det funka med två blixtar, en för det ena och en för det andra. Har man gott om utrymmet kan man göra nästan vad som helst.

Här använde jag en Profoto B2 som huvudljus med en Deep Umbrella Medium, vit, till vänster. Sen en Profoto B1 med Deep Umbrella Large, vit, som upplättning bakom mig och kameran.

Dessa tre färdiga bilder fick personaltidningen, och jag minns faktiskt inte exakt vilken som publicerades. Jag har väldigt svårt att välja själv vilken som är min favorit.

För mig som inte är stormförtjust i gruppbilder har nog nyckeln till att bli nöjd med dem varit att inte regissera så mycket. Jag placerar ut ”modellerna” och flyttar runt dem lite. Sen får det bli lite som det blir, kanske låter slappt, men hittills funkar det.

Huvudsaken för mig, när det gäller den här typen av gruppbild, är att få till ett bra häng. Då får det gärna variera rätt mycket i hur folk står och ser ut. Alla behöver t ex inte le lika mycket. Eller ens titta in i kameran, huvudsaken att det blir en helhet.

Vill du läsa fler inlägg om gruppfotografering har jag förvånansvärt nog skrivit ganska många olika.

Men min slugaste och mest mångsidiga ljussättning av gruppbilder OCH individuella porträtt gjorde jag för fem år sedan. Något så klurigt har jag knappt gjort sedan dess.

Det var nog årets inlägg om gruppfoto, jag kanske återkommer med något om att fotografera par? Eller vad man kallar när två personer är med i samma bild?

2 comments… add one
  • Niclas Fasth 2 oktober, 2017, 20:37

    Gruppbilder kan vara klurigt! Och två personer är nog minst lika klurigt. Det blir så lätt att det känns tomt, och ofta upplever jag det som att folk tycker att det känns mer konstlat och pinsamt när de måste vara med på bild samtidigt, jämfört med en och en. Men på nåt vis så går det alltid att få ihop nåt ändå. Man lär sig ju trots allt att bli väldigt bra på improvisation när man väl är där och börjar klura lite.

    • Fotograf Stefan Tell 3 oktober, 2017, 00:01

      Det är ibland som att försöka få till den där naturliga placeringen av kuddar i soffan, eller få till en obäddad säng så det ser ofixat ut. Man får stöka till det till dess det ser ut på ett bra sätt.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.