≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

En pappersbakgrund – flera bakgrundsfärger

fotostudio-en-bakgrund-justera-farg-flera-olika-portratt-lightroom-photoshop

Bakgrundpapper i olika färger är alltid kul att experimentera med när man fotograferar studioporträtt. Men ibland vill man inte störa flödet för att byta bakgrundsfärg hela tiden, om man ens har olika färger att välja mellan.

Då går det bra att fuska lite i Lightroom, men det funkar inte lika bra på alla bilder. Min erfarenhet är att om man får till en bra kontrast och inte väljer bakgrundsfärg som flyter ihop med hudtoner eller hårfärg brukar maskningen gå rätt enkelt.

bts_fotostudio-en-bakgrund-man-kan-andra-farg-pa-ljussattning

Ljussättning för färgad bakgrund

Det här kanske är en lite missvisande rubrik, men något måste man skriva. Som sagt, att få till lite kontrast i kanterna brukar underlätta om man vill kunna ändra färg på bakgrunden separat.

Kantljus kan funka bra, eller att ha flaggor/friggor på sidorna för bra skuggor kring konturerna. För dessa porträtt använde jag fyra blixtar, men det går såklart att klara sig med mindre.

Huvudljuset från vänster är en 150 cm Octa, med upplättning via ett stort paraply till höger om kameran. Sen en blixt från bakgrunden för kantljus och hårljus på vänstra sidan av bilden. Och till sist ett bakgrundsljus med skärmklaffar/barndoors för lite toning på själva bakgrundspappret. En ljusstrimma helt enkelt.

forfattarportratt-Johan-Rapp-smart-inlarning

Från gul bakgrund…

Till dessa författarporträtt av Johan Rapp använde jag en klargul pappersbakgrund, den smalare sorten från Savage. Just för enskilda porträtt av en person brukar den bredden räcka bra för halvkropp och ansiktsporträtt. Helkroppsbilder kan funka, men då får modellen hålla armarna nära kroppen.

pressbild-Johan-Rapp-Bonnier

…till mer orange färg…

Bara med hjälp av en snabb maskning i Photoshop eller justeringspensel i Lightroom kan man sen ändra bakgrundsfärgen. Men inte hur som helst. Vissa begränsningar är det.

Johan-Rapp-pressfoto

…eller kanske mer grön bakgrund?

För att kunna ändra bakgrundsfärg till olika delar av färgskalan tror jag man behöver några olika grundfärger att börja med. Gult, som i det här fallet, kan man dra lite åt ena hållet och lite åt andra.

Försöker man göra gult till blått kan det börja se konstigt ut kring håret, då är det bättre att utgå från en mellanblå bakgrund.

Nyans och mättnad

När jag köper nya pappersbakgrunder brukar jag ha det här i bakhuvudet: ”vilka andra färger kan jag göra den här till?”.

I fotostudion har vi de normalbreda, 2,75 meter, i vitt och grått och svart. Det känns som det räcker till många olika saker. Men vill man göra något roligare behöver man inte köpa alla färger.

Jag skulle säga att de mest användbara är de som är ungefär mitt i ljushetsskalan. Mellanblå av något slag, mellangul eller orange samt en grön ton men kanske inte den mörkaste eller ljusaste.

Håll koll på håret

Det är otroligt kul att snabbt kunna använda justeringspenseln i Lightroom för att göra en mask och börja dra i bakgrundsfärgen. På lite håll ser det fantastiskt ut.

När man sen zoomar in och kollar på detaljerna är det alltid kring håret där bakgrunden syns mellan hårstrån som problemen finns. Mörkt hår är ganska lätt, oavsett bakgrundsfärg nästan.

Blonda blir det svårare med, då kan det där som ser så fint ut i detalj kännas som klumpar med färg. Man ser dock ganska snabbt hur stor förändring av bakgrundsfärgen som ”tillåts” av ljussättningen och hårfärgen. Att zooma ut och in några gånger brukar också visa var problemområdena finns. Stirra dig inte blind i ett läge.

Det var ungefär det jag hade att säga idag. Har jag missat något eller om du har knep som funkar bra till detta får du mer än gärna skriva en kommentar så inlägget blir mer komplett. Tack.