≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Dan Wollgers, pressbilder för Albert Bonniers förlag

dan-wollgers_portratt-pressbild-albert-bonniers-forlag-2016. Fotograf Stefan Tell

Dan Wollgers är en svensk konstnär och ett namn som jag nog kommit ihåg sedan han gjorde omslaget till telefonkatalogen på 90-talet. Jag fick i uppdrag av Albert Bonniers förlag att fotografera pressbilder (författarporträtt känns kanske inte helt rätt här, eftersom Lena Andersson skrev texterna till boken) av honom.

Jag blev, lustigt nog, lite nervös av att få det uppdraget. Inte så jättefarligt, men det var stort att fotografera någon som jag aldrig träffat men haft koll på länge.

Förberedelserna blev rätt enkla, jag hade tänkt mig något avskalat med en grön bakgrund som man kunde justera lite i efterhand. Sen tänkte jag lite mer avskalat ändå utan grön bakgrund.

bts-dan-wollgers-portratt-studio-2-blixtar-profoto-b1-octa-beautydish

Ljussättning för en konstnär

Jag tänker ofta på omslagen på tidningen Wired, eller så som de finaste brukar se ut. Rena och med en ljussättning som tar fram alla detaljer. Inga konstigheter, bara lagom med definierande skuggor.

När jag precis letade fram länken till en av mina favoritfotografer, Dan Winters, upptäcker jag att det är en väldigt snarlik grön nyans också. När han fotograferade Will Ferrell alltså, för Wired. Måste ha legat där undermedvetet, men fint blev det.

dan-wollgers-studioportratt-pressbild-bonnier-fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Stort huvudljus, litet upplättningsljus

Till höger står en Profoto B1 med en 150 cm softbox Octa som agerar huvudljus, och till vänster, lite högre har jag en till B1 men med en Softlight Reflector (beautydish), vit, som ”fill”.

Det jag gillar med en ljussättning som denna, vilken passar rätt bra för olika ansiktsformer och hudtyper, är att det finns ljus överallt. Skuggorna blir definierade men inte så farligt mörka.

Modellen kan vara vinklad lite hursomhelst utan att det blir för osmickrande kontraster eller sånt.

dan-wollgers-konstnarsportratt-pressbild-albert-bonniers-forlag. Fotograf Stefan Tell

Vips, vit bakgrund (typ ljusgrå)

Om ljussättningen är bra för färgad bakgrund brukar den också funka bra om man tar bort den och bara har den vita rundfonden kvar.

Ibland kan det behövas lite småjusteringar, men oftast funkar det.

dan-wollgers-utomhusportratt-konstnar-bok-pressbild. Fotograf Stefan Tell

När vi var klara med studioporträtten, jag fotograferade Lena Andersson samtidigt, gick vi ut. Observatorielunden ligger nära och har alltid bra miljöer, men nu räckte det med en sluttning och gräs. Jag tog några med blixt, men i skuggan var det fint ljus så vi tog även några i lite mer naturell stil.

Apropå nervositet försvann den samma sekund Lena och Dan dök upp. Vi höll det allvarligt i porträtten, men de var båda otroligt sköna typer. Även om jag inte visar upp en endast bild med ett leende så var det ändå känslan efteråt att det mest var glatt.

Boken de gjort tillsammans heter ”Egentligheter” och ges ut av Albert Bonniers förlag. Det finns också en utställning på Spritmuseum i Stockholm om man vill se mer.

2 comments… add one
 • sandra 26 oktober, 2016, 13:56

  Hej Stefan,

  tack för att delar med dig av din kunskap och erfarenhet. Jättebra och kul :-)

  • Fotograf Stefan Tell 1 november, 2016, 11:09

   Tack, roligt att du uppskattar det.
   Har du något du vill att jag ska skriva extra mycket om, eller någon fråga, hör gärna av dig.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.