≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Maggan Hägglund, författarporträtt

Studioporträtt av Maggan Hägglund, författare. Pressbild för Bonnier. Fotograf Stefan Tell

Margareta Hägglund är en författare jag nyligen fotograferade författarporträtt i min fotostudio av, för Bonniers. Kanske en av de mest fotovana personer jag har haft där, och minst lika trevlig.

För att ta relativt enkla studioporträtt hade jag krånglat till det extra mycket denna gång. Det var inte många kvadratcentimeter vi hade att röra oss på i studion.

Ljussättningsdiagram i 3D. Fotograf Stefan Tell

Författarporträtt i 3D

Jag missade att ta någon ”behind the scenes” men har gjort uppställningen av blixtar i Set.a.light 3D istället (läs kort recension här om du är intresserad).

Upplättningsljuset kommer rakt bakifrån kameran i form av en Profoto B1 och en Profoto Giant 180, precis framför har jag klämt in mig.

Huvudljuset kommer däremot snett uppifrån vänster, sett från kameran. Det är en 150 cm softbox Octa (med mitt nya mjukraster som fick invigas denna fotografering).

Författarporträtt av Maggan Hägglund för Bonnierförlagen 2016. Fotograf Stefan Tell

Variera klädsel och ljus

Maggan var otroligt väl förberedd och kom med ett par olika ombyten. Vi justerade bara ljussättningen och studion lite inför varje byte.

Som vanligt började jag med krångligt och bakgrundspapper på rulle. Sedan tog jag bort bakgrunden och arbetade främst med ljuskällan bakom modellen, en D1 med Zoom Reflector.

Pressbild, Maggan Hägglund, författare. För Bonnier. Fotograf Stefan Tell

Med hjälp av olika kläder, lite skillnad i bakgrund och ljussättning, sittande och stående, plus blandade miner från allvarlig till glad, blev det bra variation på författarporträtten jag levererade.

Det kanske roligaste är den sista bilden som på ett fantastiskt utmärkt sätt motbevisar den gamla idén att man inte bör ha för mycket mönster i sina kläder på porträtt. Det blir ju jättebra.

De nya författarporträtten kommer användas som pressbilder till lanseringen av hennes nya bok som ska komma ut någon gång framöver. Jag har tyvärr inget datum eller mer info.

Egentligen borde jag ge rabatt till alla som omfamnar porträttfotografering på det här sättet. Det gör ju mitt jobb så fantastiskt lätt.

När väl ljussättningen är på plats känns det mest som jag pratar och småfixar, samtidigt som jag trycker på kameran ibland. Men risken är såklart att jag inte skulle ha pengar till glass. Tänk om alla plötsligt valde att ha en avslappnad inställning till att modella?

Next post:

Previous post: