≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Skådespelarporträtt, Kerim Troeller

Casting porträtt fotostudio skådespelare Kerim Troeller Fotograf Stefan Tell

Kerim Troeller är en skådespelare som efter att ha varit med i en film av Michael Bay behövde fylla på sin portfolio kontaktade mig. Porträtt till casting har jag gjort lite då och då, men ofta efterfrågar kunderna mest neutrala porträtt, men inte denna gång.

Att fotomodeller och agenturer kanske vill ha avskalade och osminkade porträtt kan jag förstå. Gissningsvis för att de ska kunna se grundmaterialet. Men det skadar nog aldrig att ha aningens roligare bilder också, och då kan det bli väldigt intressant.

Dramatisk ljussättning för action

Det är kul som fotograf att få ta i lite, klura hur man ska kunna göra lite roligare bilder men samtidigt inte behöva krångla till det för mycket. Begränsningen för mig är ofta studions storlek, men det går ofta att komma runt lite med raster.

Dagens ljussättning använde sig av fyra blixtar, alla Profoto D1 om jag minns rätt (2 x 250 och 2 x 500). För att ge den här ”scenens” bilder en blåaktig ton att arbeta med använde jag CTB av olika grad på tre av blixtarna, en var ofiltrerad.

Kantljus, raster och Giant 180

Bakifrån bestod ljuset av två strip softbox med raster, den ena modellen längre än den andra. Dessa vinklades in mot Kerim från varsitt håll och gav det blå ljuset du ser på sidorna.

Framifrån och snett ovanför kameran fanns en D1 monterad på Profoto Giant 180 cm, också med blått färgfilter.

Ovanför den var det en 60 x 90 softbox med raster för att få till ett ljus som gav rejäla skuggor i ögonhålorna. Den paraboliska ljuskällan blev oftast upplättning av skuggor och lite grundljus.

Kerim-Troeller_fotostudio-studioportratt-bokeh-plast-framfor-objektivet

Plast istället för rök

Rökmaskinen i studion var trasig just då, och jag hade inte hittat röksprej på burk än. Så jag fick använda det gamla ”plastpåse med hål i framför objektivet”-tricket.

Det är plasten som skapar det som lite liknar bokeh på vissa bilder och rökeffekt eller dimma på andra. På den översta bilden i inlägget ger den även den där Lensbaby-känslan i nederkant.

Jag tog helt enkelt en plastpåse som låg i studion och trädde den över objektivet med ett upprivet hål jag vidgade till det blev lagom.

Man kan såklart använda plastfilm eller gladpack för att uppnå liknande effekt om man vill. Lite som att smeta vaselin på linsen men betydligt enklare och mindre kladdigt.

portratt-till-casting-for-skadespelare-Kerim-Troeller

Trial och error

Det är lätt att man tar i för mycket så allt bli suddigt och konstigt, och ibland råkar den där effekten hamna precis rätt. Det behöver såklart inte alltid vara en plastpåse, man kan ju ha allt möjligt riktigt nära framför objektivet så blir det alltid något att experimentera med.

Skådespelarporträtt Kerim Troeller till casting. Fotograf Stefan Tell

Flagga av ljus

Det sista verktyget jag använde på denna fotografering av skådespelarporträtt till Kerim Troeller var en svart flagga för att skärma av lite av ljuset.

Flaggan tillsammans med att jag flyttade på softboxen ovan gjorde det enkelt att variera ljuset, ibland faller det mer framför honom och ibland träffar en mindre del huvudet.

Portfolio på IMDb

Jag är ofta inne på IMDb för att kolla upp skådespelare eller filmer, oftast för att mitt ansiktsminne är bättre än mitt namnminne. Det jag slås av nästan varje gång är hur få skådespelare som verkar bry sig om sitt bildarkiv där.

De stora och etablerade har säkert agenter, men de som kanske är i början på sin karriär kunde gärna satsa lika mycket som Kerim på att själv se till att det finns bra porträtt.

Det är ju alltid trist när man vill se vem det var som spelade den där rollen, och om de har varit med i något annat. Sen har de inte ens en bild? Då blir det genast rätt svårt att veta vem som är vem.

Bra på nätet

Kerim Troeller är, förutom bra på att bli fotograferad, även bra på att synas på nätet. Har man varit med i en storfilm som 13 hours av Michael Bay och gjort lite andra projekt ska man såklart visa upp det, och annat man är bra på.

Kerim finns t ex på Instagram, Facebook och har en egen hemsida. Plus då sett till att hans sida på IMDb är matnyttig.

Det tror jag är rätt smart, och då säger jag det inte bara som partisk fotograf som nu har lite fler bra bilder att visa upp. Även om det förstås alltid ligger i mitt intresse att kunder använder bilderna så mycket och bra de bara kan.

Frågan är om det någonsin är dåligt att satsa på att synas med bra bilder? Utan att ha gjort någon vetenskaplig undersökning så tror jag ändå inte det.

2 comments… add one
  • Emma 23 mars, 2017, 08:47

    Tack för ett riktigt inspirerande inlägg. Nått som jag verkligen vill testa. De här tyckte jag var väldigt roligt att läsa!
    Mvh Emma

  • Fotograf Stefan Tell 24 mars, 2017, 00:02

    Tack Emma,
    just att ha något framför objektivet är ett väldigt enkelt sätt att lägga till en dimension. Sen slår det kanske inte rök eller rekvisita i allt, men det skadar aldrig att prova.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.