≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idé: enkel hållare för pappersbakgrund

Jag funderar ofta på hur jag som fotograf kan optimera min utrustning och få med mig så mycket nytta som möjligt i så få väskor det bara går. Vissa saker kommer man inte undan, men mycket kan bli mindre, lättare och mer flexibelt.

Ta t ex en pappersbakgrund, förut släpade jag med mig en 2,75 meter bred bakgrundsrulle om det behövdes för porträttfotografering på plats. Sen tog jag med en såg till fotoaffären och sågade itu dem direkt innan jag packade in bakgrunderna i bilen.

Nu kan man köpa smalare pappersbakgrunder i en massa färger, och man klarar sig ofta bra med 1,36 meters bredd. För enskilda porträtt i alla fall. Men den där teleskopstången är ju egentligen en lite väl onödigt krånglig lösning.

Behövs en hel stång?

Med dessa bakgrunder som är rullade på en kärna av kartong behöver man egentligen inte en hel stång. Det borde ju räcka bra med att bara ha något som man fäster i varje ända?

Tänk om man kunde göra en slimmad variant av t ex Manfrottos otroligt gamla konstruktion Expan. En lite onödigt komplicerad sak man sticker in i vardera ända av en pappersbakgrund. Sen är det bara att expandera den med lite vridande så den fastnar.

Här kunde det räcka med själva expanderingslösningen. Plus ett fäste för bakgrundsstativen. Rätt mycket material och många delar kunde man skala bort.

Smartare stativfäste samtidigt?

När man ändå håller på kunde man göra någon liknande lösning som Lastolite har gjort med sin Solo Background Support. Alltså ett sätt att kunna hissa upp ena stativet mer utan att välta det andra.

Till en sån här lösning kunde man kanske ha en led? Eller bara ett avlångt hål i stången som tillåter att spigoten vinklas. Den där låsfunktionen brukar jag sällan använda, den är mest krånglig för att den gör att stången inte passar i bakgrundsröret.

Vad vinner man på det här?

Jag skulle gärna ha stativfästen redan monterade på i princip alla mina pappersbakgrunder. Det är såklart inte svårt att trä på dem på en teleskopstång, men det vore ju smidigare om man slapp.

Sen väger en teleskopstång 1 kg. Gör man enkla fästen borde man kunna få ner vikten med åtminstone hälften. De behöver ju inte hålla för en storm. Just bakgrunden brukar i mina fall aldrig utsättas för någon form av påfrestning.

Nödlösning till fotostudion

Jag sitter ibland och drömmer mig bort på byggvaruhusens hemsidor. Där kan man ofta hitta något som kanske inte är specialanpassat för fotografer, men kanske har rätt mått.

En tanke jag har till en billig och snål lösning för bakgrunderna jag har i studion är fyrkantsrör. Av den enkla anledningen för att jag såg att det fanns profilförbindare som skulle kunna funka som stativfäste utan att man behöver snickra eller såga eller borra alls.

Alternativet skulle vara ett träskaft/kvastskaft från Clas Ohlsson, men då måste man ändå hitta på någon slags fästanordning för stativen. Skaftet är lite för smalt för att borra ett hål som passar.

Hursomhelst, jag tycker det saknas en produkt som skulle göra det smidigare att snabbt byta pappersbakgrund. Enklaste lösningen, som jag ser det, vore att ha något relativt billigt man kan fästa i ändarna på bakgrundsrullen och låta dem vara där.

Så slipper man välta krukor eller peta någon i ögat när man svingar omkring en teleskopstång. Det kräver ändå en viss vändradie för att få dem ut från rullen på en pappersbakgrund.

Har du någon skön DIY-lösning får du gärna tipsa. Tack!

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: