≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Jesper-Danielsson_Bonnier_pressbild-forfattarportratt-rok-2016

Jesper Danielsson är inte bara regissör utan numera även författare av en barn/ungdomsbok med science fiction-tema som låter väldigt lovande (han är även son till Tage Danielsson också).

Bokförlaget Bonnier Carlsen behövde författarporträtt och kontaktade mig, vi bokade in en tid på Alba Nova för fotografering. En otroligt fin och cool plats förresten, precis i utkanten av Stockholms innerstad med en rejäl variation miljöer.

testbild-med-rokspray-utomhus-oskarp-autofokus

Porträtt med rök

Eftersom det var lite mystiskt och sci-fi i bokens handling tog jag med en sprayburk med rök, den kom väl till pass utomhus. Jag tog också med en Profoto B1, en långsmal softbox (och ett blixtparaply för säkerhets skull).

Det var som vanligt en blåsig dag, och det här porträttet som togs utanför entrén till den cylinderformade delen av byggnaden var lite klurigare att få till än väntat.

bakom-kulisserna-BTS-profoto-forfattarportratt-en-blixt

Väggar som upplättningsljus

Fotograferingen gjorde vi på hösten 2016, en fin dag men väldigt blåsig och skarpt solsken som ibland tittade fram mellan molnen.

Röken skötte Jesper med bravur, men ibland fick kameran och autofokus lite svårt att hitta rätt. Motljuset gjorde det inte lättare, och ovanpå allt detta kraftiga vindbyar.

Som tur var fick vi pyttelite lä vid entrén, och den ljusa fasaden hjälpte även till med lite studsat ljus som gjorde ögonen lite ljusare. Det är alltid bra med en neutralljus fasad bakom sig.

BTS-en-blixt-Profoto-OCF-B1-softbox-30x90-utomhus

En rem snodde fast stativet vid ett staket, och med en smal Profoto OCF 30×90 cm softbox gick det ändå ok att fotografera där.

Som alltid med rök i porträtt får man skjuta på rätt friskt för att sedan kunna välja bland mer eller mindre lyckade bilder. Rök rör ju på sig konstant, så varje bild blir olika.

Vi fotograferade en massa fina pressbilder inne i lokalerna, men de spar jag till senare. En sak jag fortfarande är lite besviken på är att vi inte var där en timme tidigare. Då gick det nämligen två killar med lövblåsare och samlade ihop enorma mängder gamla löv på gatorna.

När vi väl var utomhus började de packa ihop, vilket såklart var synd. Hade ju kunnat bli hur bra som helst med ett moln av flygande löv mitt i motljuset som en slags fond.

Det får bli ett projekt till nästa höst.

0 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.