≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto OCF Magnum – test & recension

Profoto-OCF-Magnum-test-recension-jamforelse-storlek-olburk-B2

Samtidigt som Profoto lanserade sin nya batteriblixt B1X (testad här) släppte de även två nya reflektorer anpassade för B1/B2 i serien OCF (Off Camera Flash). Den ena heter OCF Zoom Reflector och den andra OCF Magnum Reflector. Jag har köpt den sistnämnda.

Jag använder sällan rena reflektorer i min ljussättning, när jag gör det brukar jag diffusera ljuset aningens med något. Men, nu när solen lyser skarpt och det blåser känns det plötsligt relevant.

Profoto-OCF-Magnum-jamforelse-storlek-ketchup

Smidig väska på köpet

När Profoto visade mig den nya Magnum-reflektorn (jag kunde tyvärr inte testa den då) blev jag glatt överraskad att de äntligen hade inkluderat en väska i priset.

Min gamla Magnum-reflektor tar jag nästan aldrig med mig utanför fotostudion, samma gäller min Telezoom. De tar en otrolig massa plats och är otympliga att släpa på så som jag jobbar.

Här är några exempel på hur jag använd Magnum-reflektorn.

Men, OCF Magnum är något helt annat. Liten och nätt samt väldigt lättfraktad i sin väska med spänne att hänga på kameraväskan.

Storleksmässigt är den inte mycket högre än en burk läsk. Lite bredare är den, kanske som en normal assiett.

Profoto-B2-med-OCF-Magnum-reflektor-Manfrotto-Nano-stativ

Mindre vindfång

När jag invigde OCF Magnum i trädgården lyxade jag till det lite och hängde en Profoto B2 på ett Manfrotto Nano-stativ. Trots lite blåst stod den stadigt. Nu kanske jag inte hade valt det stativet ändå om jag skulle plåtat något uppdrag utomhus, men det går.

testbild-recension-Profoto-OCF-Magnum-reflektor-ute-barn-bla-himmel-sol

Jag jobbar som det kanske märkts allt oftare med blixtparaplyer, men en reflektor är rätt bra på att kontrollera skuggorna med också. Enklaste sättet för att få en hyggligt naturliga känsla på ljuset är att bara placera t ex en blixt med reflektor lite lägre än solens vinkel för att lätta upp litegrann.

Bilden ovan är tagen med inställningarna 1/3200 sekund och bländare 4. Alla färger blir djupa och fina och ingen skugga blir för mörk.

bakom-kulisserna-test-ljussattning-Profoto-OCF-Magnum-B2-utomhus

Blanda solljus och blixt

Fördelen med en reflektor är såklart att man kan styra ljuset lite mer än om man har ett rent blixthuvud. Profoto B1 och B2 har ju en inbyggd reflektor i huvudet, men det blir inte lika riktat.

Det går också rätt snabbt att arbeta såhär, man behåller känslan av ljusriktning från solen men kan sen styra kontrasten med blixten. Mitt på dagen behövs sällan någon justering med färgfilter heller.

recension-Profoto-OCF-Magnum-reflektor-barn-ute

Går man sen in i lite skugga kan man välja hur ”blixtigt” porträtten ska se ut. Med en Magnum-reflektor får man väldigt tydliga skuggkanter, och det kan ju vara fint ibland. Underexponera bakgrunden en aningens lite så kan man forma mer med blixtljuset.

test-Profoto-OCF-Magnum-en-blixt-sommar-ute-sol

Den här bilden har samma inställningar som den ovan i kameran, men jag har ljusat upp den nästan ett bländarsteg i Lightroom för att tona ner blixtljuset bara lite.

test-av-Profoto-OCF-Magnum-reflektor-for-B2-B1-ute-hemma-en-blixt

Reflektor eller paraply

Nu när jag köpt en sån här reflektor och jag känner instinktivt att jag kommer börja använda den typen av ljus mer kan det behövas en liten funderare ändå. Varför inte blixtparaply?

Att ljussätta med blixt och paraply är bra på så många sätt och vid så många tillfällen, men det har en baksida.

Profoto-OCF-Magnum-en-blixt-B2-ute-boxning-solljus

Blåser det bara lite blir det genast ett orosmoment för mig. Jag vill antingen surra fast stativet med en snodd eller rem, alternativt ha en fot på stativet så det inte välter.

