≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto D2 – test & recension

profoto-d2_test-recension-studioblixt_fotograf-stefan-tell

Efter kompaktblixten D1 kom batteriblixten B1 och sen B2. Nu har Profoto släppt kompaktaggregatet D2 som är en modern och uppgraderad version av D1. Med inbyggd trådlös kommunikation via Air, TTL och HSS, plus fantastiskt korta brinntider.

Jag blev inbjuden till en förhandsvisning av Profoto D2 där de presenterade studioblixten och alla funktioner samt specifikationer. Den korta versionen av det är att Profoto D2 är snabbare och bättre än D1 på allt, men samtidigt lite tyngre.

profoto-d2_test-recension-studioblixt_baksida

D2, som D1 men med ny teknik

När man ser och håller i Profoto D2 för första gången är det som att se en moderniserad D1. Lite som nya karosser på bilar, lite kantigare och lite vassare design. Tänk en rund och bullig liten Audi/BMW/Volkswagen jämfört med de senaste årsmodellerna, som har fått stramare linjer.

Inuti är det samma sak, allt som Profoto B1 har med High-Speed Sync, TTL och sånt, har såklart även D2. Skillnaden är såklart snabbheten, och att den har en sladd.

Uppladdningen är fruktansvärt snabb, och även brinntider. Vill du veta exakta specifikationer tror jag det är smartare att du läser mer på Profotos webb för D2.

Högsta möjliga hastighet

En intressant grej jag lärde mig av Profoto på visningen var att om man vill maximera blixtens hastighet ska man använda en Air Remote, inte den nyare med stöd för TTL och HSS. Dessa finns än så länge bara för Canon och Nikon, men kommer nog snart för fler kameramärken.

Anledningen är att om radiosändaren ska kunna använda TTL måste den lura kameran att den är ungefär en Speedlight eller motsvarande, och då har kamerorna en inbyggd fartspärr för att små kamerablixtar inte ska överhettas. Det slipper man alltså med en ”gammal” Air Remote och kan få så många blixtar per sekund som kameran klarar.

Apropå laddningstider och brinntider ska Profoto D2 klara 20 blixtar per sekund i korta etapper och kortaste brinntid är 1/63.000-dels sekund i Freeze-läget för D2 500 Air (1/50.000-dels sekund för Profoto D2 1000 Air).

profoto-d2_test-recension-studioblixt_sidovy

Skönare handtag, skönare vred

Stativfästet är nog exakt samma som tidigare, de är som de är. Men ratten/vredet för att vinkla blixten har de gjort om formen på så jag tyckte att det var behagligare att skruva på.

Samma sak med handtaget där bak, det hade ett skönare grepp även om det upplevs lite kantigare.

Jag fick låna två stycken Profoto D2 1000 Air för att testa (de kommer bara säljas med Air, ingen utan radiostyrning), så recensionen gäller bara dem. Sladden känns förresten mjukare och mer följsam, kanske är den längre än de som följde med D1, men där är jag osäker?

profoto-d2_test-recension-studioblixt_nytt-vred-ratt

Lite större, lite tyngre

Mina Profoto D1 250 känns plötsligt rätt lätta med sina 2,23 kg. D1 500 Air väger 2,44 kg och D1 1000 Air nästan 3 kg. D2 500 Air väger alltså som en D1 1000 Air, medan D2 1000 Air är rätt tung med 3,4 kg. Det är som att ta min lättaste D1 och lägga på en liter mjölk, sen ha allt högt upp på ett stativ.

Nu tar jag nästan aldrig med mig mina D1:or utanför studion, senaste åren har det alltid varit B1/B2, så det kanske inte är något problem egentligen. Men det kräver sina stativ med så mycket vikt en bit upp i luften, och så kanske en rejäl ljusformare som också väger.

I övrigt har Profoto D2 samma väsentliga mått som D1, B1, B2 och alla andra, dvs den passar med alla ljusformare i deras sortiment.

Tyvärr, måste jag nog säga, är Profoto D2 lite mer skrymmande än D1/B1. Jag får fortfarande ner två stycken i min XL Pro ICU till kameraväskan F-stop Satori EXP, plus kamerahus, men det är på håret.

Handtaget känns som det tar lite mer plats, och själva blixtkroppen är fetare på sina ställen. Men, nu är det här främst en studioblixt, så den är väl inte designad främst för att vara lätt att packa ner?

profoto-d2_test-recension-studioblixt_nytt-handtag

Ny enklare display

Profoto har alltid varit ett under av användarvänlighet, och D2 fortsätter i den traditionen. Tydliga knappar, tydlig skärm och inga konstigheter. Nytt för D2 är dock att man jobbat lite mer med menyer på något sätt, men det är fortfarande superenkelt att hitta den inställning man behöver ändra.

profoto-d2_test-recension-studioblixt_installningar

Kvar bak på blixten är knapparna för att sätta på/stänga av blixten, inställningsljuset, testblixten och ”Settings” som leder in till menyn för inställningar. Det kändes enklare att byta grupp eller kanal för en blixt, och att ha inställning för normal blixt eller aktivera ”Freeze”-läget var precis lika enkelt.

profoto-d2_test-recension-studioblixt_uppochned

Sen finns funktionen att vända displayen upp och ner, jag har inte riktigt kommit på vad jag ska ha det till, men det finns säkert någon smart tanke bakom det hela?

De glömde min önskelista

Apropå display hade jag önskat att de hade en pytteliten men tydlig display på undersidan av blixten. Det hade räckt med siffror för effekt och vilken grupp/kanal blixten låg på. Eftersom blixten inte kommunicerar sånt tillbaka till min Remote kunde det ha varit smart att kunna se på undersidan.

