≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto D2 – test med vattenballong

3-profoto-d2_test-vattenballong-splash_brinntid-effekt-2

När jag testade nya snabba kompaktblixten Profoto D2 fanns det några saker jag ville prova. De otroligt korta brinntiderna man kan få gör att snabba rörelser kan frysas, men det är inte helt enkelt att komma på hur man visualiserar det bäst.

Att frysa vattendroppars rörelse utomhus med HSS har jag provat redan. När jag höll på med det var jag begränsad av kamerans slutartid eftersom det fanns naturligt ljus i bakgrunden. Kan man arbeta i ett mörkt rum kan man istället låta blixten brinntid styra.

bakom-kulisserna-fotografering-profoto-d2-test-snabbhet-brinntid-vattenballong

En mörk fotostudio hemma

Eftersom jag hade tänkt testa med vattenballonger som exploderar, eller åtminstone spricker, kändes utomhus som ett smart val. Problemet är att det var ljus mitt på dagen.

Vårt förråd under altanen fick duga, stängde man dörren och hade ett svart Molton-tyg som bakgrund blev det rätt mörkt. Det är för övrigt min hemmagjorda rullbara flagga som går att använda till mycket, t ex en enkel och väldigt svart bakgrund.

1-profoto-d2_test-vattenballong-splash_brinntid-effekt-2

För detta test använde jag två Profoto D2 1000 Air, som jag ställde på höger sida om kameran. En bredvid mig riktad mot en av världens mest erfarna unga ljustestare, och en bakom honom så ljuset kom från två håll. Inget märkvärdig, jag ville ju mest belysa dropparna.

2-profoto-d2_test-vattenballong-splash_brinntid-effekt-2

Två små misstag i testet

Jag ställde in blixtarna på effektläge 2 vilket inte ger de absolut kortaste brinntiderna, men väldigt korta ändå. Nästa gång får jag nog prova allra lägsta inställningen.

Det är en balansgång mellan blixteffekt och skärpedjup. Hade jag inte varit lite försiktig om blixtarna jag har fått låna (jag är jätteförsiktig såklart) skulle jag ställt dem närmare och kunnat få mer ljus.

Hade jag ställt in blixtarna på lägsta effekten för att få de kortaste brinntiderna skulle jag behövt dra upp ISO. Nu körde jag på bländare 4 med ett 105mm/2.8-objektiv och då blir skärpedjupet lite för kort.

Kanske hade det varit smartare med att gå närmare med ett 50mm-objektiv och kanske använt en mindre bländare? Nu hamnar ju rätt många vattendroppar utanför fokus, tyvärr.

4-profoto-d2_test-vattenballong-splash_brinntid-effekt-2

Andra misstaget upptäckte jag först efteråt, min Nikon D5 när man ställer in den på snabb seriebildstagning har 12 bilder/sekund.

Det går att få upp det till 14 bilder per sekund då spegeln stannar i uppfällt läge. Två extra bilder per sekund hade nog varit bra för att fånga en snabb splash?

5-profoto-d2_test-vattenballong-splash_brinntid-effekt-2

Använd rätt Remote

Jag har fått det förklarat för mig att om man vill att kameran inte ska begränsa hastigheten (dvs antalet bilder/sekund) när det sitter en sändare i blixtskon får man lura kameran lite.

6-profoto-d2_test-vattenballong-splash_brinntid-effekt-2

Den radiosändare som vanligtvis används till Profoto B1/B2 som heter Air TTL Remote har ju vissa funktioner som den vill dela med kameran, men här ska ju bara blixten lösas ut så snabbt som möjligt.

Då ska man alltså använda den gamla original-sändaren Air Remote så att kameran inte tror att det sitter en kamerablixt där som kan bli överhettad av för intensivt användande.

7-profoto-d2_test-vattenballong-splash_brinntid-effekt-2

Ett väldigt manuellt test

Istället för att köra med någon slags automatisk brytare som löser ut kameran vid exakt rätt tillfälle körde vi tvärtom.

Jag ställde fokus med inställningsljuset på, sen släckte jag och sa “då kör vi”, sen stacks kniven i ballongen så snart jag hade börjat fotografera. Det smattrar på från kameran som tar sina 12 bilder per sekund (14 hade ju varit kul ändå) och sen är det klart.

Man inser ju hur mycket som händer och hur långt vattnet och ballongresterna sprider sig på bråkdelen av en sekund, men det är fantastiskt kul att kunna göra det såhär. Relativt okomplicerat ändå, men också lite av en chansning om man får med bästa splashen.

Hade det varit varmare skulle jag nog hellre ha velat ha vattenballongen i ansiktshöjd, och då kanske en nål istället för en kniv. Eller kanske något i stil med Tim Tadders porträtt med vatten?

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.