≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Världens bästa hjälpmedel för ljussättning

Om man är fotograf och vill testa ljussättning innan det är dags att fotografera brukar det ofta innebära självutlösare. Och alldeles för många bilder av fotografen som står där och ser butter ut. Eller kanske en fotoassistent om man har tur.

Det är inte längre nödvändigt eftersom David Bicho låtit producera den sak som varje fotograf borde äga, en provdocka. Eller snarare, ett provhuvud man kan testa sitt ljus på.

Ken, the light head

Så kallar han det, eller bara Ljushuvud. I princip huvudet från en skyltdocka som målats för att kunna testa ljus på.

Egentligen kunde jag skicka dig vidare till David Bichos sajt med mer information där man också kan köpa ljushuvudet. Men, hur kul vore det, egentligen? Inte alls.

Vridbart och vinklingsbart

Huvudet har fäste för stativ inuti plus ett ledat fäste så man kan vrida det som man vill. Det kan vara lite pillrigt att komma åt den innersta skruven för att dra fast allt, men det spelar ingen roll.

Snabbt och smidigt

Jag har testat och använt Ken i några veckor och haft fästet lite åtdraget, då kan man utan att behöva skruva upp det vrida huvudet åt det håll man väldigt enkelt.

Egentligen hade det knappt behövts ett fäste med skruv, kunde för min del lika gärna vara ett hål bara. Men, där är alla olika, jag brukar test ljussättning med huvudet rakt framåt för det mesta.

Förutom att man enkelt ser hur ljuset och skuggorna faller på en ganska neutral ansiktsform får man även med blänk i ögonen. Har man t ex återkommande fotouppdrag kan det ofta vara en mätpunkt att hålla koll på, ungefär var blänket hamnar, så det är otroligt användbart.

Huvudet, som ni ser, har ingen hals, men det skulle inte göra så mycket nytta ändå. Jag ser hellre att storleken är bra för att ta med sig, än att man ska ha mer kropp.

Jag vet inte exakt vad hudtonen motsvarar, men det är väl lätt solbränd hud på nordbor ungefär? En tanke jag haft om detta är att man kanske kunde ha en variant i neutralt grå så kunde man enklare se färgstick och kanske även använda som exponeringskontroll.

Problemet då är såklart att färg förändras efter tid och kanske gulnar, nu får man helt enkelt använda detta som en form snarare än gråkort. Man kan ju alltid tejpa fast ett i pannan när man behöver det.

Ljushuvudet Ken kostar idag 1200 kronor inklusive moms, men plus frakt. Om man tänker på hur mycket pengar du säkert lagt ner på kamera och blixtar är det här fantastiskt billigt.

Bara att slippa springa fram och tillbaka med självutlösaren på och se en uttråkad fotograf på varenda testbild är värt mycket mer.

Tålig men kanske inte oförstörbar

Det jag ska komplettera med är en liten tygpåse för de tillfällen då jag tar med ljushuvudet ut på fotograferingar utanför fotostudion. Vore synd att låta det förstöras av alla stativ det ska trängas med i väskan, eller så hänger man det bara utanpå kameraväskan i någon rem.

Om du inte redan har köpt ett ljushuvud tycker jag att du genast ska göra det. En latte mindre i 30 veckor kan du klara av. Eller så säljer du pyttelite mer på nästa uppdrag, och huvudet är betalt.

Tiden jag har sparat in bara på de få veckor jag använd ljushuvudet är faktiskt förvånansvärt stor, fler argument tror jag inte behövs.

Här kan du köpa Ljushuvudet Ken och här finns mer info.

För att vara transparent måste jag tacka David för huvudet, han lät mig få det gratis i utbyte mot lite tankar och sånt. Men, jag hade lätt betalat 1200 kr för det här ändå. För att kompensera det hela och känna mig opartisk har jag skänkt motsvarande summa till UNHCR.

2 comments… add one
  • Mats 17 mars, 2017, 17:35

    Skitbra! Jag läste om det här innan jag skaffade mina blixtar, så det var inte aktuellt. Nu är det högaktuellt. Med min ansikte vill man inte ta selfies i onödan.

  • Fotograf Stefan Tell 24 mars, 2017, 00:01

    Det är nog alltid bättre att ha ett neutralt huvud som detta att prova ljus på, oavsett hur snygg man är. Vet inte hur många gånger jag fått till en ljussättning som funkat på mig men sen inte blev som jag önskat på modellen.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.