Varför då? Jo, för att när man väl har hissat upp blixten en bit upp på stativet och vinklat den nedåt kan jag inte se som den står på 6.5 eller 4 eller 10. Konstigt nog vill jag veta det rätt ofta, och då får jag hämta en stege (om jag inte vill att position och vinkel ska ändras) eller sänka ner blixten och börja om från början. Nästan.

Inget jätteproblem, men en liten display hade varit väldigt smidigt att ha. Alternativt om man kunde vinkla skärmen på baksidan, ungefär som man kan på t ex Nikon D750 och många andra kameror. Men, då är det en sak till som kan gå sönder.

Sen önskar jag mig fortfarande de där markeringarna som en gradskala så man kunde se exakt vilken vinkel man har på blixten. Konstruktionen för stativfästet man kan vinkla har är ungefär samma som tidigare (men känns ännu mjukare att jobba med förresten), så det vore rätt enkelt att rita dit några markeringar. Jag tror fortfarande det är en bra idé.

profoto-d2_test-recension-studioblixt_olika-blixtror

Mina tankar om Profoto D2

Jag måste erkänna att när jag satt hos Profoto och de presenterade D2 för den samlade publiken av återförsäljare och samarbetspartners kunde jag inte riktigt dölja min besvikelse. Sladd!? :(

Efter att ha använt D2 ett tag känns plötsligt D1 lite gammal, även om den är rätt modern och fortfarande riktigt bra på alla möjliga sätt.

Men, det händer saker med teknik och utveckling hela tiden. HSS kanske inte automatiskt känns som det man behöver varenda dag i studion, men det underlättar att ha möjligheten. Samma sak med TTL, har man väl börjat använda det för att snabbt få en utgångspunkt känns det konstigt när man inte har det.

Sen är ett effektomfång man kan ställa i 10 bländarsteg (1-500 Ws för D2 500, 2-1000 Ws för D2 1000) mer än 7 som D1 (7,8 – 500 Ws för D1 500) har. Exakt hur ofta jag skulle sänka effekten till 1 Ws vet jag inte, men som sagt, möjligheten.

För mig som porträttfotograf vet jag inte hur ofta jag kommer pressa min Nikon D5 till sitt yttersta och ta 12 eller 14 bilder per sekund (minns aldrig exakt hur snabb den är?), men bara nu när jag testade D2 kom jag på saker man kan använda det till.

Kommer jag köpa D2?

Ja, troligtvis. Idag har jag fyra D1 som jag använder mer sällan än mina B1:or, kan jag få till ett inbyte och istället ha två D2 har jag samma möjligheter med alla blixtar och kan utnyttja HSS fullt ut m.m.

Men jag skulle såklart klara mig bra med den utrustningen jag har. Jag skulle säkert klara mig alldeles utmärkt med en gammal version av Photoshop också, eller Lightroom, eller en D700?

Fast det händer också saker när man upgraderar, helt plötsligt blir saker smidigare och går snabbare. Och man ändrar sitt sätt att arbeta. Inte alltid, men ofta.

De som jag dock tror kommer ha mest nytta spontant av D2 är de som kanske fotograferar mode och vill åt de snabba laddtiderna och brinntiderna som förut krävde en betydligt dyrare blixt. Nu behöver man inte ha ett tungt aggregat som Pro-8 för att komma åt den prestandan. Sen alla produktfotografer som vill kasta saker i luften eller slänga vatten, eller slänga saker i vatten. De kommer älska D2.

Alla andra kommer kanske glädjas åt att det plötsligt kan finnas prisvärda D1:or på begagnatmarknaden som de kan köpa billigt.

profoto-d2_test-hastighet-ttl-vattendroppar-hss-frysa-rorelser

Här kan du läsa ett test av hur enkelt det kan vara med HSS och TTL utomhus för att frysa rörelser.

Profoto D2 1000 Air och D2 500 Air säljs separat eller i paket med två blixtar. Styckpriserna är 18 875 kronor respektive 14 175 kronor inklusive moms (priser hämtade från Scandinavian Photo). På samma ställe kostar D1 500 Air 10.565 kronor och D1 1000 Air 15.120 kronor. En D1 250 Air kostar ”bara” 9.625 kronor.

Har du några frågor om Profoto D2 får du gärna skriva en kommentar, eller så skriver du vad du vill.

6 comments… add one
 • Olle Hallström 15 september, 2016, 11:30

  Att man kan vända displayen är väl för de som sätter upp blixtarna på skenor i taket?

 • Stefan Tangen 15 september, 2016, 11:51

  Hänger man upp blixten upp och ned i ett taksystem så är det bra att kunna vända menyen :-)

  • Fotograf Stefan Tell 15 september, 2016, 12:23

   Olle och Stefan,
   ni har såklart rätt i det. Tänkte inte ens i de banorna. Har faktiskt aldrigt använt något sånt även fast det verkar rätt smidigt. Speciellt nu när man slipper vrida sig själv upp och ner :)

 • Kelly Hansen 21 november, 2016, 16:19

  At Profoto ikke har lavet en fjerbetjening hvor man kan aflæse den aktuelle flashværdi er lidt frustrerende, ellers lyder det som om at de har skabt en flash som virkelig er rykket ud i overhalingsbanen ;-)

  • Fotograf Stefan Tell 23 november, 2016, 14:32

   Hej Kelly,
   jag tror jag förstod det mesta (vad betyder overhalingsbanen?), och jag håller med. Det vore otroligt användbart och bra om man kunde se i sin Remote vilken styrka man har, och gärna en display på undersidan av blixten. Det kanske kommer i Profoto D3 eller B1 Deluxe? :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.