≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto B1X – test & recension

Profoto B1X. Test och recension av nya batteriblixten tillsammans med nya OCF ljusmodifierare. Fotograf Stefan Tell 2017

Profoto B1X är nya modellen av den otroligt smidiga batteriblixten B1, på utsidan är i princip enda skillnaden att ringen längst fram och röret för blixtpinnen är matt svarta.

In English: [Review] Profoto B1X (vs B1)

Enligt specifikationerna har kommer de som köper B1X få några riktigt bra förbättringar, 80% starkare modelljus är en av dem. Över 100 extra blixtar på full effekt (325 för B1X jämfört med 220 för B1) är en annan sak. Den tredje är att HSS har fått betydligt större omfång.

Men, det jag tycker är det bästa av allt, som ägare av tre stycken Profoto B1:or som jag använder nästan dagligen, är att två av dessa förbättringar är tillgängliga för mig också.

Profoto-B1X_test-recension-Fotograf-Stefan-Tell_2017_ny-design-svart

Profoto B1X jämfört med Profoto B1

 • Större batteri (325 blixtar på full effekt)
 • Starkare inställningsljus (+80%)

Sen kommer det jag nog gillar mest, även om batterier som räcker länge såklart är ett plus. HSS som inte är begränsat till effektstegen 8-10 (för Nikon, tror det är 7-10 för Canon tidigare).

Profoto-B1X_test-recension-Fotograf-Stefan-Tell_2017_testfoto-hemligt

Bra för B1-ägare också

Att jag som har tre B1:or kan uppdatera firmware och få “bredare” effektområde när jag använder HSS kommer bli riktigt bra. Kanske det jag saknat mest.

I många fall när nya produkter kommer kan de som nyligen köpt den gamla känna sig lite lurade. Här kan de uppdatera mjukvaran och få nästan all funktionalitet som finns i den nya modellen.

Profoto-B1X_test-recension-Fotograf-Stefan-Tell_2017_testbild-en-blixt-OCF-Zoom-Reflector

HSS över 9 bländarsteg

Jag gillar High-Speed Sync, men det har funnits en tröskel när jag fotograferar ute och är på gränsen mellan att vilja använda det eller inte behöva det.

Som Nikon-användare har det då varit att antingen lösa det med en slutartid som inte är kortare än 1/200-sekund för att kunna vara fri med blixtens effekt. Eller att använda kortare slutartiden, men då hoppade B1:an direkt till effektnivå 8 som lägst.

Nu ska jag efter att ha uppdaterat mina blixtar kunna använda vilka slutartider jag vill och vilken effekt på blixten jag vill.

Profoto-B1X_test-recension-Fotograf-Stefan-Tell_2017_exempel-OCF-Zoom-Reflector

Köp ett stort batteri, om du vill

Har du en Profoto B1 idag och vill ha 50% extra batterikapacitet är det “bara” att köpa till ett nytt batteri om du inte vill byta så ofta. Det passar till B1 och använder samma laddare som tidigare.

Apropå antalet blixtar från ett batteri så har jag bett Profoto om en lista på hur många man kan få ut per effektsteg. Jag använder väldigt sällan max effekt (10, eller 500 Ws), ibland händer det dock.

Det jag däremot har märkt under åren med B1 är att bara man tar ner effekten till 9, eller 8, så får man ut galet många fler blixtar. Inställningsljuset drar dock rätt mycket ström (konstigt nog), men det använder jag väldigt sällan.

Profoto-B1X_med-ny-OCF-Zoom-reflektor-test-recension-Fotograf-Stefan-Tell_2017_

Mer ljus med nya reflektorer

Samtidigt med nya Profoto B1X har de även lanserat OCF Zoom Reflector som är en väldigt nätt liten version av standardreflektorn med samma namn. Enligt deras specifikationer ska den öka ljuseffekten med 1,2 bländarsteg, så med en 500 Ws B1 eller B1X får man alltså motsvarande över 1000 Ws.

Fotograf Anders Hannola har också testat de nya reflektorerna på hans blogg, med en bra GIF-animation av hur olika ljuset blir när man zoomar mellan läge 4-8.

Sen finns det även en Profoto OCF Magnum som är en Magnum-reflektor i miniatyr. Jag har dock inte haft chans att prova denna, bara hållit i den, och den är rätt liten faktiskt. Med egen smidig väska som man kan hänga utanpå fotoväskan. Du kan hitta den på en bild i detta blogginlägg om nya B1X.

Har du en OCF Magnum på din B1/B1X/B2 ökar den ljusstyrkan med motsvarande maximalt 1,8 bländarsteg.

Mer komplett än nytt kanske

Jag som redan har batteriblixtar från Profoto så det räcker och blir över ser inga direkta argument för att köpa en B1X. Däremot skulle jag kunna tänka mig minst ett större batteri till. Även om det sällan krävs ett fulladdat batteri så som mina fotouppdrag ser ut, är det ändå skönt med marginaler.

Sen får jag ju en uppdaterad och modern B1 med nya mjukvaran, så där är det bara att tacka och ta emot.

Profoto OCF Magnum ser däremot väldigt intressant ut, speciellt med den skräddarsydda väskan som gör den lättare att ta med. Den skulle kunna vara väldigt användbar, även om jag inte så ofta använder den typen av ljus (oftast paraplyer nuförtiden faktiskt).

Profoto-B1X_test-recension-Fotograf-Stefan-Tell_2017_blixt-batteri-OCF-reflektor-Zoom

Jag gillar deras satsning på Off-Camera Flash (OCF) som är precis så som jag jobbar. Det ska vara enkelt att ta med sig, snabbt att använda, men gärna också lätt att variera.

