≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträtt till artikel om ekonomi för barn

svea-update-privat-tidningsomslag-foto-yusuf-ekonomi-en-blixt

Fotografera till kundtidningar är alltid roligt. Man får en kort beskrivning av vad artikeln ska handla om (eller ibland hela den färdiga artikeln), plus om det behövs en omslagsbild. Sen är det bara att skapa något som kommer passa till innehållet.

Vi hade lite otur med vädret, jag och Yusuf som var dagens modell och också kärnan i artikeln. För att illustrera texten som handlade om hur man kan lära små barn om pengar fick vi låna en förskola som fotostudio, regn och grå himmel ingick.

balansera-dagsljus-med-blixt-utomhus-en-profoto-b1-beautydish

En blixt och grå, platt himmel

Jag gillar när det händer lite i himlen på bilder, om det inte är klarblått såklart, det funkar också. Men helt jämngrått är rätt trist.

en-blixt-profoto-b1-utomhus-ocf-beautydish-portratt

Oftast räcker det med att man underexponerar bilden så brukar det dyka upp lite kontrast även i de plattaste himlar. Det kräver ju en blixt till förgrunden för att den inte ska bli helt mörk.

Profoto B1 & OCF Beautydish

Jag har nog sagt det förut, men när det är dåligt väder ute och kanske blåser aningens, brukar jag satsa på så små ljusformare som möjligt. Gärna de som fångar så lite vind utan att bli för svårhanterliga ljusmässigt (en ren reflektor kan funka ibland).

Då blir det oftast en beautydish eller en smal softbox. Paraplyer är ju som små eller stora segel, och att hålla koll på dem är halvkul.

fotografering-kundtidning-uppslag-en-blixt-profoto-b1

Vi rotade runt på förskolans gård medan barnen åt lunch och tittade ut på oss i regnet. Några mynt och leksaker fick bli rekvisita, även om jag nu såhär i efterhand mest tänker på den klassiska bluffen med ”under vilken kopp ligger myntet” när jag ser hinkarna.

portratt-reportage-forskola-svea-ekonomi-en-blixt-profoto-b1-beautydish

Möjligheter med mulet

Sen är det en enorm skillnad vad det kan bli av det där gråtrista och mulna vädret. Fotograferar man lite snett uppåt så mycket av himlen kommer med kan man få personen i bild att inte flyta ihop med den mörka bakgrunden. Men då får man ha lite mer effekt på ljuset för att det ska bli bra.

Fotograferar man däremot lite uppifrån blir genast ljuset i ansiktet från den grå himlen något annat och man kan få mustiga färger. Sen får man såklart gärna ha i bakhuvudet när det kommer till bilder i artiklar hur de kan användas.

portratt-kundtidning-en-blixt-nikon-profoto-b1-beautydish

Text och bild

Är de alldeles för röriga kan det vara svårt att placera text på dem. Ska de användas till uppslag kanske formgivare vill göra något sånt? Och ska det bli omslag måste det finnas möjlighet att både beskära och lägga in rubriker och puffar.

En sak jag måste ta reda på är hur mycket regn en Profoto B1 och B2 egentligen kan hålla för och tål. Nu har det blivit allt oftare som man fotograferar i ur och skur. Det vore så trist om det plötsligt blev kortslutning. Det är ju trots allt lufthål på ovansidan.

Eller så får jag skissa på ett regnskydd till blixten. Kanske ett miniparaply man sätter fast med rem?

Fast enklast vore såklart ett litet tak som man fäster direkt på blixten som inte gör den till ett stort vindfång. Till kameror finns ju regnskydd, så varför inte blixtar?

Här kan du förresten läsa artikeln i kundtidningen.

0 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.