≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Rullväska eller jättestor fotoryggsäck?

stor-fotoryggsack-eller-rullvaska-fotoutrustning

Som fotograf blir det lätt att man samlar på sig utrustning, hur mycket jag än försöker hålla det till ett minimum. De senare åren har det dock blivit någon slags standardutrustning som jag tar med på de flesta uppdrag. Och då behövs något att bära dem i.

Just nu håller jag på och bestämmer mig för om jag ska komplettera med en riktigt stor ryggsäck för kamerautrustning som även ska ha plats för någon Profoto-blixt. Eller istället satsa på en mellanstor rullväska för att samla det mesta i.

mina-fotovaskor-ett-vanligt-uppdrag-fotograf

Mina väskor ett vanligt uppdrag

Är det gångavstånd till kunden, eller om jag kan ta bil/taxi, brukar det bli tre väskor. Den avlånga för stativ och ljusmodifierare (Manfrotto Padded Tripod Bad 120 cm), sen Profotos egna lilla väska som ser ut att rymma bara en B1/D2 men faktiskt får plats med två.

Och till sist den kameraryggsäck jag använt mest på sistone, en LowePro ProTactic 450 AW.

Tillsammans rymmer de det mesta jag behöver för pressbilder, personalporträtt eller för liknande uppdrag.

Min gamla lösning för utrustning

Tidigare var jag väldigt glad när jag hittade F-stop Satori EXP och hade den rätt länge som min ”får plats med nästan allt”-kameraväska.

Men den kändes för långsam till slut. Idén med en inre väska låter kanske bra, men det var ett himla arbete att få upp allt och sen ner igen. Uppdrag på kontor där man kan lämna delar av utrustningen, jättebra, men inte utomhus.

Jag vill snabbt kunna samla ihop saker och förflytta mig till nästa ”location” för att vara så effektiv och få till så mycket variation jag bara hinner med. Då funkar inte denna.

think-tank-logistics-manager-30-lowepro-pro-trekker-650

Varför rullväska eller stor ryggsäck?

Jag har klurat länge och stirrat mig halvt blind på det utbud av olika väskor det finns för studioutrustning och sånt. Tyvärr är det mesta ungefär samma sak, fast olika design.

När jag gjorde en enkel genomgång av mina uppdrag senaste året blev det tydligt att jag åker egen bil eller tar taxi till de flesta. Ibland tunnelbana såklart, men väldigt sällan.

Många gånger parkerar jag någonstans i närheten, tar med mig den utrustning jag behöver och rör mig sedan mellan olika platser i närheten. Så ser rätt många uppdrag ut.

Kan jag hitta en lösning där jag snabbt kan få med mig sakerna i en väska som tål natur och väder blir allt så mycket enklare. Och gärna så få kollin som möjligt. Två väskor är lagom.

Och en behöver vara min stativväska.

Då måste den andra rymma både Profoto B1/B2/D2 plus hela kamerautrustningen med två hus och olika objektiv.

Logistics Manager 30/Pro Trekker 650

Det är någon av dessa två väskor som känns mest passande för uppgiften. Båda rymmer troligtvis det mesta jag behöver ha med mig (rullväskan mer än ryggsäcken).

Ryggsäcken har främst fördelen att den bärs på ryggen, men har öppningen åt ”fel” håll, så det kommer inte bli lika smidigt som på den jag använder nu t ex.

Rullväskan känns spontant smidigare, men jag är lite allergisk mot de där små skateboard-hjulen som funkar utmärkt inomhus och på flygplatser. Att dra dem på en grusväg är inte lika kul.

Sen blir rullväskan säkert rätt jobbig de tillfällen som man behöver bära den en bit. Har inte riktigt fattat om det följer med någon axelrem, men det går säkert att lösa separat annars.

Har du några tips?

Jag kommer gissningsvis inte pensionera min vanliga fotoryggsäck, men skulle som sagt behöva uppgradera till något större.

De här två produkterna är de jag kommit fram till, men jag har säkert missat någon jättebra väska som är smidig. Grundkravet är att jag ska få plats med två kamerahus och några objektiv m.m. plus två Profoto B1 eller B2.

Skriv gärna en kommentar om du har hittat en portabel lösning som funkar bra för dig, om du har ungefär samma mängd prylar att släpa på när du arbetar.

Tack på förhand.

https://www.facebook.com/FotografStefanTellStockholm/posts/1390355121014300

Comments on this entry are closed.

 • Jonas Gunnarsson 17 augusti, 2017, 12:43

  Hej Stefan,
  vet inte om det är svaret på din fråga, men har du kollat på Douchebags?

  https://douchebags.com/stories-innovations

  Det som är fördelen med dem, är förutom att du har en mängd olika väskor att välja på, är att du kan på ett enkelt sätt koppla ihop dem vilket gör det enklare om du ska gå en bit. Vet att en del av dem kan du stoppa tex FStoppers, som du redan har, ICU inne i dem. Som sagt, inte riktigt svar på din fråga men kan vara värt att kolla på alla fall.
  /Jonas

  • Fotograf Stefan Tell 18 augusti, 2017, 08:29

   Tack för tipset, såg otroligt coola ut.

