≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

När blir jag jobbig?

By Enoc vt - File:Botón Me gusta.svg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15629880

Sociala medier utan det sociala blir knappt medier. Och rätt trist.

Innehåll sprids inte automatiskt, ibland kan man ha tur att rätt person snappar upp något och delar, men oftast får man driva trafik själv. Det är här det svåra börjar, för alla ser det inte på samma sätt. Såklart.

Hur balanserar man då rätt? Jag vet faktiskt inte. Det enda jag vet är att man får prova sig fram, ibland blir det fel och någon kan bli irriterad, men då har man i alla fall försökt.

Skryta eller berätta eller marknadsföra

Jag skaffade en Facebook-sida för min verksamhet som fotograf för att inte ständigt påminna mina vänner där om vad jag gör. Vid speciella tillfällen låter jag detta innehåll sippra ut till vänkretsen, men oftast inte. För deras skull.

Samma gäller för kanaler jag själv inte styr över, har jag skrivit något jag tycker kan gynna fler än vanligt delar jag det där. Det kan vara i något forum om det känns relaterat, eller en Facebook-grupp.

Problemet är att det alltid kan missuppfattas.

Det någon ser som intressant information ser någon annan som skryt. Och den tredje kanske tycker att det är reklam (för något som kanske är gratis, t ex denna blogg?).

Ovan vid ogillare

Jag har haft lyxen med fantastiskt trevliga och vänliga besökare på bloggen (tack! igen!), så när det någon gång kommer något mindre kul blir jag lika förvånad varje gång.

Nu senast fick jag en kommentar på Facebook som undrade lite om det var ok att dela sitt eget innehåll i en viss grupp. Under tiden jag skrev ett svar på den kommentaren försvann den.

Och sen försvann mitt inlägg.

Gissningsvis blev den personen så missnöjd med att jag tipsade om ett eget inlägg och anmälde det.

Jag blev förvånad och kom på att det här måste nog bli ett inlägg.

Vända andra skärmen till

Om man är på det humöret skulle man lätt kunna skriva sura kommentarer på heltid (det går säkert utmärkt, men verkar trist). Men varför inte bara låta saker passera, om det inte är så farligt?

Bidrar man med råd, erfarenheter eller tips som kan gynna andra måste man få sprida det lite, tycker jag. Hur ska folk annars hitta det?

Gratis har ett pris

Som du säkert läst ett par gånger tidigare har jag inga direkta intäkter alls från den här bloggen. Det betyder inte att den är meningslös för mig, jag blir rik på andra saker. Sen tjänar jag på att ha den, fast inte räknat i miljoner per månad.

Däremot vore det lite konstigt att fortsätta publicera om ingen läser den, så jag jobbar givetvis aktivt (ibland mer, ibland mindre) för att folk ska hitta hit.

Det kommer tyvärr inte funka om för många trycker för snabbt på ”Anmäl inlägg” för att det uppfattas som om någon vinner på att mina inlägg syns. Varför kväva något som andra kanske uppskattar?

Frågan igen, är jag jobbig?

Du som kanske besöker bloggen ibland och påminns om det via andra kanaler, uppfattar du det som jag säljer in bloggen för hårt?

Tycker du att det är jobbigt att det dyker upp nya inlägg från min blogg i ditt flöde? Länkar jag för ofta till sånt jag har skrivit?

Jag fick mig en liten tankeställare när ett inlägg anmäldes och togs bort, när det hade varit så enkelt att bara scrolla förbi.

Comments on this entry are closed.

 • Magnus 31 maj, 2017, 16:25

  Nej, du är inte jobbig. Nu har jag i och för sig precis gillat din facebooksida men bloggen uppskattar jag. Jag är inte professionell fotograf men fotograferar en del på jobbet. Dina blogginlägg är alltid välskrivna, informativa, ibland lite roliga och alltid läsvärda. Frekvensen på inlägg tycker jag också är bra. Så jag kan kanske inte säga mycket om dig på Facebook men bloggen är tummen upp, fortsätt så!

  • Fotograf Stefan Tell 2 juni, 2017, 00:32

   Tack för det,
   och kul att du följer mig på Facebook också. Lovar att fortsätta skriva, exakt hur ofta varierar dock.

 • Mikkel 31 maj, 2017, 16:31

  Tycker absolut dina inlägg har läsvärde och skulle aldrig klaga. Upplever oftast att jag är ”vinnaren” när jag har läst dina upplägg – inte du!

  • Fotograf Stefan Tell 2 juni, 2017, 00:34

   Tack,
   jag vinner väldigt mycket på att skriva dem också, otroligt lärorikt att försöka komma ihåg varför man tänkte som man gjorde eller varför det blev som det blev (helst om det blev bra).

 • Kalle Prorok 31 maj, 2017, 18:24

  Jag tycker dina inlägg är mycket bra, trevliga och informativa. Trist med ogillare som inte tycks förstå att du bidrar så generöst med din kunskap och erfarenhet..för mig får du gärna skriva många inlägg inkl länkar.

 • Niclas Fasth 31 maj, 2017, 18:32

  För min egen del så är det här en av få bloggar som jag aktivt följer och ser fram emot när nya inlägg dyker upp, så jag ser gärna att du gör allt du kan för att göra reklam för den! Jag prenumererar via RSS (Feedly), men tycker ibland att den uppdaterar lite opålitligt, så när jag ser på facebook att du uppdaterat så känns det lite som att hitta ett par extra godisar i påsen man trodde var tom.

