≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto D2 – test utomhus av HSS/TTL

profoto-d2_test-hastighet-ttl-vattendroppar-hss-frysa-rorelser

Profoto D2 är det nyaste kompaktaggregatet, och kanske världens snabbaste, plus att det har stöd för High-Speed Sync samt TTL.

När jag fick låna två blixtar av Profoto före lanseringen fick jag verkligen klura på hur jag på bästa sätt kunde testa dessa funktioner. Här kan du läsa mitt test av Profoto D2 förresten.

Som porträttfotograf, både i fotostudio och ”on-location” har jag de senare åren mest använt batteriblixtar som B1 och B2 och vant mig vid de sladdlösa möjligheterna, men det går ju att hitta vägguttag fortfarande.

För att se hur en Profoto D2 1000 Air funkar att frysa rörelser i solnedgång utomhus anlitade jag en av de fotomodeller i världen som har testat flest Profoto-produkter på marknaden, nämligen min förstfödda son. Han är bäst på sånt.

profoto-d2_testbild-ttl-utomhus-hss-solnedgang

TTL utomhus förenklar

Jag var nog en av dem som aldrig riktigt tyckte att TTL på en studioblixt (eller snarare på ett batteriaggregat som B1) var något vidare säljargument.

Det tog lite tid att vänja sig av med att bara köra manuellt, men nu använder jag TTL ofta för att snabbt hamna hyfsat nära med rätt mängd ljus och exponering. Sen får man justera efter smak.

I befintligt ljus utomhus är det inte bara blixtens brinntid som spelar roll för hur man kan frysa rörelser. De förutsättningar jag hade var precis innan solen gick ner bakom grannarnas hustak, så det var fortfarande sommarljust ute.

I bilden ovan landar exponeringen på 1/4000 sekund och bländare f/2.8 med ISO 200.

profoto-d1_bakom-kulisserna-test-recension-utomhus-vattendroppar-ttl-hss

HSS på studioblixt

Som sagt, är det så nödvändigt med High-Speed Sync på en studioblixt, jag har ju klarat mig utmärkt med 1/200-dels sekund rätt länge. Men å andra sidan har jag inte ljussatt på det här viset direkt förut med en D1 heller.

För enkelhetens skull ställde jag en Profoto D2 inne i huset med ett litet blixtparaply med vit insida (för att få upp blixten så nära taket och fönstrets överkant som möjligt för bästa vinkel). Där fanns också nätström. Underlättar om man har sladd.

Ljuset flyger ut genom fönstret och träffar min son som sitter ovetandes på bordet, första bilden med TTL blir bra men jag skulle gärna ha lite mörkare himmel. Slå av TTL och justera exponering manuellt så blir det bra sen.

profoto-d2_blixttest-underexponerat-ttl-ute-hss

ISO 200, bländare 4,5 och slutartid 1/5000 sekund blev lagom (sen gick jag ner till 1/6400 sekund ibland och öppnade upp bländare till f/2.8 från en annan vinkel, men ungefär).

profoto-d2_recension-brinntid-ttl-vattendroppar-utan-blixt

Med dessa inställningar är det i princip noll ljus på hans skuggsida (utan blixt), bara lite ljus som reflekteras från fasaden.

Jag orkar inte riktigt räkna i huvudet vilken bländare jag hade behövt för att få till det med en Profoto D1 om jag varit begränsad av 1/200-dels sekund, men det hade varit klurigare.

profoto-d2_test-hastighet-ttl-vattendroppar-hss_recension

Frysa rörelser utomhus med blixt

Jag har inte alla siffror i huvudet, men även med D2 och fantastiska brinntider blir det inte alls lika snabbt om man använder HSS. Det innebär andra begränsningar i ljuseffekt också, men mer än tillräckligt i alla fall för att göra detta.

profoto-d2_test-hastighet-ttl-vattendroppar-hss_detalj-narbild

De vattendroppar som ligger i fokus ser ju ut att hänga precis stilla i luften, och det var ju exakt det jag ville. Men som sagt, det är kamerans slutartid snarare än blixtens brinntid som styr detta.

Har man längre slutartid finns det längre tid för solljuset bakifrån att göra rörelser suddiga.

Hursomhelst, för fotografering inne i en fotostudio kan man klara sig länge på de vanliga synktiderna, men har man TTL kan det snabba upp arbetet om man lär sig använda det.

HSS kan vara bra inomhus också

HSS kan hjälpa till många gånger för att t ex inte helt fräta ut ljusa partier som fönster i bakgrunden om man fotograferar på något kontor. Utan att begränsa sig till att bara styra det med bländaren, med de begränsningar som det innebär.

Jag blev som jag skrev i min recension av Profoto D2 inte helt överförtjust att deras nya produkt hade en sladd, men ju mer man experimenterar och funderar, desto mer känns det som en klar fördel att även kompaktaggregaten med nätdrift har samma möjligheter som batteriblixtarna B1 och B2.

Plus att det nog är lättare att kombinera D2 med B1/B2 än med de äldre blixtarna utan HSS och TTL. Gissningsvis kommer Profoto D2 ersätta D1 på lite längre sikt, men vill du köpa en begagnad blixt lär det nog snart finnas många prisvärda D1:or att köpa om du väljer Profoto.

Sen kan väl tilläggas, att på samma sätt som med kameror och objektiv är egentligen priset på blixten rätt snart den mindre delen i ekvationen när man har börjat köpa på sig ljusmodifierare. Så har det i alla fall varit för mig länge.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.