≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Magnus Florin, författarporträtt

Författaren Magnus Florin, författarporträtt för Albert Bonniers Förlag. Fotograf Stefan Tell

Magnus Florin är chefsdramaturg vid Dramaten och jag fick uppdraget att fotografera nya författarporträtt till Albert Bonniers förlag. Som vanligt kollade jag upp vilka pressbilder och porträtt som gick att hitta med en bildsökning på Google för att inte göra mer av samma stil.

Jag började med en helt annan ljussättning i studion, men hade haft den här i bakhuvudet en längre tid. Efter att ha fått ta några porträtt kände jag att den äntligen hade hittat en lämplig modell.

Bakom kulisserna, BTS, ljussättning av författarporträtt med två blixtar i fotostudio, två Profoto Deep Umbrella White Large

Ljussättning med vridna paraplyer

Symmetrisk ljussättning av porträtt där man använder smala softboxar är numera en rätt vanlig syn. Man kan även använda blixtparaplyer för en liknande stil.

Det jag hade tänkt på en längre tid var att vrida på blixtparaplyerna assymetriskt så de bildade en liten triangel av ljus med rätt snabb övergång från ljus till skugga. Lite som när man står i en strimma av ljus, eller tittar in med huvudet i ljuset.

På BTS-bilden ovan har han ännu inte “klivit in i” ljuset.

Magnus var väldigt tålmodig när jag stod nära med kameran och vred på blixtarna med sina Deep Umbrella Large White på vardera sida. Minsta lilla justering ändrade ljuset väldigt mycket och alla vinklar behövde utforskas.

Svepa skuggor över porträtt

Det är lite pyssligt att få till det exakt som man vill ha ljuset och skuggorna, men helt klart värt besväret.

Hur ljuset hamnar är en sak, men här handlar det mer om att tänka sig skuggorna som tyg man “draperar” över porträttet.

Så tänkte i alla fall jag. Här är djupa paraplyer något man får rätt bra kontroll med. En softbox skulle såklart kunna åstadkomma något liknande. Alternativt flagga av ljuset motsvarande.

Det här är ett bra exempel på en ljussättning som kan bli hur fin som helst, eller inte passa ett annat utseende alls. Jag brukar skriva upp ljusidéer på en lista, och förr eller senare dyker det upp ett tillfälle som passar. T ex den här gången.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.