Funderar du på att köpa en Profoto B1X så kan jag varmt rekommendera en, eller två. Den ersätter ju B1, så det är inte så mycket att fundera på, om du har råd. Om du inte vill ha ett lättare blixthuvud men då få sladd på köpet, då passar nog Profoto B2 bättre.

Oavsett vad du väljer finns det en uppsjö av tillbehör att ruinera dig på, men i de flesta fall tjänar man pengar på att ha smart utrustning. Jag har i alla fall märkt hur mycket gladare jag blir av att optimera min utrustning efter hur jag jobbar.

12 comments… add one
 • Johan Maxe 15 maj, 2017, 12:42

  Håller med om att går man ner till 8 eller 9 så har jag hittills aldrig skjutit slut på ett batteri – trots löpande-band-fotografering av studentbilder för skolfotoföretag….

  • Fotograf Stefan Tell 15 maj, 2017, 22:51

   Ja, det krävs inte att man sänker mycket för att det ska räcka väldigt länge. Vore kul att se mer exakt i siffror bara, och jag orkar inte riktigt göra det testet :)

 • Andy Foster 15 maj, 2017, 15:51

  Tack Stefan,

  Det var precis vad jag hade hoppats (som ägaren av två B1 blixtrar).

  Bra för dem som inte redan har B1, för oss som har tillräcklit (med vill alttid har fler…) är det ju fantasktiskt att batteri är kompatibalt med B1 också och att den nya firmware skulle ger oss HSS från 2.0 till 10.0 någonting som jag har kämpat med jättemycket när man gick över till HSS och när 7.0 (tidigare 8.0 till oss Nikon shooters) var alldeles för mycket ljus i många fall.
  Ser fram emot engelska varient av detta blogg inlägg så jag kan dela vidare.
  /Andy

 • Magnus Fröderberg 16 maj, 2017, 09:33

  Jag har upplevt att B1-batterierna tappat rätt mycket kapacitet när det är lite kallare. Jag har dock inte gjort något ordentligt test.

  Känns som det är läge att investera i ett nytt batteri i vilket fall.

  • Fotograf Stefan Tell 16 maj, 2017, 12:08

   Jag har inte använt dem så länge i taget utomhus för att ha någon direkt erfarenhet av det, men det låter ju naturligt. De flesta batterier har ju försämrad kapacitet i kyla (och hög värme också).

   Man får helt enkelt bära dem i armhålorna, synd att de inte är formade så det är bekvämt :)

 • Martin Ekwall 20 maj, 2017, 22:25

  Hej Stefan!
  Tack för recensionen.
  Jag har två B1:or som jag nu uppdaterat till nya firm ware och de funkar galant. Profoto föregår verkligen med gott exempel.
  Jag undrar lite hur du fraktar din fotoutrustningen till jobben ute hos kunderna?
  Jag använder ryggsäcken som kom med kitet och jag tycker att det nästan duger men inte perfekt för att bära längre sträcka eller komma lite elegantare till kontor. Jag har en ryggsäck för kamerautrustningen med bra bärsystem, en 120 cm lång polstrad Latigid stativväska med stativ och ljusformare. Stativväskan och profotoryggan spänner jag fast på en hopfällbar pirra. Lite bylsigt men jafg klarar av att ta allt på en gång från bilen. Att frakta prylarna flera ggr från bilen till kan vara knepigt, tidskrävande och oroande speciellt från parkeringshus eller rabiata P-vakter om man parkerar olagligt utanför kunden. Så hur gör du, har du strömlinjeformat tillvägagångssättet?
  Hälsningar Martin

  • Fotograf Stefan Tell 22 maj, 2017, 00:07

   Hej Martin,
   tack för kommentaren.

   Jag gör lite olika faktiskt. Många gånger tar jag med mig minimalt, t ex för pressbilder och reportage. Då blir det oftast den lilla väskan som är för Profoto B1, men som faktiskt rymmer två. Plus en ryggsäck för kameror, objektiv m.m. Plus en vadderad Manfrotto stativväska, den som är 120 cm lång och rymmer ett Manfrotto 420B, två mellanstora stativ plus kamerastativ och paraplyer.

   Ett tag körde jag nästan uteslutande med min F-stop Satori EXP med den stora insatsen i. Den fick jag nätt och jämt ner två B1 och alla kameror och sånt. Plus en stativväska.

   Men, rätt ofta klämmer jag ner en B1 eller B2 i antingen stativväskan eller ryggsäcken så det bara blir två kolli. Beror rätt mycket på hur jag tar mig till fotograferingen och hur mycket jag tror jag kommer förflytta mig under jobbet.

   Att oftare använda paraplyer istället för softboxar eller beautydish har gjort underverk för vikten och tiden det tar att packa upp allt. När jag nöjer mig med en Profoto B2 är det snudd på optimalt.

   • Martin Ekwall 26 maj, 2017, 12:27

    Hej Stefan!
    Tack för inblicken! Ska ta en titt på lilla profotoväskan. Bra ide med att få ned B1 i kameraväskan också.
    Jag förstår att B2 funkar bra för porträtt men hur blir det utomhus (porträtt) mot ljus himmel om man tex vill sänka allmänljuset och börja överrösta med blixtljuset? Klarar B2 av belysa en grupp med människor ca 15-20 st inomhus?

    • Fotograf Stefan Tell 28 maj, 2017, 23:21

     Min nuvarande kameraväska är på gränsen till för trång om jag vill få ner en B1, men det går med lite vilja. Funderar på en snäppet större just av den anledningen. Vi får se vad det blir.

     När det gäller B2 klarar den av det mesta inomhus om man är beredd att jobba med ISO, bländare och slutartider också. Sen beror det såklart mycket på vilken ljusformare man använder, men ditt exempel med 15-20 personer har jag nog gjort ett antal gånger.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.