≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Vattenslang & Zoom-reflektor

Utomhusfotografering med vattenslang och en blixt plus Zoom-reflektor. Fotograf Stefan Tell

Vissa fotoidéer kan ligga och skramla hur länge som helst, t ex denna som jag tänkt på varje gång jag tvättat bilen eller vattnat på tomten. Jag står där med vattenslangen och tittar beundrande på de fina vattendropparna och hur de bildar mönster.

Nu blev det äntligen jättevarmt och då vi både behövde vattna och svalka barnen tog jag fram enklast möjliga ljussättning för att jag skulle hinna göra något innan chansen var förbi.

2_utomhusportratt-med-vattenslang

En stackars blixt mot solen

Det var en av sommarens varmaste dagar, med knallblå himmel och några få moln. Jag hade valt en plats där jag hade skugga och relativt mörkt bakom där barnen skulle vara, för att dropparna inte skulle försvinna mot för ljus bakgrund.

Utan blixt hade de blivit silhuetter, eller bara mörka skuggor mot bakgrundens mörka skuggor.

3_vattendroppar-som-bakgrund-fotografering-ute-studioblixt

High-Speed sync igen

Solen var i princip rakt mittemot kameran och nådde ner för att lysa upp vattendropparna bakifrån mot den mörka bakgrunden.

Jag började med att ta några testbilder innan barnen presenterades med förslaget att svalka sig med vattenslangen, 1/1000 sekund och bländare 5.6 kändes som en kombination som var rätt säker.

4_fotografera-barn-springer-genom-vatten-tomt-en-blixt

Zoom-reflektor blev enklast

För att ha lite ljusdjup att arbeta med och för att det blåste lite, tog jag en Zoom-reflektor till min Profoto B1. Inget paraply som kunde flyga iväg eller någon softbox som stjäl en massa ljus. Bara skarpt ljus nästan rakt framifrån och snett från ovan.

Med en sådan reflektor kunde jag också ställa blixten en bit bakom mig på lite avstånt. Dels så den inte hamnade i det blöta, och dels så inte någon sprang ner den.

Plus att det gav mig det där ljusdjupet som sagt. Sannolikheten att barnen alltid kommer vara på exakt rätt ställe är oftast minimal.

5_nastan-frysa-vatten-rorelse-utomhusfotografering-kort-slutartid-HSS

Blixten på max

En sak jag lärt mig den hårda vägen är att man inte håller på och fipplar med inställningar för mycket. Det är ingen bra idé om man verkligen vill genomföra en sak och passa på medan de tycker det är en kul lek.

Så jag ställde min Profoto B1 på 10 vilket är max, resten fick jag justera i kameran, och det gick rätt bra. Ibland är det enklare att jobba så, trots radiosändare med inställningsmöjligheter. Då kunde jag hela tiden titta i kameran och behövde aldrig ens ta den från ögat.

6_behind-the-scenes-en-blixt-barn-tomt-vattenslang-Profoto-B1

Svårt för autofokus

Trots bländare 5.6 och att jag bad killarna att hålla varandra i handen då de sprang genom vattnet blev de bara skarpa samtidigt ibland.

Innan jag kom på att be dem om att hålla varandras händer kunde de fördela sig lite hursomhelst över marken. Med ett ordentligt handgrepp höll de sig i alla fall hyfsat ihop.

Men autofokus hade såklart rätt svårt att hänga med när de rätt var det var kom ut framför vattenridån. Följande autofokus i 3D var nog det som funkade bäst till slut.

7_egen-regnbage-fotografering-utomhus-portratt-vattenslang-droppar-sol

En egen regnbåge

Sak nummer två jag tänkte prova var att få med den fina lilla miniregnbåge som man kan se ibland. Tyvärr var det när det inte alltför varma vattnet i slangen hade börjat göra sig påmint. Så det blev i princip bara en bild, och då inte alls som jag hade hoppats.

Hursomhelst är jag glad att jag äntligen fick till det. Skulle jag göra det igen tror jag att jag hade satsat på en ljusmodifierare som ger mer ljus. Kanske en Magnum eller Telezoom?

Och kanske hitta något ställe där bakgrunden kunde varit aningens renare och enklare? Just det är lite svårt på små villatomter och inom räckvidden för vattenslangen. Eller kanske ta ut ett tygstycke och använda som bakgrund? Vi får se hur länge värmen håller i sig.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.