≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Smarta saker till liten fotostudio

I fotostudion där jag jobbar är det inte så gott om plats. Eller snarare, innan man har satt upp stativ och blixtar m.m. känns det rymligt, men den känslan försvinner snabbt.

Takhöjden är dock ovanligt bra för en liten lokal i centrala Stockholm, men det hade inte varit fel med någon meter extra på varje håll.

Istället för att önskedrömma om en gigantisk ateljé (eller flytta utanför city) får man hitta smarta och smidiga lösningar. Här kommer några av mina favoriter som underlättat för mig och gör jobbet snabbare.

Vägghållare för pappersbakgrunder

En klassiker, finns i flera fabrikat men har tyvärr inte utvecklats nämnvärt på de senaste åren. Men, den sparar plats jämfört med att ha minst två stativ och en bom mellan dem.

Det finns numera flera lösningar med motor, men några är dyra och de mer prisvärda går bara att köpa från utlandet. Jag skulle nog gärna ha ett sånt system, men är inte i studion varje dag, så det får vara.

En väggarm för blixt m.m.

Det här är en av de saker som kan få en liten fotostudio att plötsligt blir otroligt användbar. Som du kanske såg på första bilden i inlägget kan vi nu få in en blixt ända in i hörnet. Och då är det ändå en rundfond där och krånglar till det.

Manfrotto 098B heter den och kräver såklart att man hittar en regel att skruva fast den i, eller att man har jättebra skruvar och plugg.

Jag köpte en ny och två begagnade, så nu kan jag ha saker vid väggarna och fritt på golvet. Man kan ju använda dem till flaggor eller hänga annat i dem också om man vill. Huvudsaken är att de spar golvyta, för med stativ överallt blir det snabbt trångt.

Hängsystem för stativ m.m.

Manfrotto 027 heter denna. Väger onödigt mycket och verkar vara tillverkad i gjutjärn. En typisk produkt som borde gå att göra betydligt lättare och smidigare.

Men, vi har två och varje rymmer minst 8 stativ, som inte behöver ligga någonstans eller stå lutade mot en vägg.

För några år sedan gjorde jag en DIY-variant av denna med lite hängare från garaget. Läs “Stativförvaring i studion” om du vill hitta en enklare lösning. Inte lika snygg, men funkar bra.

Flaggor spar inte plats

Men de kan begränsa nackdelarna med en liten fotostudio betydligt. Samma gäller för v-flats, bookends eller kanske vikväggar som man ska kalla det på svenska. Friggor även kallat.

Ha enkla och snabba lösningar för att skärma av ljus så kommer din ljussättning bli mycket mer som du tänkt. Slipper man ströljus som studsat mellan väggar och tak blir allt roligare.

Jag byggde en rullbar flagga som är smidig, men man kan såklart bara köpa lite Molton-tyg och hänga upp. Istället för svarta friggor eller flaggor alltså. Eller ha några av varje.

Raster till allt

Ett raster till din ljusmodifierare är inte heller något som sparar plats, men du kommer kunna styra ljuset bättre. Och kan du styra ljuset bättre kommer din lilla fotostudio inte upplevas så liten när du tittar på bilderna därifrån.

Jag kan varmt rekommendera raster till alla saker som kan ha ett raster. Hårda raster till reflektorer som t ex en beautydish är ibland lite dyra, och mjuka raster till en stor softbox är jättedyra. Men det är värt varenda krona för kontrollen du får över ljuset.

Smart hängare för reflektorer

Bilden ovan är nästan den enda jag hittade på nätet av denna produkt som varit superhemlig. Jag förstår dock inte varför. Det är som en kopp man skruvar fast i väggen och vips kan man trycka fast allt med samma diameter från Profoto, t ex en speedring eller Magnum-reflektor.

Nu verkar de inte säljas längre, men använder du Profoto tycker jag du ska kolla om du kan hitta några. Att de inte skickar med en till varje reflektor och speedring de säljer förstår jag inte riktigt.

Smarta stativ

De flesta stativ är ungefär likadana, de känns lite vingliga och tar upp stor plats på golvet. När man sen köper sitt första c-stand och betalar rätt mycket för det funderar man lite varför man inte köpte ett tidigare. För de är så fantastiskt bra i fotostudion.

Jag har tre och funderar på att köpa två till. Speciellt de med “sliding leg” är smarta där man kan höja ett av benen om underlaget är ojämnt (t ex vid kanten av vår rundfond).

Eftersom de är jättetunga och har benen på olika höjd kan man ställa dem jättenära varandra, och så brukar det vilja bli.

Dela med dig av dina bästa tips

Jag kunde säkert komma på några fler saker som gör att man effektiviserar sin fotostudio, men det är roligare att höra från er. Skriv gärna en kommentar med smarta lösningar som sparat tid åt dig, eller plats, eller bara någon grej man måste köpa.

Tack på förhand.

3 comments… add one
 • Mats 22 augusti, 2017, 14:10

  Här står det mesta huller om buller, men laddarna är i perfekt ordning, så det får bli mitt bidrag. http://www.bubbelbubbel.se/my-charging-station/

 • Christian Svensson 29 augusti, 2017, 19:45

  Ang “Smart hängare för reflektorer”:
  Jag lät göra liknande hängare för Bowens-reflektorer, med urtag för de tre tapparna. Med ditt inlägg blir nästa idé att göra likadana väggfästen där röret har en smula mindre ytterdiameter, än reflektorfästests innerdiameter. Då slipper man fräsa ur för tapparna. Kolla med en gymnasie-skola som har industri-program.
  Här är en bild på mina fästen:
  https://www.dropbox.com/s/3r404gzs4fx1lsm/20170829-5809.jpg?dl=0

  • Fotograf Stefan Tell 29 augusti, 2017, 23:02

   Riktigt snyggt och bra gjort.
   Du borde skicka bilder till dem och undra varför de inte gör egna som inkluderas i alla lådor med reflektorer. Man tycker ju att det finns rätt många som behöver förvara sina saker smidigt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.