   Lite synd att de bara visar upp utsidorna, kunde gärna ha fått vara lite mer detaljbilder så man förstår bättre. Men jag gillar upplägget, så gott som jag förstod det.

 • Paul Lindqvist 17 augusti, 2017, 12:56

  Ryggsäck försäker jag använda så lite som möjligt. Har ett antal rullväskor i olika storlekar. Smidiga och har mycket utrymme, en del har dock för mycket. Hade en Manfrotto LW-99W som rymde väldigt mycket utrustning, mer än jag orkade bära/släpa.. :-)

  När det gäller rullväskor (och väskor i allmänhet) så har min erfarenhet varit att inget slår ThinkTank, livstids garanti och byggt för att hålla, har väl över 10st TT väskor en väska har jag behövt nyttja garantin (en söm släppte på visitkorts fickan) den var 3-år gammal och blev utbytt på studs.

  Jag åker mycket kommunalt, men även taxi. Så jag använder även rullvagnar för att lasta väskorna på, men då är det oftast lite mer utrustning.

  • Fotograf Stefan Tell 18 augusti, 2017, 08:32

   Hej,
   den där Manfrotto har jag nog kollat på, ser lite ut som ThinkTanks Logistics Manager på många sätt.

   Det är svårt att hitta den perfekta väskan för allt, och det går nog inte ens, men man har roligt på vägen :)

 • Niclas Fasth 17 augusti, 2017, 13:28

  Jag har inget direkt tips, men något jag gjort på vissa jobb som legat lite otillgängligt till, är att jag fått ner min vanliga fotorygga inuti min Kajka 75 (vandringsrygga), och där har jag sedan lyckats få ned två blixtar i ungefär samma storlek som B1, med stativ och blixtar fästa på utsidan (i flaskhållarna, fastspända med kompressionsremmarna), och så bär jag softboxen/arna.

  Jäveltungt, men med bra vandringsrygga så var det ändå helt görbart. Fördel Kajkan är också att man kan öppna hela fronten på den, typ som en resväska, så då har jag kunnat öppna den först, och sedan min fotorygga som ju legat däri, för att få enkel tillgång till allt.

  Som sagt kanske inte direkt ett tips, men det är alltid kul att dela erfarenheter och abrovinklösningar :D

  • Fotograf Stefan Tell 18 augusti, 2017, 08:34

   Tack,
   det där blir ju lite som att ha en från F-stop, och det är nog bra i många situationer. Just för mig så vill jag att det så fort som möjligt ska gå att stänga och samla ihop saker enkelt för att förflytta sig bara en liten bit.

   Sen undrar jag varför det inte finns fler modulära ryggsäckar på ram. Det skulle kunna bli så bra.

 • Magnus F 17 augusti, 2017, 14:00

  Jag är helt hooked på väskor. Det senaste inköpet är en Mindshift Gear 40L. Mindshift Gear är Thinktanks friluftsmärke. Ryggsäcken är bra att bära och lastar massor. Väskan går nätt och jämt som handbagage, så den är verkligen maxad. Det är liten skillnad mellan de yttre och inte måtten. Scandinavian sålde den med 40 procent rabatt.

  Ett annat alternativ är Think Tank AirPort Takeoff V2 rullväska som även kan bäras som ryggsäck vid behov.

  Ytterligare en väska i kabinstorlek är Think Tank Airport Accelerator. Lastar som Mindshift Gear 40L, men är mycket mer diskret och civil.

  • Fotograf Stefan Tell 18 augusti, 2017, 08:37

   Den där Mindshift ser ganska exakt ut som min LowePro, verkar vara samma storlek. Känns ganska lagom för ryggen.

   Ju mer jag kollar, desto mer känns det som jag skulle behöva ett mellanting mellan AirPort Takeoff och Logistics Manager. Behöver ju sällan kunna få med den som handbagage (nästan aldrig), men vill gärna kunna få med två B1:or plus kameraprylar.

   Sökandet går vidare, tack för tips.

 • Pax Engström 18 augusti, 2017, 19:23

  Intressant läsning!
  Precis som Jonas skriver så kan jag varmt rekommendera Douchebags. Jag köpte en av deras ”Little bastard” och får med mig stativ, blixt, ljusformare, tejp etc. utan problem. Två av mina väskor (blixt- och stativväska) blev en.
  Det finns även en större variant ”Big bastard”, som sväljer ännu mer.

  I min ryggsäck, Think tank Streetwalker harddrive, har jag plats för för två pro-hus, 5 objektiv, 14-24, 24-70, 70-200, 50(1,8), 16 fisheye, två speedlights, extrabatterier, rengöringskit, dator, laddare och annat krafs som får plats.

  Andra bra saker med Douchebags är att dom i princip har livstidsgaranti (utifrån vad jag sett och läst om folk som haft problem) samt att du har en riktigt bra resväska när det är dags att resa iväg själv eller med familjen :)

  • Fotograf Stefan Tell 21 augusti, 2017, 10:42

   Tack,
   jag gillar stilen, men att ha en tom väska som inte är anpassad för den typen av utrustning jag har med mig känns spontant inte så effektivt. Det blir ju lite som att ha en ”Dramaten”-väska eller pirra med väggar om man ska få plats med stativ, eller hur?