≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Test: Set.a.light 3D STUDIO

test_set.a.light.3D-STUDIO-fotograf-Stefan-Tell-ljussättning-diagram

Ljussättning för porträtt och annan fotografering i fotostudion är några skedar idé, några skedar erfarenhet och ofta rätt många skopor försök och misslyckanden. Trial and error, som det så fint heter.

Men man behöver inte alltid hitta blixtar upp och ner, byta ljusmodifierare till förbannelse eller ändra vinklar och effekt tills man blir alldeles matt. Man kan lära sig rätt mycket i datorn.

Efter lång betänketid köpte jag till slut programmet set.a.light 3D STUDIO för PC och Mac, och jag gillar det.

prova-ljussättning-i-datorn-set.a.light-3D-studio-fotograf-program-pc-mac

Som ett 3D-program för fotostudion

Set.a.light 3D STUDIO (Premium Edition) kostar 170 Euro vilket jättegrovt räknat blir 1700 kr, men just nu har de ett erbjudande för 140 Euro.

Man kan också vara lite snål och köpa Basic Edition som kostar endast 60 Eur (40 med rabatt) men då får man lite begränsningar och vattenstämplar på allt man gör.

set.a.light-jämförelse-versioner-basic-studio-test-recension

Sen kan man inte få ut lika stora ljussättningsdiagram och exempelbilder, plus begränsningar i hur många blixtar det går att använda i varje scen etc.

Att använda set.a.light 3D

Jag höll på mycket med 3D för en massa år sedan, men jag tror att även om man inte gjort det kommer gränssnittet kännas hyfsat självförklarande. Du provar dig fram, och det funkar.

I princip väljer man hur stort rummet/fotostudion ska vara, väljer en modell och vilka ljuskällor plus ljusmodifierare du vill ha.

Sen är det bara att justera ljusstyrka, lägga på färgfilter, variera ljusformarna med eller utan raster/diffusion och löpande se hur dina förändringar återspeglas i “fotot”.

Det är långt ifrån fotorealistiskt, men ger en väldigt bra bild av hur olika ljusformare påverkar ljuset. Rätt många olika varianter på beautydish, softbox, stripbox och blixtparaplyer finns, men såklart inte alla specialgrejer.

ljussättningsdiagram-program-mjukvara-datorn-testa-fotograf

Ljussättning i 3D

I programmet som finns för PC och Mac (man får enligt avtalet installera på två datorer, men inte köra dem samtidigt), har man tre vyer man kan exportera tillsammans.

Själva slutresultatet som bild, typ “porträttet”, där valet av objektiv och brännvidd också kan styras, sen en 3D-bild av rummet/fotostudion plus ett väldigt informativt men inte så snyggt ljussättningsdiagram (där är PSD-filen jag använder renare, alternativt Sylights eller Strobox renare i stilen).

Vill du förresten se mina inlägg med ljussättningsdiagram?

Instruktionsfilm

Elixxiers You-kanal finns flera filmer som på ett rätt enkelt sätt visar var programmet kan göra, men filmen ovan tror jag visar det mesta. Och det är inte så svårt.

Slutsats

Har du 1400 kronor liggandes kan jag varmt rekommendera det här smidiga programmet för att experimentera med olika ljussättningar i datorn och kanske förbereda nästa studioplåtning lite bättre? Eller bara för att få lite idéer om vad du kan göra med din utrustning.

Det kanske är lite pilligt att få tag i rätt reglage på sakerna man har i sin “scen” men gränssnittet är rätt självförklarande som sagt.

2 comments… add one
  • David Bicho 1 juli, 2016, 02:08

    Vill tillägga att detta är mig veteligen (och då har jag verkligen letat under varenda sten) det ENDA ljussättningsprogrammet som rendrerar ljus efter hur ljus fungerar rent fysiskt. Som en riktig raytracer som återfinns i 3D-rendrerarprogrammen (som å andra sidan släppt alla fysikaliska parametrar fria vind för våg utan någon som helst hänsyn till verkligheten – just because they can).

    Programmet har förenklat matematiken bakom ljuset rejält till förmån för att det skall gå mjukt och smidigt att använda, med resultat att de finare detaljerna blir ganska grovyxigt. Men i grunden blir allt som på riktigt. Du kan t.ex vrida på en softbox för att förändra formen på ljuskällan med tillhörande förändring av skuggkanternas bredd, eller kontrollera ljusdjupet medelst avstånd från ljuskällan osv. Allt är i grunden baserad på korrekt fysik.

    De har lagt ner ett fantastiskt jobb på 3D-modeller som i vissa fall är oerhört detaljerade och har en uppsjö med varianter och poseringar. Det går tyvärr inte att importera egna 3D-modeller, men väl en 2D-yta där transparens = genomskinligt genom att importera en .png-fil man lätt gör i photoshop. Motsvarar att skära hål i en kapaskiva för att göra gobos med eller liknande. Mycket bra.

    Detta är ett program vars vidareutveckling jag kommer hålla ögonen på rejält framöver.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.