≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Litet problem med D5 & HSS

problem-nikon-d5-profoto-hss-vissa-blandare-objektiv

Jag har lyckats identifiera ett litet problem som kan uppstå om man använder kombinationen High-Speed Sync (HSS) på Profoto B1 och B2 (vet inte om det gäller även D2) med vissa objektiv.

Har man sin Air TTL Remote inställd på Manual (manuell, dvs inte TTL) och kortare slutartid än 1/200 sekund så HSS aktiveras automatiskt kan Nikon D5 visa felmeddelandet “ERR”.

Stor bländare, manuellt och HSS

För mig händer detta endast med bländare f/2.8 på mitt 24-70mm/2.8, men går jag upp till bländare 4 försvinner problemet och allt funkar precis som det ska. Samma gäller om jag går över till TTL.

Andra objektiv som ger samma problem med HSS och D5 är mitt 50mm/1.4G och 85mm/1.4G fast där på större bländare, dvs 1.4 upp till 2.2 om jag inte minns fel.

Enligt de som kan Nikon bra är ERR ett rätt generellt felmeddelande som visas när kameran inte kan slutföra vad den hade tänkt och stannar mitt i. När jag fått upp det meddelandet kan jag trycka en gång till på avtryckaren och kameran är redo för en ny bild.

Inga större problem alltså, förutom att det inte går att fotografera med dessa inställningar.

När jag upplevde detta problem första gången tänkte jag automatiskt att jag hade glömt uppdatera mjukvaran (firmware) på någon enhet, men efter att ha uppdaterat alla samtidigt kvarstod problemet.

Nikon D750 funkar utmärkt

Profoto säger att de är medvetna om begränsningen och arbetar på en lösning, för min del är det inte längre något problem då jag bara ser till att använda bländare 4 och uppåt när jag kör blixtarna i kombination med Nikon D5. Nikon D750 som jag har som reservkamera funkar oavsett inställningar.

Det fåniga med små problem som dessa är att när jag först drabbades av det kände jag mig rätt korkad ute på ett fotouppdrag. Varför hänger sig kameran? Varför blir delar av bilden mörkare? Men nu när jag vet ganska exakt var problemet ligger kan jag arbeta som vanligt. Nästan.

Och förhoppningsvis hittar Profoto tillsammans med Nikon en lösning på detta så att det räcker med en uppdatering av firmware.

Anledningen till att skriver ett blogginlägg om det är att jag önskade att jag hade hittat information om just exakt mitt specifika problem så jag kunde lugna mig och inte tro att min utrustning var trasig.

Har du upplevt något liknande men med en annan kombination av kamera och objektiv och inställningar, kontakta Profoto så de kan hjälpa till eller titta på en lösning.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.