≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Handmålade fotobakgrunder på canvas

Har man en liten fotostudio som jag har är det lätt att bakgrunden är det svåraste att få till. När det gäller variation och så. Det finns alltid en risk att den blir som den blir.

Det finns ju massor med metoder för att skapa lite liv i bakgrunden till porträtt, men har man rätt kort djup att arbeta med krävs det lite arbete. Ett smidigt sätt är t ex att köpa en fotobakgrund som redan har lite liv och variation inbyggt.

Jag hittade ett företag som gör handmålade fotobakgrunder i en massa olika mönster och färger på någon slags målarduk eller canvas, kan nog kallas presenning i vissa fall. Inte superbilligt, men otroligt användbart och ett kul tillskott i studion.

Gravity Backdrops

Så heter företaget som gör handgjorda bakgrunder, de har deras webbplats här och finns med bättre information på Facebook. Det finns en otrolig massa exempel på hur dukarna kan se ut med varierade mönster och färger.

Storlekar och erbjudanden

Som jag förstår det har de några olika standardstorlekar, allt från relativt små porträttbakgrunder till väldigt stora dukar man kan ha bakom gruppbilder och sånt.

Här finns exempel på deras olika storlekar och färger du kan titta på, sen kommer de du beställer inte se exakt ut som dem eftersom de är handgjorda och lite unika. Men det är ju också poängen.

Att bara köpa en bakgrund kanske blir lite dyrt om man jämför med t ex tyg eller bakgrundspapper på rulle, men de har ofta erbjudanden där man får en på köpet om man köper flera.

Klurig men ok beställning

Deras webbplats är inte riktigt klar vad jag förstått, men på Facebook har de all information man behöver. Nästan.

Jag kollade igenom deras exempel på Facebook där det står ett färgnamn och nummer på alla. Sen skickade jag ett meddelande och gjorde min beställning.

När beställningen var lagd fick jag ett svar med länk till en betalning via Paypal. Inget direkt betryggande med företagsnamn och sånt utan bara en Gmail-adress och en person från Serbien.

Men, det gick alldeles utmärkt. Jag betalade och fick löpande bekräftelser via Messenger om hur det låg till med min beställning. Sen kom ett svar där han skickade med ett trackingnummer från FedEx och några dagar senare dök paketet upp i studion.

Välja färger och mönster

Såhär tänkte jag. En bakgrund tröttnar man kanske på rätt snabbt, och eftersom det var mer prisvärt att köpa flera så gjorde jag det.

Cold grey
Blue
Dark red

Det erbjudande jag nappade på var tre “Standard Size” (1,6 x 2,5 meter) där man fick den tredje på köpet. 700 Euro inklusive frakt kostade det allt som allt, dvs ca 7000 kronor.

Grått är alltid användbart och kan justeras så det blir nyanser som drar åt vilken annan färg man vill. Blått är harmoniskt för porträtt och kan tonas ner eller justera nyans och mättnad på. Och rött kan vara kul ibland.

Är jag nöjd?

Verkligen nöjd, skulle jag säga. Att ha bakgrunder med lite liv i som går att använda till allt möjligt har jag saknat lite, hur många färger på pappersbakgrunder man än har.

Sen kan man såklart även använda baksidan som bakgrund, som du kan se på den lite betongliknande bilden ovan.

Enda jag skulle tänka en gång extra på om jag hade fått göra om min beställning är att faktiskt ta en storlek större. Det går att få plats med två personer framför en bakgrund, men sen blir det trångt.

Å andra sidan kanske jag helt enkelt köper några fler framöver så jag har mer att välja på. De tar inte direkt mycket plats och är faktiskt väldigt prisvärda jämfört med att hyra eller försöka göra själv.

Rekommenderas varmt för porträttfotografering eller om du vill ha lite mer liv för barnfotografering eller produktbilder.

Att inte någon av de svenska fotobutikerna kontaktar det här företaget och blir agent förstår jag inte riktigt. Tror det skulle vara hur populärt som helst och sälja bra om processen att köpa vore smidigare, t ex över disk hos någon affär som säljer kameror och studioutrustning.

2 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.