≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Husvägg som ljuskälla

blixt-studsad-i-husfasad-ljussattning-utomhus-profoto-b1

Vi bor i ett vitt hus, eller nästan vitt i alla fall. Det har jag varit glad för många gånger när jag fotograferat på tomten. Solen studsar ett fint ljus nästan överallt, med specialtrick ibland som blänk i fönster. Som kommer ner i de skuggiga partierna.

Men det är inte alltid solen är där man vill, hur mycket vita ytor det än finns (grannarnas hus är också någon nyans av vitt). Då får man ta med sig egen sol och studsa in lite ljus där det behövs.

behind-the-scenes-ljussattning-barn-i-pool-utomhus-en-blixt-profoto-b1

En blixt mot en husfasad

Svårare än såhär behöver det inte vara att få fint ljus med en blixt, i det här fallet en Profoto B1 utan ljusmodifierare, riktad rakt mot den vita väggen utomhus.

Istället för en liten och skarp ljuskälla blir stora delar av fasaden en stor ljuskälla. Som en softbox man inte behöver montera.

Bilden ovan är tagen för något år sedan, hade tyvärr ingen nyare, men huset står på samma plats (skräpet är inte kvar).

en-blixt-utomhus-mot-vit-vagg-ljussattning-indirekt-profoto-b1

Kort och stort blixtljus

Det var eftermiddag och solen kom från höger i bild, men ett plommonträd och en bod på grannens tomt skuggade den lilla uppblåsbara poolen. Så jag ställde stativet med blixt precis bakom mig. Då studsade ljuset i husväggen och tillbaka rakt mot poolen.

Då kunde jag också exponera så att bakgrunden inte blev för ljus denna gång. I fullt dagsljus räcker ljuset från en Profoto B1 utan större reflektor som studsat och försvagats mot en husvägg inte så långt.

Därför fick barnen tydliga instruktioner om att hålla sig mot min kant (jag tror de hörde).

Tänk om vi hade haft en grönt hus, då skulle det inte blivit alls lika fint om man studsade ljuset. Prova gärna själv hemma om du har ett vitt hus, eller ljusgult kan funka också.

2 comments… add one
  • Stefan Nilsson 2 augusti, 2016, 15:15

    Vet inte om det nämnts men i RSS-flödet så dyker första bilden alltid upp två gånger. Verkar bero på att featured_image är inkluderad och därefter följer bilden som du inkluderat i inlägget. Inget stort problem då jag alltid öppnar och läser inlägget i webbläsaren men rapporterar så att du är medveten om det.

    • Fotograf Stefan Tell 11 augusti, 2016, 10:03

      Nu slutade jag lägga till den i inläggen så förhoppningsvis gör det att bilden bara dyker upp en gång. Gjorde det för att Facebook verkade gilla det bättre, men uppenbarligen blev det fel på annat håll då…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.