≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jag sålde bilder för 36 kr/st

36-kronor-for-en-bild-event-fotografering-prissattning-bildkostnad. Fotograf Stefan Tell

Jag tar betalt för mitt arbete som fotograf, och mina bilder. Men jag har ingen fast prislista som anger exakt vad en bild kostar. Det vore rätt stelt att arbeta så, känner jag.

Istället utgår jag alltid från en offert där jag har klurat på lite olika saker som tillsammans blir priset mina kunder får betala. Och det kan variera otroligt mycket från ett jobb till ett annat.

Ibland tar jag 2000 kr plus moms för en bild, ibland bara 36.

Snabba bilder, snabba cash

Skulle jag ha en firmabil med dekaler på hade det kunnat vara vad det stod på sidan, med stora bokstäver. För är det något som gör att jag kan leverera stor nytta till rimligt pris är det om man inte behöver ta betalt för något annat än själva arbetet. I princip.

Nyligen fotograferade jag ett evenemang åt en kund jag arbetat åt i flera år. Det jobbet resulterade i en leverans på 181 bilder och för det tog jag 6500 kr plus moms.

Inklusive restid, fotografering, lättare retusch, digital leverans och fri nyttjanderätt. Påbörjat och avslutat samma dag. Retusch och bildleverans gjorde jag i planerade pauser.

Inga möten, offerten tog cirka tre sekunder och noll tid nedlagd på något annat än själva utförandet av fotouppdraget.

6500 delat med 181 blir 35,9 som rundas av till 36. Plus moms.

Och fakturan kunde i princip skickas samma dag.

Eller precis tvärt om

Nu är det här inte så alla mina uppdrag ser ut, och därför kan jag inte alltid ta 36 kronor för ett foto, plus moms. Ibland måste jag ta tvåtusen kronor för ett porträtt.

Det skär alltid lite i mig när kunder betalar mycket för inte så mycket. När de skulle kunnat betala bara lite till och få mycket mer.

Jag skrev tidigare ett inlägg om hur jag tar betalt som fotograf, men det stämmer inte på det här jobbet.

Skulle jag använda den prissättningen här, dvs 1200 kr/timmen för fem timmar och sen 300 kr/bild hade offerten sett annorlunda ut.

  • 5 timmar á 1200 kronor = 6 000 kr
  • 181 bilder á 300 kr/st = 54 900 kr
  • SUMMA: 60 900 kr plus moms

Eller totalt 336 kronor per bild. Inte speciellt dyrt bildpris, men säkerligen inte en totalsumma kunden hade accepterat. Inte för ett snabbt uppdrag som detta, gissar jag?

Långsamt blir dyrare

Om vi tänker att det här inte hade varit ett snabbt jobb som kunde beslutas om snabbt. Och genomföras snabbt. Och levereras snabbt. Och utföras med väldigt fria händer.

Då skulle man kanske haft ett möte. Och gjort en lista på bilder som behövdes. Sen skulle kunden med all sannolikhet inte köpt 181 bilder, utan kanske tittat igenom 200-300 bilder för att till slut beställa 20  bilder? Eller något sånt, ungefär.

Med ett sådant upplägg skulle jag nog inte offererat ett fast pris för hela dagen inklusive så många bilder jag tyckte blev bra. Snarare tagit betalt enligt min prismodell ovan.

Vilket hade resulterat i följande: 7200 kr för fotodelen, 20 x 300 kr för bilddelen, som blir totalt 13 200 kronor (eller 660 kr/bild).

Kanske inte heller den bästa lösningen för någon part? Jag hade behövt lägga mer tid fördelat över flera dagar, och samma för kunden. Plus att de inte hade fått bilder levererade direkt (vem skulle hinna välja och beställa bilder när de var upptagna med annat?), vilket var en del av idén, så att de kunde publicera löpande på Facebook m.m.

Bildens värde är i princip noll

Till att börja med, i alla fall.

Det är först när man gör något med bilden som den börjar få ett värde. Om vi utgår från bruksbilder dvs. Det är inga konstverk jag pratar om, utan helt vanliga bilder på saker och personer.

Om inte kunden köper bilden, har den ens ett monetärt värde? Kanske emotionellt för fotografen, och kanske för modellen?

Tillbaka till när jag sålde bilder för 36 kronor/styck. Jag tycker det är en lyx att kunna göra det som fotograf. Och jag är bortskämd med flera bra kunder som accepterar väldigt grovt formulerade offerter.

Ibland kanske de använder bilderna fler gånger än för att bara visa upp ett lyckat evenemang, det kanske t om blir ett omslag på en medlemstidning? Eller hamnar i bildbanken under flera år?

Men troligtvis kommer merparten av bilderna att bara användas snabbt och kort, som ett lite dyrare (men i min mening mycket bättre) alternativ till att bara ha mobilbilder tagna av stressade anställda som säkert kunde gjort något bättre med sin tid på eventet.

Fastna i lågt pris?

Är det korkat att sälja bilder för 36 kronor/styck?

Jag har inte sett några tecken på det i min verksamhet. Snarare tvärtom, på alla sätt. Ingen kund har någonsin försökt hänvisa till mina uppdrag där priset per bild blev relativt lågt, för att upplägget var snabbt och enkelt, och velat ha samma bildpris igen.

Tvärtom, som sagt.

Har man arbetat upp en relation (eller om man har tur och kan få accept på något enkelt första gången) brukar problemfria uppdrag som levererat stort värde bara underlätta för att göra andra uppdrag.

Det svåra är inte att ta bra betalt. Det svåra är att hitta bra kunder som blir bra affärer över en längre tid. Då gör det inget om man inte alltid maximerar varje jobb, det blir lönsamt ändå.

Ibland är ett jobb där varje bild kostar 36 kronor mer lönsamt än de där man tagit 2000 kr för ett porträtt. Eller snarare, rätt ofta.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.