≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Burnout på Wheels Nationals 2016

Burnout-Box-Bjersan-Nova_Wheels-Nationals-Solvalla_2016

Wheels Nationals 2016 på Solvalla var en kul upplevelse, speciellt deras burnout-tävling mitt på dagen då hela familjen stod någon meter ifrån muskelbilar från USA som hade otroligt dåligt grepp med bakhjulen och alldeles för många hästkrafter.

Burnout_Wheels-Nationals-Solvalla_2016

Burnout Box

Evenemanget som anordnades av tidningen Wheels Magazine råkade jag se reklam för av en slump. Med tre rätt så bilintresserade småkillar kändes det som en sak man borde gå på.

Hela Solvalla i Stockholm var fylld med alla möjliga muskelbilar men också andra amerikanska varianter. Den stora händelsen var såklart burnout-tävlingen.

Burnout-box-tavling-Wheels-Nationals-Solvalla_2016

Det var fyra eller fem bilar som var med i tävlingen, minns inte exakt, och alla utom en (den ovan) hade däck som snurrade på rätt bra. Jag har aldrig provat det med vår Touran, gissar att det inte skulle hända så värst mycket även om man tryckte ur den där antispinn-knappen?

Buick_GS-455_Wheels-Nationals-Solvalla_2016

Ovanligt nog tog jag med den tyngsta kameran, min Nikon D5, hade inte direkt planerat att få några bra bilder. Men just på evenemang som detta kommer man ofta rätt nära, och massor av rök skadar inte.

Burnout-utan-Dehaze-filter-i-Lightroom

Dehaze i Lightroom

Apropå rök i bilder så kan det lätt bli rätt platt. Kameran tycker att det bara är ett vitt eller ljusgrått moln och försöker se till att det inte blir utfrätt. Så värst mycket kontrast i molnet får man inte direkt.

Bilden ovan är ett exempel på hur det kan se ut utan lokala justeringar i Lightroom, bara grundläggande inställningar.

Burnout-med-Dehaze-filter-i-Lightroom.jpg

Tar man och målar lite försiktigt på kanterna med en mjuk pensel och filtret Dehaze kan man få fram betydligt mer information. Det gör att röken faktiskt får volym och ser så skitig ut som den är.

burnout-rok-muskelbilar-tavling-solvalla

Det var väldigt länge sedan jag höll på med bilfotografering, senaste gången var det också amerikanske muskelbilar, fast utan burnout. Den fotograferingen var åt Turtle Wax som för övrigt var en av sponsorerna till detta evenemang.

burnout-tavling_Wheels-Nationals-Solvalla_rok-smoke

Rök, ljud och känsla

Våra barn hade aldrig sett något liknande i verkligheten. Eller hört. Eller upplevt vibrationerna. Top Gear är roligt, men det låter inte på samma sätt och fyller inte vardagsrummet med rök. Skönt nog på många sätt.

Swap-meet_Wheels-Nationals-Solvalla_2016

Jag hade bara med ett objektiv, ett 24-70mm/2.8 som faktiskt räckte ganska bra för åtminstone burnout-tävlingen.

rok-evenemang-Solvalla-Wheels-Nationals

Nu var det inget fotouppdrag för mig, så jag orkade inte trängas. Då får man nästan automatiskt med lite huvuden och mobilkameror i nästan alla bilder.

Dagen till ära var det en fantastisk himmel. Jag var smart nog att sätta på ett polfilter så det blev rena färger och fina moln.

Buick-GS455-Burnout_Wheels-Nationals-Solvalla_2016

En blixt på kameran hjälpte rätt mycket, jag provade med lite olika blixtkompensation hit och dit. Mest skillnad för bilderna gjorde nog ändå röken som gav gratis variation.

Wheels-meet-Solvalla-2016

Det blev så stor skillnad på exakt var rökmolnet från de aningens för varma däcken låg i förhållande till bilen och ljuset. Här ovan finns det lite rök framför som gör fronten disig.

Bjersan-Nova_Wheels-Nationals-Solvalla_2016

I nästa bild åker bilen genom röken och syns genast tydligt.

fin-dag-pa-solvalla-med-amerikanska-muskelbilar-och-rok

Vinnaren av tävlingen i Burnout Box heter förresten Bjersan och kör en Nova. Jag är lite osäker på vilka andra bilar som tävlade. Förutom en Buick som vänligt nog hade det skrivet på sidan av bilen.

När barnen hade hämtat sig från chocken gick vi runt och tittade på diverse Chevrolet, Plymouth, Dodge, Ford och alla andra fantastiskt välskötta gamla amerikanska bilar (några nya också).

Burnout-barn-haller-for-oronen_Wheels-Nationals-Solvalla_2016

Det här är nog min favoritbild från evenemanget. Ganska hårt beskuren för att ta bort allt runtomkring. Hade jag gjort det här som ett jobb skulle jag nog ha lagt mig ner på marken för att skapa lite mer dramatik och få med mer av himlen.

Såhär i efterhand är jag tacksam att bromsarna på bilarna var bättre än däckens grepp, att stå precis framför en muskelbil på högvarv är egentligen inte så smart om man tänker på det lite.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.