≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jag kunde inte skriva förut

Egentligen hade jag tänkt göra en parafras den fantastiska texten till låten ”Started as a Baby” av Jon Lajoie (tack Spotify för rekommendationen). Men jag nöjer mig med videon och lite citat framöver, ni kommer nog fatta kopplingen.

Jag brukar uppmana alla fotografer och frilansare att ha en blogg där de skriver inlägg. Och då menar jag verkligen varenda författare, illustratör, formgivare, AD, copywriter och andra som arbetar i eget företag. För att det är bland det bästa man kan göra.

Svaret jag får väldigt ofta (kanske inte från de som arbetar med att skriva, men faktiskt även från dem) är ”jag skriver inte så bra”. Det är faktiskt inte ett så bra svar.

Ingen föds skrivande

Lite som med att gå eller simma så är det inget vi kan från födseln. Samma gäller att skriva. Sen lär de flesta av oss det.

För att citera Started as a Baby (finns på Spotify)

But back in the day I couldn’t talk, I was a baby
I didn’t even know what English was, it sounds crazy
I couldn’t even walk, my baby legs were way too weak
Look at me now communicating on my two feet

….

I drive to work every day to go make some dollar bills
The reason I can do this is cause I have basic motor skills
Which I developed over time, but, yo, back in the day
This shit was way too complicated for my tiny baby brain

….

Skriv mer, så skriver du mer

Är du fotograf har du på något sätt lärt dig att fotografera. Gissningsvis genom att öva. Prova att göra samma sak med skrivandet.

Jag började min blogg med ingen genomtänkt plan och efter några år har det blivit tusen inlägg. Många av dem onödigt långa.

Du behöver inte skriva så långa inlägg, men bara att ha en blogg knuten till ditt domännamn kommer löna sig. Inte direkt. Och säkert inte jättefort heller, men jag kan lova att det är värt besväret.

Jag hjälper gärna till

Den aningens trista utvecklingen på nätet mot en rätt snuttifierad kommunikation kan vara till din fördel. Om du väljer att börja blogga nu alltså. Google kommer inte belöna dig för att du kommenterar inlägg på Facebook med en emoji, eller gillar bilder på Instagram.

Kan du däremot löpande utöka din publicering på din domän blir det till slut en faktor att räkna med för din marknadsföring m.m.

Behöver du tips och råd om hur man kan komma igång är du mer än välkommen att kommentera något på bloggen eller maila mig. Jag kan säkert komma med några förslag. Helt gratis också.

Tänk på att du har lärt dig en massa andra saker redan.

10 comments… add one
 • Niklas Johansson 11 april, 2017, 08:44

  Tack för detta inlägg, jag har skitsvårt att skriva till min blogg eller bilder på FB/insta.
  I huvudet finns hur mycket som helst, men svårt att sortera ut allt och få nått bra sammanhängande och det viktigaste nåt intressant..

 • Michael Sågerås 11 april, 2017, 09:32

  Hej Stefan!
  Mycket bra skrivet och framförallt tänkvärt! Det stämmer så himla bra och det är svårt att skriva och särskilt om det som är något att ha. Har det problemet själv med mina tankar om foto och bildredigering. Hur mycket som helst i huvudet men i skrift blir det så mycket svårare. Jag skulle vara så tacksam för lite konkreta tips på hur jag framförallt kommer igång, passerar den där dumma spärren som krampaktigt håller en fast. Mvh/Michael S

 • Paul Lindqvist 11 april, 2017, 14:55

  Bra inlägg Stefan!

  Tack för att du uppmuntrar oss som, precis som du skriver inte anser att vi är speciellt bra på att skriva. :-)

 • Emil Andersson 18 april, 2017, 14:12

  Jag har just börjat blogga en del, och det är bra på så många sätt.
  Man får verkligen gå igenom med sig själv vad man har gjort/skriver om. Men det tar också betydligt mer tid än jag tänkt mig. Antar att du blivit betydligt snabbare med åren?

 • Fotograf Stefan Tell 18 april, 2017, 15:03

  Niklas,
  två tips till dig: skaffa en list-app där du skriver upp utkast/idéer till blogginlägg, det brukar göra att man rätt snabbt får en samling att utgå från. Det andra är att inte bry sig om det kan vara intressant eller inte, för ska man tänka på sånt blir det aldrig något gjort.

