≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Test: Lowepro ProTactic 450 AW

nikon-d5-och-Lowepro-ProTactic-450-AW

Det här är min nya favoritryggsäck för små och mellanstora fotouppdrag. Den har jag numera på ryggen nästan hela tiden. Lowepro ProTactic 450 AW heter den, och det var inte tack vare namnet jag valde just denna.

Jag kan knappt räkna hur många fotoryggsäckar jag har haft under åren, det är som att jag alltid är ute efter något som passar mitt sätt att jobba lite bättre än de jag har. Och sen ändras mitt arbetssätt så jag får möjligheten att leta efter något nytt igen.

Den här är nog den bästa hittills, men såklart inte perfekt.

Rymmer lagom mycket utrustning

De flesta av mina uppdrag är korta och snabba, men även om jag skulle klara mig på att ha ännu mindre utrustning med mig, brukar jag ha backup på det mesta för att känna mig lugn.

Det innebär alltså att jag alltid har två kamerahus, just nu en Nikon D5 och en Nikon D750. Sen beror valet av objektiv jag tar med mig lite på vilket uppdrag jag har, men nästan alltid har jag ett 24-70mm/2.8 i kameraväskan. Plus andra saker. Såklart.

Bilden ovan var från ett jobb där jag skulle fotografera på ett evenemang, en fest ett företag hade. I uppdraget låg också att ta studioporträtt på plats, så jag fick ta med både en batteridriven studioblixt plus en Speedlight. Och allt annat.

Innehåll i väskan denna gång:

 • Nikon D5 kamerahus
 • Nikon D750 kamerahus
 • Nikon 24-70mm/2.8 objektiv
 • Nikon 50mm/1.4 objektiv
 • Profoto B2 batteriaggregat
 • Profoto B2 lamphuvud
 • Profoto B2 extrabatteri
 • Profoto AirTTL remote radiosändare
 • Nikon SB-910 Speedlight kamerablixt
 • Batterier AA/AAA
 • Tejp
 • Pennor
 • Papper
 • MacBook Pro Retina 15-tum
 • Laddare till bärbardator
 • Färgfilter OCF till Profoto B1/B2

Plus en separat stativväska för blixtstativ och blixtparaply.

Två centimeter djupare, tack

Jag tycker Lowepro har lyckats bra med den här kameraväskan, den hänger bra på ryggen, man kan ta bort midjebältet och aldrig mera behöva ha det i vägen.

Axelremmarna är en bra kombination av mjuka och flexibla. Kunde kanske ha varit aningens mer vadderade för avlastning på en större yta, men helt ok.

Att packa den med det jag brukar ha med mig är lite av en konstart som jag förfinar hela tiden. Kamerahusen hittar bra ställen, men en Profoto B2 är snäppet för stor, eller så är ryggsäcken snäppet för liten. Tar jag inte med en laptop får allt plats bra, men när den väl ligger i sitt fack blir det rätt trångt just längst ner. Två centimeter djupare hade löst det problemet.

Har man istället en Profoto B1 kommer nog denna kameraväska vara för lite, jag har inte hittat någon bra lösning för att få ner en B1:a med batteri även om man inte har det monterat.

Den här funktionen som många fotoryggsäckar har nuförtiden att man kan öppna lock och komma åt saker i olika fack var inget jag nappade på direkt när det kom, men nu är det rätt skönt att bara kunna öppna en liten del och lyfta ur kameran.

Mer fuktskydd, tack

Topplocket som är förstärkt och lite styvt är utmärkt på det sättet, för att det känns som ett skyddande lock. Sen hade de gärna fått ha galon eller något vattenskyddande material på botten, och gärna några centimeter upp på sidorna så att väskan kan ställas på blött underlag utan att man behöver oroa sig för att det kryper in fukt till den dyrbara utrustningen.

Min F-stop Satori EXP har lite bättre undersida, och om du är ute efter en större ryggsäck kan du läsa mitt test här. Den rymmer i princip en hel fotostudio. Nästan.

Men, ProTactic har i alla fall inbyggt regnskydd i sitt eget lilla fack på undersidan som man enkelt trär över ryggsäcken. Det får inte plats att ha saker hängandes på utsidan, men det gör inte så mycket. Just att ha det fastsytt i ett fack gillar jag, då glömmer man det aldrig.

innehåll-kameraryggsäck-Lowepro-ProTactic-450-AW

Varianter på packning

Fotograferar jag andra typer av uppdrag som inte kräver stora eller små studioblixtar, t ex rena evenemang eller reportage packar jag ner annan utrustning. Den brukar kunna fylla väskan också.

Bilden ovan är från när jag fotograferade till ett reportage på plats hos ett företag, då var fokus mer på att ha en variation av objektiv än att få plats med en stor blixt och blixthuvud.

