≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Rökspray på burk för fotografering

magican-sprayburk-med-rok_sprej-burk. Fotograf Stefan Tell

Ska man fotografera porträtt i fotostudio är rök något som lägger till en intressant dimension. Att köpa en rökmaskin kostar inte så jättemycket, men med rök i sprayburk går det betydligt fortare.

Vi har använt flera billiga rökmaskiner i fotostudion, men de verkar tyvärr inte hålla så länge. Rök på burk är såklart en förbrukningsvara, men för runt hundralappen för en burk kan man köpa flera.

1-rokspray-i-fotostudio-haze-portratt-test-magican. Fotograf Stefan Tell

Rök på burk, steg för steg

Först måste jag säga att den enda röksprejen som verkar finnas på marknaden (Magican heter den och finns t ex på Discostore) kanske inte kommer skapa tjocka rökmoln. Efter en kort stund blir det mer likt en lätt dimma (haze).

Men för att visa ungefär hur mycket det blir direkt efter man sprutat ut rök från burken är första bilden ovan efter bråkdelen av en sekund.

2-rok-i-sprayburk-till-fotografering-fotostudio-haze. Fotograf Stefan Tell

Den här bilden är tagen en sekund senare. Huvudljuset är en Profoto D2 (läs gärna mitt test här) till vänster om kameran högt upp på ett stativ, bakom kameran står en till D2 med en 150 cm softbox Octa.

3-test-av-rokeffekt-i-sprejburk-fotografering-fotostudio. Fotograf Stefan Tell

Efter ytterligare en sekund, alltså efter cirka 2,5 sekunder grovt räknat, har det blivit rätt mycket dimma framför huvudljuset till vänster men också lite framför kameran och upplättningsljuset.

Lägg märke till skillnad i kontrast och färgmättnad.

Det blir dock inga större rökformationer av så kort sprejning, och i exemplen ovan har jag varken mörk bakgrund eller ljus bakifrån. Just att ljussätta rätt för rök är inte helt enkelt. Å andra sidan kan en lätt dimma göra underverk för känslan av något lite mer i porträtten.

Porträtt med rökmaskin

Senaste gången jag använde en rökmaskin till porträttfotografering, var när jag fotograferade ett band. Såhär i efterhand kan man ju undra varför jag inte gör det oftare? Anledningen är nog så enkel att det inte varit enkelt nog. Med en sprayburk blir det väldigt enkelt.

Rök på burk finns att köpa online på några ställen, jag valde Discostore, det finns faktiskt för några kronor mindre hos andra e-handlare.

Men, jag måste slå ett slag för Discostore och deras bemötande efter att mitt paket hade öppnats/gått upp på vägen. En burk med rök saknades men de skickade glatt en ny samma dag. Det är bra service.

Här är länken igen: Rök på Burk (Magican). En burk ska enligt dem klara av att spraya 5 minuter totalt och ge en ofarlig rök.

Comments on this entry are closed.