≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

DIY: Bygg rullbar flagga

01_DIY_Bygg-rullbar-flagga-fotografering-Molton-projekt-skärm-stativ

Som fotograf vill man inte bara lägga till ljus vid fotografering, minst lika viktigt är det att kontrollera ljuset genom att ta bort det som inte ska vara där.

I min fotostudio har jag investerat i utmärkta flaggor (mina heter Avenger) för att skärma av ljus, med metallram och enkla fästen är de smidiga att använda och gör sitt jobb utmärkt.

Tyvärr är de rätt otympliga att ta med sig “on-location” när man fotograferar på plats någonstans, så jag har klurat på en rullbar flagga som är lätt och inte tar så mycket plats i stativväskan.

03_misstag-krånglig-konstruktion

DIY är misslyckas och försök igen

Att ha en idé är enkelt, att få ner idén på papper och komma på hur den ska genomföras är lite knivigare. Att faktiskt konstruera sin idé och hitta bästa lösningarna kräver några försök.

Ovan syns mitt första misslyckande.

Jag funderade och funderade på vad som skulle vara kärnan i bygget, själva basen man rullade flaggan kring. Två lätta trälister kändes slugt, som man kunde klämma tyget mellan och sen skruva ihop.

04_borra-i-tjockt-tyg-långsamt-är-dumt

Borra i tjockt tyg?

Det kunde ha varit en enkel lösning, men att borra genom tyg sen trä, sen tyg igen osv var inte det enklast. Tyg gillar att klamra sig fast vid borrar om man inte är resolut och kör full fart.

Plus att jag hade köpt skruv och mutter utifrån fel mått, tänkte att jag skulle ha en trälist först och köpte för korta skruvar.

05_häftpistol-kan-vara-en-enkel-lösning-montera-tyg-på-trä

Enkelt med häftpistol

Djupt i vår källare hittade jag en rejäl och klassisk häftpistol, då gick allt enklare. Tyvärr blev det inte fullt så snyggt efter hade jag varit tvungen att banka med en hammare på de klamrar som inte hade gått så långt in i kärnan jag ville.

Men, en rullbar flagga blev det.

Kanske ingen jag visar upp på Fotomässan, men ett hyggligt första försök att lära sig av.

08_material-DIY-projekt-rullbar-flagga-molton-rundstav-trä-skruv-öljetter-tång

Kvastskaft, öljetter & Molton

Tyget glömde jag nämna, det är tjockt och svart från en tygaffär. Brukar kallas scenmolton eller bara Molton, men finns även som någon variant med annat namn som är billigare.

Det hade säkert gått att bara skruva fast det i kvastskaftet som blev min nya kärna. Kostar 29.90 kr på Clas Ohlson, kallas träskaft.

Exakt vad Molton kostar vet jag inte, men det är inte direkta längder man behöver, tror min flagga kanske är 130 x 150 centimeter eller något sånt?

06_projekt-öljett-tång-rullbar-flagga-DIY-hemmabygge

Lite starkare hål

En öljettång med 100 öljetter kostar 99 kronor, skruvarna kostade inte många kronor. Jag hade kanske 10 eller 15 på ett skaft, det kan nog ha varit lite onödigt många.

Tången hursomhelst var bra, vill man ha större hål med större öljetter finns andra verktyg för det som man bara bankar på med hammare för att få dem att skapa hål som inte ritsar upp sig.

Jag tog en syl (pryl?) och stack lagom stora hål i moltontyget så att öljetterna fick plats, klämde med tången och fick ett fint hål.

07_projekt-skruv-rullbar-flagga-molton-skruv-öljett-kvastskaft

Några skruvar senare och min rullbara flagga var klar.

02_steg-för-steg-bygg-projekt-DIY-flagga-skärm-rullbar-fotografering

Konstruktion, steg för steg

Vill du bygga en rullbar flagga för att kunna skärma av solen eller annat ljus vid fotografering behöver du bara följa dessa enkla steg:

 1. Köp tyg, öljetter, träskaft och skruv
 2. Gör hål i tyget
 3. Sätt dit öljetter
 4. Skruva fast tyget
 5. Rulla ihop din nya flagga
 6. Rulla ut den när du vill

Man kan som sagt även göra det på massor av olika sätt, jag hade någon slags plan att sy en kanal i tyget istället och sen sticka in kvastskaftet där.

