≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Det gamla ”hål-i-frigolit”-tricket

ljussattning-trick-hal-i-frigolit-fint-ljus-i-ogon

Det här är en vid det här laget ganska gammal bild från förra året som jag tänkte visa upp. Förutom att det blev en fin serie porträtt finns det även ett ljussättningstips som rubriken lite avslöjar.

Kanterna du ser runt bilden ovan är en stor frigolitskiva vi använde som reflexskärm för att studsa in väldigt mycket ljus nästan rakt framifrån mot modellens ansikte.

Bilderna är tagna på en ljuskurs hos David Bicho.

ljussattning-kurs-bakom-kulisserna-bts-bicho-trappa

Ljussättning vid trappa

Uppgiften var att ljussätta och fotografera denna tjej som var modellen vid trappan. Två blixtar hade vi till vårt förfogande.

För att inte avslöja så mycket om uppgiften om den fortfarande används på ljuskursen hoppar jag snabbt igenom stegen utan så värst mycket mer detaljer än så.

ljussattning-en-blixt-inomhus-kurs-bicho

En mellanstor softbox

Huvudljuset är en softbox vi placerade utanför bild till vänster, den andra agerade fönsterljus bakifrån och gav lite kantljus. Plus att den lyste upp bakgrunden såklart.

inomhusportratt-ljussattning-tjej-i-trappa-tva-blixtar

Som bilden ovan blev vårt resultat.

ljussättning-catchlights-studsa-ljus-frigolit-hål-för-kamera

Ett hål och studsat ljus

När vi kände oss klara med uppgiften hittade jag en stor frigga som stod i ett hörn. Av en lycklig slump hade den redan ett hål utsågat mitt i där kameran passade perfekt.

Vi hade tid över och ville utveckla ljussättningen lite, så vi ställde skivan av frigolit framför kameran och stack in objektivet i hålet. Huvudljuset vred vi så det helt pekade på friggan.

Sen var det bara att justera höjden på blixten, avståndet från frigolitskivan till modellen och vinkeln för att få till allt bra.

Det fina med det här sättet att ljussätta, om man har en stor skiva av något vitt material, är att det blir så stort ljus. Den mellanstora softboxen lyser upp en rätt mycket större yta om man placerar allt rätt. Och vips får man något som kan likna en ringblixt.

Man behöver inte använda studioblixtar för att detta fungera. Det finns såklart specialbyggda reflexskärmar med hål i mitten, men t ex utomhus i naturligt ljus kan man också ha en vit pannå eller frigolitbit med hål i mitten som ljuskälla.

Comments on this entry are closed.

  • Roffe 28 november, 2016, 14:31

    Hej och tack för alla tips du delar med dig av.
    Blir effekten samma om man ställer blixten bakom kameran med stor ljusmodifierare typ stor octa eller paraply.
    Dvs kameran på stativ mitt i ljusflödet mellan Blixt och motiv.

    • Fotograf Stefan Tell 29 november, 2016, 09:51

      Hej,
      det är inte helt olikt. Egentligen borde det bli rätt så lika, men jag upplever nog reflekterat ljus på ett lite annat sätt. Kanske bara är inbillning, men just mot frigolit har strålarna fått studsa och spridas åt alla möjliga håll vilket påverkar känslan av ljuset.

      Att ha ett stort paraply eller en softbox i linje med kameran bakom är ett smart sätt att styra det lite mer, det här är lite mer svårkontrollerat. Vill man ha riktigt stort blänk i ögonen kan det faktiskt vara lite svårt att få till med en softbox eller paraply då kameran måste vara så otroligt nära modellen (man ska få plats med sig själv och kamera mellan). Här kan du ha frigolitskivan eller något vitt med hål i väldigt nära utan större problem.