≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Anders Hansen, Bonnier Forfattarporträtt pressbild studioporträtt. Fotograf Stefan Tell

Anders Hansen är författaren till Hjärnstark som kom ut och blev väldigt populär. När det var dags för förlaget att fylla på bildbanken med nya författarporträtt hörde de av sig till mig och jag bokade in en tid med Anders.

Det blev som vanligt ett rejält paket med pressbilder som kan användas i alla möjliga sammanhang, men utifrån ett ljussättningsperspektiv tar jag bara med ett av porträtten här.

Bakom kulisserna i studion

Jag hade som vanligt planerat några olika ljussättningar, därför ser du en pappersbakgrund framför en handmålad bakgrund på canvas. Det gröna pappret var alltså inte med i detta porträtt.

Lite lätt inspirerad av en av mina favoriter, Dan Winters, hade jag tänkt att några porträtt skulle få vara mjuka i tonen och nästan monokroma. Gärna kontrast men också gärna bra detaljer i skuggorna.

För att få till det började jag med det som är en stor cirkel i BTS-bilden ovan, dvs en 150 cm softbox Octa bakom mig och kameran.

Den ger ett grundljus och lättar upp alla skuggor som annars skulle kunna bli för mörka. Ett mjukt raster på den stora softboxen gör att ljuset inte studsar runt i vår smala studio.

Sen var det egentligen bara att sätta en Profoto D2 med en beautydish (också med raster) till vänster och hitta den höjd och vinkel som passade bäst.

För att det inte skulle bli för självklart huvudljus satte jag en flagga som skymde lite av ljuset. Tack vare det stora upplättningsljuset från bakom kameran kan modellen stå lite hur som helst och ändå få lite blänk i ögonen och aldrig helt mörka skuggor.

Sen är det bara att variera posering och justera flaggans position så blir det genast lite variation utan att man behöver ändra på en massa inställningar. Det är en väldigt tacksam ljussättning man kan variera in i oändligheten om man vill. Flaggan kan ha hål i sig, eller så ändrar man på styrkeförhållandet mellan huvudljus och upplättning.

Närmaste liknelsen är paint-by-numbers fast man här bara får arbeta med toner av samma kulörer. I det här fallet hudtoner och något grönblått som resten målas med.

2 comments… add one
  • Christin Philipson 15 mars, 2017, 14:10

    Vackert ljus och väldigt fin canvas bakgrund….

  • Fotograf Stefan Tell 17 mars, 2017, 11:44

    Tack Christin, säg till om du vill låna någon gång.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.