  När jag ser att du uppdaterat på instagram med något nytt som verkar spännande, brukar jag också gå hit för att se om det är något du skrivit om som jag missat.

  Och så har du ju hjälpt mig att ploppa tummen ur avgashålet och komma igång.

  Så jag ser gärna att du fortsätter som alltid, och jag har inget som helst problem med att man delar sina grejer. Och skulle det nu röra sig om skryt – vad spelar det ens för roll? Är man stolt över att få vara del i något projekt, över att det går bra, eller bara över något man tyckte blev lite extra bra, så är det väl bara kul med entusiasm? Så tycker i alla fall jag. Det är så otroligt lätt att bara scrolla vidare. På facebook kan man ju till och med säga att ”nej tack, jag vill inte se lika mycket från den här sidan”, men utan att man behöver avfölja den helt.

  Det enda riktiga jag känner har snarare med mig själv att göra, och det är att jag ibland känner mig dålig på att återkoppla. Det är så lätt att bara dubbelpeta för att skicka ett hjärta, och sedan scrolla vidare, att man ibland glömmer vad en riktig kommentar kan göra. Men jag försöker!

  • Fotograf Stefan Tell 2 juni, 2017, 00:39

   Tack,
   är otroligt kul att du börjat också. Igen, ska man väl säga.

   Apropå uppdateringar får jag inte längre e-post från Wordpress/bloggen när det skrivs kommentarer, vilket är skumt. Men på samma godisliknande sätt är det kul när man loggar in och ser att det hänt något.

   För länge sedan använde jag en RSS-tjänst som hette Netvibes, men efter att arrangerat bloggar jag följde blev det aldrig att jag rensade när folk flyttade sina adresser m.m. så till sist blev det ett tomt skal jag inte hade användning för. Den var inte heller perfekt när det gällde att faktiskt visa nytt, så det kanske är något som inte riktigt funkar med RSS helt enkelt.

   Återkoppla ska jag också bli bättre på. Gilla/hjärta-funktionen är kul och så, men den har nog fått många att glömma hur mycket roligare en kommentar är.

 • Katja Hellmig 31 maj, 2017, 18:34

  Jag hittade hit eftersom en tredje part länkade till dig. Det är jag faktiskt tacksam för, även om jag inser att detta sätt är elegantare än an länka till sig själv.
  So what, jag tycker innehållet i bloggen är bra. Tycker det är lärorikt att få kika någon över axeln.

  • Fotograf Stefan Tell 2 juni, 2017, 00:42

   Kul du att du hittade hit, då gör Internet någon nytta :)

   Sen vore det roligare om fler länkade och delade som tredje part, det har nog tyvärr minskat i samma takt som det mycket enklare Gilla-beteendet har ökat.

   Det skulle nog finnas utrymme för att ha en blogg som bara visade bra saker från andra bloggar. Sånt finns, men är inte alltid så kurerat och noga utvalt för en viss målgrupp. Tyvärr.

 • Lennarth 31 maj, 2017, 21:41

  Jag har följt din blogg bitvis rätt mycket och har fått många värdefulla tips och idéer. Du har nog visat vägen till lyckade foton för rätt många.samtidigt har du fått ett antal intresserade klienter samtidigt. Att ha invändningar är bara ett bevis att man inte når alla människor. ..vissa är helt enkelt ur fas…kommer aldrig på dit. Fortsätt att inspirera och visa fina och ibland något galna idéer.

  • Fotograf Stefan Tell 2 juni, 2017, 00:44

   Tack,
   vi har ju träffats också. Och du har ju verkligen varit duktig med att visa upp allt du gör. Nästa steg är väl att få fart på bloggen, du verkar ju inte sakna modeller i alla fall :)

 • Tina 1 juni, 2017, 19:10

  Jag har nyss hittat din sida och gillar den för att du tar upp saker som intresserar mig. Du skriver på ett enkelt sätt, kortfattat men ändå med bra förklaringar med tips och råd. Samt att det är intressant att läsa om en fotograf i jobb. Fortsätt precis som du gör och har gjort. Man kan inte göra alla människor nöjda.
  Men du gör mig nöjd i alla fall ;)

  • Tina 1 juni, 2017, 19:13

   Kan tillägga att jag håller med Niclas Fasth att du är en av få som jag följer och då har jag kollat in många fotobloggare. Jag kollar också in bloggen när jag ser att du delat något intressant på facebook.

 • Pernilla 1 juni, 2017, 21:39

  Jag gillar din blogg precis som den är. Du är generös som delar med dig och låter oss andra ”kopiera” dina inlägg (trots att jag inte vågat ännu) =)
  Skulle jag inte gilla din blogg skulle jag inte följa dig, men så är inte fallet!

  • Fotograf Stefan Tell 2 juni, 2017, 00:48

   Tack,
   då ser jag fram emot när du snor något inlägg och fyller på din blogg. Du har ju också en massa saker du kan skriva om.

   Apropå ingenting skulle du säkert ha nytta av att visa tydligare var du jobbar, dels kanske i sidans titel men släng gärna in det lite överallt så tror jag du hittas lättare vid lokala sökningar.

   • Pernilla 2 juni, 2017, 12:31

    Tack Stefan!!
    Det ska jag kika på!! Tack för tipset!

 • Mats 6 juni, 2017, 19:13

  Skit i trollen och fortsätt det du gör, Stefan. De som skapar är lyktstolparna och kritikerna är hundarna som går förbi och lyfter på benet.