≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Modellfotografering av skådespelerska, med sprayvatten och olja för att få en känsla av dusch. Fotograf Stefan Tell

Som porträttfotograf är det lätt att man fastnar i gamla hjulspår och gör varianter på samma ljussättning och stil gång på gång. Det brukar ofta gå bra, eftersom alla ansikten gör att det blir variation.

Men, det krävs ofta rätt lite rekvisita och sånt för att göra ett porträtt snäppet roligare. En sprayflaska med vatten kan t ex vara en sån sak, om modellen är med på noterna.

Fotografering av skådespelerska med blött hår i dusch av vatten från sprejflaska till portfolio och casting, skådespelarporträtt av fotograf Stefan Tell

Wet look med olja och face mist

Jag blev kontaktad av Mikaela Stenström som är en ung tjej med planer på en karriär som skådespelerska (ej att förväxla med en lite äldre med samma namn). Hon ville ha porträtt till sin portfolio för casting och marknadsföring, vilket alltid är en sund idé.

Innan hon och hennes mamma kom till min fotostudio hade jag förberett en ljussättning som i princip byggde på en stor Profoto B1 och en softbox Octa (150 cm) med raster, plus ett jättestort Deep Umbrella XL silver bakom mig som upplättning.

Vi klarade först av lite standardbilder utan smink eller konstigheter, sen hade jag föreslagit lite roliga effekter med olja och sprejvatten. Jag hade lite kvar sedan jag fotograferat porträtt till en annan skådespelare.

Just vatten på sprajflaska är otroligt användbart. Man kan antingen köpa en vanlig blomspruta eller satsa stort på det som kallas ”Face Mist”. Det är såklart en smaksak, men personligen gillar jag ett munstycke som sprutar ut vattnet som en fin dimma.

Har man ett tunt lager olja, t ex mandelolja, på huden får man till ett fint gläns och vattendropparna ligger kvar bättre. Jag är ingen expert på oljor, men det här funkade.

Bakom kulisserna, fotografering med skådespelerska och modell i fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Ljussättning för blöta porträtt

Huvudljuset för denna porträttfotografering var som sagt en stor softbox Octa med raster, exakt placering av den varierade jag lite. Ofta var den aningens till vänster om mig, men ibland ganska rakt på. En silver/vit reflexskärm under skapade ett klassiskt clamshell-ljus.

Upplättningen bakom mig och kameran var ett 165 cm stort silverfärgat paraply. Jag ville gärna ha lite krispigt ljus rakt på för att lätta upp skuggorna och ge allt en hygglig kontrast.

Fotografering av skådespelerska till portfolio och casting, skådespelarporträtt av fotograf Stefan Tell

Blänk i blött hår

Den tredje blixten var en Profoto B2 på bomstativ och inget mer. Den hade jag riktad mot kameran och höll den precis utanför bild. Effekten blev dels att vattendropparna i luften belystes bakifrån och så fick även det blöta håret lite kantljus, annars ser det inte så blött ut.

Effekter med enkla medel

Just den här metoden med olja och en sprayflaska vatten kanske inte är användbar till styrelseporträtt, men kul hursomhelst. Har man dessutom modellens mamma med som gladeligen sprejar vatten i ansiktet kan det lyfta vilket porträtt som helst.

Sen kan jag återigen varmt rekommendera rökspray på burk, om man inte orkar pyssla med rökmaskin. Köpte några sprayburkar tidigare och har faktiskt använt dem rätt många gånger.

Som avslutning måste jag bara säga hur mycket jag uppskattar när skådespelare hör av sig och vill göra något lite roligare. Det händer rätt ofta att jag blir kontaktad om att ”ta några headshots till casting”, men varför inte använda tillfället att göra lite mer?

Mikaela var ett utmärkt exempel på det, och jag hoppas porträtten kan hjälpa lite på vägen.

Mikaela finns på Instagram om ni vill följa henne.

Comments on this entry are closed.

Next post:

Previous post: