≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

En overklig sjöolycka

2016-08-30_segelbat-brenta-60-kapsejsa-bulb_06

I helgen var jag och äldsta sonen ute med kompisar och seglade, hans första segling var det t om. Vädret var fantastiskt och en lugn segling med läns i mjuk vind upp mot Möja kändes som en perfekt introduktion till hur skönt det kan vara.

Sen ser vi en stor, lyxig segelbåt gå ganska rakt mot oss som började bete sig konstigt. Och sen välte den.

2016-08-30_segelbat-valter-moja-vasterfjard_12

Det är inte min båt vi seglade, men jag stod vid ratten och försökte fräscha upp mina kunskaper. En bit bort men på kurs rakt mot oss kom en rätt speciell segelbåt, stor var den, med mörkt skrov. Kändes väldigt ovanlig, och snabb.

2016-08-30_segelbat-kapsejsar-stockholms-skargard_03

Den började luta rätt rejält, jag trodde att den fått en kastvind och “broachat” så att dippen var av den anledningen. Då ropade jag på han som äger båten vi seglade och frågade vad han trodde.

2016-08-30_segelbat-minnic-stockholm-sjoraddning_07

Vi närmade oss den rätt fort och den verkade stå stilla, men lutningen ökade. När barnen frågade vad det var vi tyckte var så spännande pekade vi och alla frågor började hagla.

2016-08-30_segelbat-valter-moja-minnic_01

Min son är inte speciellt rädd för vatten, och har fått lära sig att en segelbåt sänker man inte så lätt. Något måste man säga inför första segelturen, när de läst både om regalskeppet Vasa och Titanic i skolan, annars känns det lite för riskabelt med sjön.

2016-08-30_segelbat-valter-moja-vasterfjard_04

Någonstans då från vår vinkel kändes det inte som något normalt beteende för en segelbåt, hur specialbyggd den än må vara. Vi kommunicerade med en liten motorbåt som var precis bredvid och anropade Sjöräddningen via VHF, men de verkade redan ha fått rapporter från flera håll.

2016-08-30_segelbat-valter-moja-tappar-bulb_02

Motorbåten kunde enkelt gå närmare än vi, och de hade kontroll på läget, så vi höll oss en bit ifrån för att inte vara i vägen. Sjöräddningen kom på bara några minuter och under hela förloppet kändes allt på något skumt sätt lugnt.

2016-08-30_segelbat-valter-moja-vasterfjard_05

Att se en segelbåt i realtid bara några hundra meter bort gå från segelfart till tvärstopp och sen välta runt är en märklig upplevelse. Det som gjorde situationen mer bisarr var att sjön var lugn, vädret var fantastiskt och det var helt utan ljud.

2016-08-30_segelbat-valter-moja-vasterfjard_08

Så länge situationen kändes oklar, innan vi fattade att det faktiskt var en båt som var på väg att kapsejsa, slå runt som en jolle, var man inne i något slags fokus på att komma närmare och försöka hjälpa till.

När besättningen satt, i vad som såg ut lugn och ro, på sidan av båten och väntade på hjälp, tog jag fram kameran. Det hade jag inte en tanke på innan.

2016-08-30_segelbat-valter-moja-vasterfjard_09

Exakt hur jag tänkte minns jag inte riktigt, men det var en lite smutsig känsla till en början. Jag fotograferar inte olyckor eller händelser där folk kanske inte har sina bästa stunder. Snarare tvärtom.

Den typer av bilder sköter andra fotografer så bra, och jag är nöjd med min nisch. Men att snubbla på en olycka som nästan kändes som ett exempel på hur bra det kan gå, är udda.

Sen hade jag av någon märklig slump sett den fantastiska filmen Nightcrawler någon kväll innan. Finns nu på Netflix.

2016-08-30_segelbat-valter-moja-vasterfjard_10

En händelse som skedde en vacker sommardag, i en vacker miljö, i slowmotion. Där det kom fler och fler som ville hjälpa till och där allt bara verkade fungera precis som det skulle.

Det är rätt fantastiskt ändå. Och värt att dokumentera.

Jag gissar att de på båten har en annan upplevelse av det hela än vi som satt bredvid, men uppenbarligen slutade allt lyckligt (förutom för båten såklart).

2016-08-30_segelbat-valter-moja-vasterfjard_11

När vi lämnade platsen hade alla på båten plockats upp av Sjöräddningen och den hade vänt sig helt runt med kölen i vädret, minus en 4,5 ton tung bulb som lossnade vid grundstötningen på Möja Västerfjärd. Exakt hur båten kommer hanteras nu har jag ingen aning om, det vore intressant att få veta.

Båten var en Brenta 60 som heter Minnic och hade tidigare i somras tävlat i Stockholm ÅF Offshore Race 2016.

Vill du läsa mer om händelsen och båten finns artiklar på Hamnen.se, Blur.se, DN.se, SvD.se och såklart Flashback.

Efter den här otroligt milda upplevelsen av en olycka och att ha dokumenterat den med en kamera är jag ännu mer övertygad om att mitt val av inriktning på fotografering, eller snarare vad jag inte gör, känns bra.

Hade jag sett att någon ombord varit skadad skulle jag nog inte riktigt kunnat fortsätta fotografera, men nu kändes det ok på något förvirrat sätt. Nu har jag i alla fall bilder att visa sonen när frågorna kommer dyka upp igen, och bara det är en riktigt bra sak.

Efter detta blogginlägg publicerats blev jag kontaktad av På Kryss som är Svenska Kryssarklubbens medlemstidning, så där finns en artikel med några av mina bilder och mer information om olyckan.

2 comments… add one
  • Mats Ohlsson 9 augusti, 2016, 15:52

    Kanske inte så konstigt, båten verkar inte vara konstruerad med ett navigationsbord, och det ser inte ut som om sittbrunnen har någon naturlig plats för plotter. Båtsportkorten duger oftast gott, men de är en ganska svensk företeelse i Medelhavsperspektivet i alla fall.

    • Fotograf Stefan Tell 11 augusti, 2016, 09:57

      Ingen aning, faktiskt. Något slags sjökort måste de ju ha haft, så gissningsvis var det bara slumpen och väldigt mycket otur. Ingen vill väl köra på grund, speciellt inte med en så dyr båt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.