≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fri nyttjanderätt av bilder?

blogg-fri-nyttjanderatt-rattigheter-fotograf

Det har varit många som frågat vilken användningsrätt jag som fotograf brukar inkludera i mina leveranser av bilder till kunder.

Svaret har varit detsamma sedan många år tillbaka, och det är att jag låter mina kunder använda bilderna fritt utan några begränsningar i vare sig tid eller media. Det ingår i priset.

Enda förbehållet är att de inte får sälja bilderna vidare utan mitt medgivande. Det hade ju varit lite fånigt annars.

avdelare

Varför fri nyttjanderätt?

Det förenklar min verksamhet otroligt mycket, och sparar en väldig massa tid som annars skulle behöva läggas på administration av kontrakt hit och dit.

  • Jag kan fotografera mer
  • Jag har mer tid att sälja in fler uppdrag
  • Det gör livet lättare för kunderna

De kan använda bilderna hur mycket de vill, var de vill och till vad som helst. Utan att behöva oroa sig för att få en faktura om de skulle råka använda en bild som det inte var avtalat.

avdelare

Varför tacka nej till mer pengar?

För många år sedan skickade jag offerter baserat på hur kunden skulle använda bilderna jag tog, i vilken storlek och hur stor upplaga det rörde sig om.

Då var det inget konstigt att man satte ett användningsområde, t ex en årsredovisning eller katalog, för det var ungefär så mycket kunden använde bilderna till.

När, mot förmodan, en bild skulle användas en andra gång, hörde kunden av sig och fick en ny offert på den användningen. Oftast användes inte bilden fler gånger.

Den totala summa pengar jag fick in på förnyade kontrakt var försvinnande liten, men några kronor per år blev det.

avdelare

Spara tid = spara pengar = tjäna mer

Rätt mycket har hänt sedan dess, och nu finns Internet med Facebook, Instagram, Snapchat, LinkedIn och miljarder andra ställen som det behövs bilder till.

Jag vill inte ens börja tänka på hur avtalet måste se ut för att reglera användning i alla medier. Och hur jag som enmansföretagare ska ha tid att hålla koll på alla punkter i avtalen?

Ska kunden ta bort alla bilder från sociala medier där de förekommer när ”hyrestiden” löpt ut t ex?

Säg att det tar en timme ungefär att kolla upp vilka kunder man har arbetat med under ett år, inklusive vilka bilder de köpte och vilken tidsperiod de har betalt för.

Multiplicera det sedan med antalet uppdrag du har gjort (136 st förra året för mig). Det blir rätt många timmar. Multiplicera istället med alla jobb du har gjort… Hur många ska du hålla koll på?

Genom att inkludera fri nyttjanderätt i bildleveranser tackar jag i praktiken nej till de pengar som jag hade kunnat tjäna på att begränsa användningen.

Det kan jag leva med (eller snarare, det har jag valt själv, och gillar). Jag sparar ju tid åt mig och kunderna istället.

Gungor och karuseller, som vanligt.

avdelare

Vilka alternativ finns för rättigheter?

Ja, du. Det finns oändligt många olika sätt att sköta användningsrätt för fotografer och andra som levererar innehåll i form av bild, video, text eller ljud osv.

Man skulle kunna följa någon slags lista över priser per upplaga, spridning, storlek, antal visningar etc. Det skulle bara innebära otroligt mycket administration för mig, så nej tack.

Och hur ska jag sätta värdet på de olika variablerna? Är Instagram dyrare än Facebook? Är tryckt media dyrare än kundtidning?

Ska en bild som används på affischer vara dyrare än på ett bokomslag? Ska Zlatan betala mer för sina fotbollsskor för att han tjänar mer pengar i dem än jag hade gjort?

Hur ofta ska jag uppdatera dessa listor?

Eller så har man en begränsad variant av den användningsrätt jag inkluderar, t ex tidsbegränsad i ett år, och/eller vissa media och kanaler (t ex webbplats, kundtidning etc).

Det skulle kunna vara en lösning, lite som en prenumeration, men fortfarande administration. Hade jag en agent, då kanske det vore något. Hade jag haft flera anställda, kanske?

Men hur mycket tid kommer jag lägga på att kontrollera att kunder följer dessa riktlinjer? Och hur många tråkiga mail måste jag skicka för att påminna om att de inte har betalat för att använda bilden just där eller då?

Jag har valt det sätt som är absolut enklast för mig. Och enklast betyder med mitt sätt att arbeta också det mest lönsamma. Dvs att jag får maximalt tid över till annat. Dvs jobba.

avdelare

Förstör jag för andra fotografer?

Bra fråga. Kanske? Ibland? Lite?

Men för att vara riktigt krass, jag förstör för alla andra fotografer bara genom att vara fotograf och konkurrera om samma kunder och uppdrag. Så trist är det.

Jag tror faktiskt det finns en obegränsad marknad för fotografer i framtiden, här har jag skrivit några rader om det.

När det gäller användningsrätt av bilder har jag fri nyttjanderätt för att det underlättar för mig och för mina kunder, inte av någon annan anledning.

Det kan mycket väl vara så, att när alltfler fotografer börjar låta kunderna använda bilderna de har köpt helt fritt, att det snarare blir en hygienfaktor. Det brukar finnas med som ett grundkrav i många offertförfrågningar, så kunderna efterfrågar det uppenbarligen.

Däremot har jag märkt väldigt tydligt att ju friare man är med användandet av levererade bilder, desto mer används de. Självklart kan man tycka, men också något positivt på andra sätt.

Ju mer kunder använder bilder, och känner att de kan göra det utan att göra fel, desto mer verkar de också vara benägna att anlita fotografer flera gånger. Och oftare.

avdelare

I den bästa av världar

Idén med att kunder betalar för användning till ett specifikt ändamål eller en viss mängd gånger var något som kanske var mer så man gjorde förut, när bilder inte användes så fritt rent generellt (eller så otroligt mycket till allt heller).

Hade det funnits ett system för att jag skulle kunna sköta ”uthyrningen” av mina bilder och få betalt varenda gång de användes kanske det vore trevligt att luta sig tillbaka och se pengarna rulla in. Lite som Stim eller Spotify.

Nu levererar jag främst ”bruksbilder” som mest är intressanta för ett specifikt företag, då blir det heller inte så jättestor vinst att begränsa användningsrätten. (För att kanske kunna ta betalt igen vid ett senare tillfälle dvs.)

Hade jag fotograferat kändisar på lastbilar i Sydafrika skulle väl situationen varit annorlunda, men det gör jag inte. Då vore jag inte den glada och flexibla frilansfotograf jag är idag. Då hade jag inte haft den friheten jag har heller.

avdelare

Enda alternativet för mig

Ju mer jag tänker på hur man betalar för olika varor och tjänster, och vad som krävs för att de ska fungera på ett smidigt sätt, desto mer är jag övertygad om att fri och i princip obegränsad nyttjanderätt av bilder jag levererar är enda sättet att arbeta för mig.

Det tar absolut minst tid från annat i min verksamhet, och gör mina kunder mer benägna att använda bilderna mycket vilket i sin tur gör dem nöjda.

Jag kanske missar chansen att ta betalt igen för vissa bilder, men totalt minimerar det min administration och underlättar mitt yrke som fotograf i egen firma.

Om du är intresserad tar jag betalt såhär. Och jag höjde mitt timpris för inte så jättelänge sedan. Såhär såg min ekonomi som fotograf ut 2015, för att rama in det hela lite.

Hur gör du? Varför? Hur funkar det för dig?

Kommentera gärna.

 

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.