≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ringblixt till Profoto B2 (DIY-adapter)

detalj-anpassa-roundflash-till-profoto-b2-ringblixt-adapter

Jag saknar en liten ringblixt till min Profoto B2, och har länge tänkt göra åtminstone en ringblixtadapter. Det finns ju till Speedlights, så varför inte anpassa en till B2?

Orbis, Rayflash och några andra företag har gjort ringblixtadaptrar till kamerablixtar, men de är alla i hårdplast och blir svåra att modda. Roundflash däremot som är mer en munkformad softbox, rund med ett hål i för kameran, verkade lovande.

modda-ringblixtadapter-passa-till-profoto-b2-speedlight-kaffebrus

Ringblixtadapter för B2

Ringblixtadaptern Roundflash Ring är som sagt den produkt jag utgick från till detta DIY-projekt, eller snarare, den skamlöst exakt likadana kopian från Kaffebrus, snäppet billigare.

Anledningen till att jag valde kopian framför originalet är helt enkelt att Kaffebrus hade den i sin butik på Fotomässan förra året och jag köpte den för att den fanns. Annars är ju originalet inte särskilt många kronor dyrare, om man ändå ska handla via nätet.

Roundflash och kopian är gjorda för kamerablixtar, t ex en Speedlight, och har ett rektangulär hål för blixten, med en liten rem för att spänna fast den. Blixthuvudet till en Profoto B2 är runt.

baksida-ringblixt-adapter-profoto-b2-kopia-hemmafix

En färdig ringblixtadapter på stativ

Såhär ser Profoto B2 ut modifierad till en ringblixt. Jag är inte helt klar med produktutvecklingen än, det behövs t ex något sätt att hålla i den annat än den där konstruktionen med snören som mer är till för om man vill ha kamera och blixt handhållen.

ringblixt-adapter-till-profoto-b2-kaffebrus-roundflash-kopia-diy-hemmabygge

Gör det själv – steg för steg

Såhär gör du din alldeles egen ringblixtadapter för Profoto B2:

  1. Köp en Roundflash (eller kopian)
  2. Köp en Profoto B2 (om du inte redan har en)
  3. Ta en sax och klipp två små snitt vid kanten av öppningen
  4. Klart!

Det är såklart den snabba och enkla lösningen för att ens få in blixthuvudet i ringblixtadaptern, men det funkar.

test-diy-ringblixt-adapter-roundflash-profoto-b2-blixt-exempel-detalj

Bildexempel, detalj

Om man använder en Roundflash som man ska kommer kamerablixten att sticka in på övre halvan, men med blixthuvudet till Profoto B2 är det enklare att ha det på stativ och vända på steken.

Jag har inte provat än, men det kanske t om skulle vara ännu enklare att ha den vriden 90 grader och sen ha objektiv och kamera bredvid? Hursomhelst är utlysningen i den runda formen inte perfekt. Med min konstruktion och ljuset från botten blir det lite mörkare upptill.

profoto-b2-med-ringblixt-adapter-diy-stativ

Utrymme för förbättring

Som med alla uppfinningar är sällan första prototypen perfekt. I det här fallet har jag inte konstruerat någon hållare för själva softboxen. Men det går säkert att ordna rätt lätt. Den väger ju nästan inget.

storleksexempel-ringblixt-profoto-b2-roundflash

För att slippa förlita sig på att spänna fast kameran inuti ringblixtadaptern kanske en Space arm, eller en klämma med svanhalsar kunde funka?

test-diy-ringblixt-adapter-roundflash-profoto-b2-blixt-exempelbild

Jag kan avsluta med ett bildexempel på hur väldigt glada tvillingar blir av att bli fotograferade med en helt ny uppfinning. Det blir kanske inte exakt samma ljus för porträtt som från en riktig ringblixt, men ögonen lyser fint i alla fall. Perfekt för barnfotografering alltså.

I väntan på att Profoto gör en ringblixt till B2-systemet kan det nog hända att jag kommer använda detta hemmabygge även till riktiga fotouppdrag. När jag väl löst upphängningen bra dvs.

Total kostnad (exklusive Profoto B2) blir ungefär en tusenlapp.

Funkar även till Profoto A1

Har du en Profoto A1 kan jag meddela att RoundFlash och dess kopior funkar alldeles utmärkt till den kamerablixten också.

Här är några exempel på porträtt med ringblixtadapter och två Profoto A1 jag tog nyligen.

Comments on this entry are closed.

  • Mats 3 november, 2016, 17:52

    Ah, vad härligt med en levande blogg. Fortsätt!