Såg en sats med magneter och tänkte att det vore coolt, men orkade inte riktigt. Eller så går det säkert ok att limma. Häfta gick helt ok också. Man kan såklart använda tunnare svart tyg om man vill, då kan nog en helt vanlig häftapparat räcka.

09_exempel-färdig-DIY-rullbar-flagga-projekt-skärma-av-sol-skugga-porträtt-utomhus

Den färdiga produkten

Ovan kan ni se hur fint den hänger på studiostativet, just upphängningsanordningen har jag inte bestämt mig för än. Den skärmar av solljuset precis som den ska, släpper nog inte igenom en endaste solstråle.

10_storlek-DIY-rullbar-flagga-exempel-deep-umbrella-stativ

Storlek ihoprullad

Här kan du se hur nätt och fin flaggan blir, vill du ha den smalare kan man rulla den hårdare eller välja ett tunnare tyg som sagt, då blir den aningens lättare samtidigt.

Målet var att kunna få ner den i min Manfrotto MBAG120PN Padded Tripod Bag som jag oftast bär stativ och blixtparaply i när jag packar lätt för snabbare fotouppdrag på plats.

11_ide-vind-tålig-flagga-delar-remsor-blåst-DIY-stativ

Vindfång och lösning

Det blåser så mycket nuförtiden, och med ett tungt tyg kan det bli som ett litet segel märkte jag. Nästa projekt kanske blir att istället för att ha ett stort tygstycke man fäster på skaftet och rullar ihop så kommer jag kanske klippa det i remsor för att det ska tåla vind bättre.

Då kan man samtidigt experimentera med att låta flagga släppa igenom vald bredd av ljus om man vill det.

Dubbelsidig flagga/reflexskärm?

En annan idé är att köpa ett tunnare tyg både i vitt och svart så man har en sida för att skärma av ljus för ökad kontrast i porträtt, eller så vänder man på det och får lite upplättning av den vita sida?

Ihopfällbara reflexskärmar i all ära, men rullbara känns som en mer lättpackad lösning.

Då kanske man ska komplettera med en tunnare stav insydd längst ner på tyget så det går att hänga den delen på ett annat stativ för att vinkla det om man vill ha det horisontellt istället, eller i den vinkel som krävs för jobbet?

Modulära tygstycken?

Vill man utveckla det ännu mer kunde man göra hål och sätta öljetter på alla tygets sidor för att få det riktigt flexibelt?

Då kan man bygga ihop flera rullbara flaggor, eller hänga upp dem där de behövs? Kanske skippa helt att skruva fast dem permanent vid en stav och istället ha en kärna med piggar man hänger flaggan på, eller så fäster man det på något annat sätt?

Bra mot grönstick i porträtt

När det är soligt och man fotograferar porträtt i naturen, kanske på en äng eller gräsmatta, kan det lätt bli fula grönstick i skuggorna av det gröna ljus som reflekteras upp från marken. Då kan det vara bra att ha med sig lite vitt eller svart tyg för att skärma av det.

Kanske en rullbar flagga och två Nano-stativ kan hjälpa?

En billig flagga

Köper man en färdig flagga från Avenger på stadig ram är de faktiskt rätt dyra, men väldigt användbara i fotostudion. Totalkostnaden för en hemmagjord DIY rullbar flagga landar kanske på 100 kr eller lite mer, mest beroende på hur billigt tyg man nöjer sig med.

Att bygga den rullbara flaggan gick fort, mest tid ägnade jag åt att gå rad upp och rad ner på Bauhaus och Clas Ohlson i jakt på de ultimata komponenterna.

Nu återstår bara att hitta på en proffsig fästanordning till stativen, och hitta på ett häftigt produktnamn innan jag kan luta mig tillbaka och försörja mig restena av livet på denna uppfinning…

2 comments… add one
 • Jon Ericsson 29 oktober, 2017, 19:26

  Hei

  Takk for en bra artikkel.

  Har prøvd meg på tilsvarende og landet på IKEA sin rullegardin Tupplur i både svart og hvit.

  Finnes i flere ulike bredder.

  Monterer den med Manfrotto Super Clamp eller 175 Clamp.

  Funger bra som flagge og bakgrunn.

  Mvh

  Jon

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.