Kan jag lära mig att få in den här typen av ljusformare mer i mitt arbetsflöde och sätt att ljussätta kommer det ge fler möjligheter.

testbild-Profoto-OCF-Magnum-reflektor-ute-bil

Lite beroende på placering och inställningar får man oftast mer kontrast i ljussättningen med reflektorer. Ljuset är ju mer riktat och mer som en ljuskägla. Vita paraplyer som jag mest använder (vit insida som ljuset studsar i alltså) kan ge kontrast men är en större ljuskälla och mer förlåtande på många sätt.

behind-the-scenes-test-Profoto-OCF-Magnum-reflektor-ute-en-blixt

Lätt att använda = används

Ju mer jag jobbar som fotograf med blixt ute på plats, desto mer pragmatisk blir jag. Funkar det och är enkelt så gör jag så.

Visst, vissa av de här bilderna från när jag testat Profoto OCF Magnum kunde säkert blivit fantastiska med någon annan ljusformare. Det är dock svårslaget med en liten och behändig reflektor som inte blir som ett segel när det blåser.

test-en-blixt-ljussattning-ute-Profoto-OCF-Magnum

Lyfta saker i bilden

Är det något reflektorer är bra på när det gäller ljussättning är det just detta. Man får en liten spotlight där man vill ha den.

Bakgrunden kan tonas ner och himlar kan bli djupare, man kan jobba med annan kontrast och skuggor också.

Under den ljusare delen av året i Sverige kan det vara skönt att kunna jobba även i starkt solsken. Vilket för mig till det kanske bästa säljargumentet för denna produkt.

Sen kan man även zooma ljuset som fotograf Anders Hannola visar med pedagogiska GIF-animationer här.

test-ljus-OCF-Magnum-reflektor-jamfort-med-utan-Profoto-B2-B1

Mer ljus från blixten

Enligt Profoto ska man kunna få ut 1,2 bländarsteg mer från nya OCF Zoom Reflector och upp till 1,8 bländarsteg mer från OCF Magnum. För att visa en jämförelse på vad det faktiskt innebär i en bild gjorde jag ett snabbt och ovetenskapligt test utomhus.

I bilden till vänster ovan har jag en Profoto B2 på full effekt (läge 10) och följande inställningar på kameran: 1/2000 sekund, bländare f/5.6 med ISO 200 på en Nikon D750.

Bilden i mitten är med exakt samma inställningar fast utan reflektor, bara den som är inbyggd i blixthuvudet på B2.

Bilden till höger har jag överexponerat i Lightroom med 1,6 bländarsteg så jag fick samma RGB-värde från väggen precis till höger om halsen. Vilket är rätt nära 1,8 steg mer ljus.

Blixten stod ungefär två meter från väggen och lite ovanför huvudhöjd på den tappre modellen som behövde stå stilla i cirka tio sekunder för att genomföra experimentet.

Inget raster

Vad jag förstår av Profoto så finns det inget raster som passar OCF Magnum, och exakt varför vet jag inte. Å andra sidan kanske det inte gör så mycket? Jag kan inte riktigt uttala mig om det än. Vill man få väldigt avgränsat och riktat ljus kanske man kan använda de raster som redan finns till B1 och B2?

Prisvärd ljusförstärkare

Efter att ha ägt en OCF Magnum i ungefär två dygn och provat den väldigt snabbt med stressade (men samarbetsvilliga) modeller är jag redan nöjd.

Just den här dagen var det skarp sol, blåst och snabba byten av miljöer för att hålla modellerna nöjda. Lite som en helt vanlig plåtning ute på ett företag när man vill klämma ur maximalt av VD:n.

Använder du, som jag, Profoto B1 och B2 får du med denna mer ljus ur din blixt, och över 1,5 bländarsteg extra kan man ofta få användning av i alla möjliga situationer.

Med en B2 borde man kunna kombinera den med blixtparaply, men det har jag inte testat än. B1 blir nog svårare som har blixtröret utanpå själva ”kroppen”.

Hursomhelst kan jag varmt rekommendera denna som faktiskt har det facila priset av 2150 kronor inklusive moms och inklusive den där fina väskan som gör paketet så otroligt mycket mer användbart.

3 comments… add one
 • Andy Foster 7 juni, 2017, 12:00

  Tack Stefan,

  Jag väntade till du hade gjört recension på denna, och nu blir jag övertygad att köpa en.

  /Andy

  • Fotograf Stefan Tell 7 juni, 2017, 12:08

   Hej,
   jag trodde faktiskt inte jag skulle bli så nöjd så snabbt, men det är jag. Just att den har sin egna lilla väska gör det så otroligt enkelt att bara ta med den. Plus att den faktiskt ger så mycket extra ljus nu när det är rätt svår sol ute (ibland).

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.