  Michael,
  det blir ungefär samma svar till dig. Bästa sättet att komma igång är att bara börja, hur fånigt det än kan låta. Jag hade ingen plan när jag började och absolut ingen speciell stil jag hade utvecklat. Efter ett tag kommer det automatiskt.

  Paul,
  roligt att du har kommit igång. Jag ska återkomma om Frilanslivet också.

  Emil,
  jag har nog i vissa fall blivit snabbare, helt klart. Men samtidigt är det många tankar som tumlar omkring, om man redan har skrivit något snarlikt eller om det bara är tjatigt att göra en ungefär likadant inlägg igen. Men det är alltid bra att få saker ur sig, oavsett vad det blir.

 • Stig 7 december, 2017, 08:53

  Som vanligt ett bra och inspirerande inlägg. Tack!
  Men håller med om det att det tar tid.. Är det möjligt för dig att uppskatta hur lång tid några av dina senaste blogginlägg tagit från det du satt dig ner tills du tryckt publicera? Behöver du jobba mycket med texterna efter det att de en gång är skrivna?

  • Fotograf Stefan Tell 7 december, 2017, 22:56

   Tack själv,
   jag skulle nog vilja dela upp mina inlägg i tre typer.

   De snabbaste är i princip bara att jag kommer på något eller tar en rubrik jag noterat tidigare. T ex det här jag kommenterar nu, och många gånger de som handlar om snabba tips om försäljning etc. Jag skulle gissa att de skrivs och publiceras på en halvtimme kanske? Sällan med mycket redigering, om ens någon alls.

   Nästa steg är t ex de som inbegriper faktiska uppdrag, där jag visar flera exempel, kanske en BTS-bild och lite sånt. Där blir det nog totalt med att hitta/fixa bilder etc någonstans mellan en och två timmar. Här kan jag vara lite mer hårdgranskande för att se om flödet blir rätt, men oftast skriver jag från A till Ö utan att justera mycket i efterhand.

   Till sist är det inlägg som är mastodontprojekt, de kan jag ibland skriva på under flera dagar, fylla på här och där sen även lägga tid på att kolla upp fakta och nyttiga länkar. Där är det två timmar och uppåt, men de är i minoritet.

   Ibland skulle jag vilja dela upp bloggen i minst två delar, kanske tre t om? Men kanske en som snabbare visar upp jobb och hur jag gjort dem, sen den andra som enbart har alla tankar om foto, företagande, uppfinningar etc.

   Men, som jag märker på Facebook och i andra kanaler så är det nog mixen som gör det mest intressant. Oftast är det en bild på min lunch de få gånger jag lägger upp sånt, som får mest respons. Eller liknande som blir lättkommenterat. Det finns alltså noll korrelation mellan nedlagd tid och eventuellt intresse det väcker.

   Så egentligen borde jag bara skriva på engelska, mest visa upp vardagliga bilder på utrustning och lunch, och skippa de inlägg som är nyttiga resurser. Men det vore ju trist.

   • Stig 8 december, 2017, 14:20

    Tack för bra och utförligt svar. Känns som du redan har material där att använda som ett eget blogginlägg ;)
    Kan känna igen det du beskriver, men bra att få se det uppspaltat. Får mig också att känna mig ok med att en del inlägg faktiskt får ta lång tid. Det jag behöver jobba mer på är att tänka BTS när jag plåtar, missar ofta det. Och så sätta mig ner och skriva..! Har fått en tankeställare, bland annat av dina senaste inlägg, att jag använder en hel del tid på Facebook som skulle vara mer värdefulla att ägna åt att skriva texter till mina egna hemsidor. Har börjat med omdirigeringen, och skall fortsätta fokusera på detta framöver. Får bli ett tidigt nyårslöfte..
    Sedan får jag väl helt enkelt bara skriva mer och lita till att språket kommer. Nu behöver jag gå igenom texterna, och ofta rensa i dem. Har en tendens att använda för många ord och för omständiga beskrivningar.
    Tack igen, och trevlig helg!

    • Fotograf Stefan Tell 10 december, 2017, 23:47

     Roligt att du nämner att det här kan bli ett separat blogginlägg, för det är ju ganska exakt så hjärnan funkar efter att man har bloggat ett tag.

     Man behöver inte vrida och vända på saker speciellt mycket för att inse att man har material till rätt många historier. Kanske inte verkar så spännande, men kan vara väldigt intressanta för andra?

     Jag är övertygad om att det kan lossna för de flesta, men som med allt annat kräver det övning.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.