Innehåll i kameraväskan:

 • Nikon D5 kamerahus
 • Nikon D750 kamerahus
 • Nikon 24-70mm/2.8 objektiv
 • Nikon 50mm/1.4 objektiv
 • Nikon 70-200mm/2.8 VRII objektiv
 • Nikon SB910 Speedlight kamerablixt
 • Kortläsare QXD
 • Extern hårddisk
 • Bärbar dator MacBook Pro Retina 15″
 • AA/AAA batterier
 • Domke wrap att packa saker i

Med den här utrustningen kan man få till det så att funktionen att ha fack man kommer åt från alla möjliga sidor har en poäng, t ex en blixt från ett sidofack, ett teleobjektiv från ett annat.

Det jag saknar lite

Tanken med den här väskan är nog att man ska kunna hänga på diverse saker på utsidan, och tanken är god, men tillbehören är inte så många eller kanske inte exakt de jag letar efter.

Med en så fast form och inga expanderbara utrymmen på utsidan man kan klämma ner en tröja eller vindjacka känns just den biten som något jag saknar. Visst, när jag har tagit ur min kameran kan jag klä av mig aningens och lägga en fleece eller vindjacka där, men någon slags påse på utsidan hade jag gillat.

Varför snåla på remmar?

Om man konstruerar en fotoryggsäck som ska vara modulär där man i princip ska kunna bygga den efter sina önskemål och hänga saker överallt, varför inte underlätta för fotografen?

Jag hade gärna sett massor med spännen och remmar. Överallt. Så man kunde knäppa fast ett stativ var man ville i princip, eller ett blixtparaply? Eller spänna fast jackan på utsidan så den inte hänger och slänger när man har väskan på ryggen?

Nu finns det insydda remmar man kan fästa andra remmar i, men varför inte gå hela vägen?

Min bästa fotoryggsäck hittills

Jag gillar den. Den är väldigt användbar. Hänger bra på ryggen. Har inte en massa saker som sticker ut, men kunde gärna ha varit två centimeter djupare och ha haft lite bättre möjligheter till att fästa saker. Plus lite bättre fuktskydd.

Vill du istället ha en ännu mindre, men som rymmer rätt mycket kan jag rekommendera Trifecta 10 (bild ovan) som verkligen känns osynlig på ryggen. Den har dock blivit lite för lite för mig. Eller så är D5:an för stor?

Min drömryggsäck

En vacker dag ska jag konstruera den bästa modulära fotoryggsäcken någonsin, en med ram och massor med möjligheter att konfigurera med de tillbehör och väskor man behöver. Men inte idag.

Till dess kan du köpa en Lowepro ProTactic 450 AW. Den kostar faktiskt inte speciellt mycket heller.

Vilken är förresten din bästa fotoryggsäck? Skriv gärna en kommentar så kanske fler hittar andra favoriter.

5 comments… add one
 • Magnus F 27 maj, 2016, 12:14

  Intressant det här kan vara en väska för mig.

  Jag är supernöjd med min Thinktank Airport Commuter. Den känns större på insidan än på utsidan och är så avskalad på utsidan som jag önskar. Kan prata länge och varmt om den …

  Men ibland vill jag ha en mindre väska som fortfarande sväljer fullstora kameror. Är lite trött på min Thinktank Shapeshifter där man måste separera objektiv och kamerahus. Och lillebror till Airport Commuter är inte gjort för fullstora kamerahus.

  När det gäller externa tillbehör så förstår jag inte riktigt vad du menar. Molle-fästena gör det ju möjligt att gå in i vilken militärbutik som helst och köpa vilken sorts väska man än önskar att sätta på.

 • Johan Löf 27 maj, 2016, 12:57

  Har också precis införskaffat mig en likadan ryggsäck och håller med dig om att denna är riktigt bra! Rekommenderas till den som letar. Finns även en mindre variant om jag inte har helt fel.

 • Jonas 27 maj, 2016, 13:04

  Jag använder en vanlig kabinväska på hjul där jag kan stoppa min F-stop Large Pro ICU som rymmer två kamerahus, 3-4 objektiv, radiosändare, batterier, minneskort osv samt min Dell XPS 13.

  Sen har jag en F-Stop Tilopa med en medium slope insats som jag använder när jag åker skidor, fotar utomhus eller ska transportera väska en längre bit då det är skönt att ha den på ryggen. Brukar oftast ha den då jag fotar on location med blixtar då det kan vara skönt att ha händerna fria om man har mycket andra saker med sig.

  För bröllop och där jag inte behöver med mig så mycket utrustning så använder jag en Think Tank Retrospective 10, där jag rymmer ett kamerahus, två-tre objektiv, minneskort, gråkort osv.

 • Paul Lindqvist 28 maj, 2016, 00:15

  Använder en ThinkTank Streetwalker HD och en ThinkTank Streetwalker. Använder mest HD, då den tar lite mer utrustning och laptop.

  Bra ryggsäckar, bekväma, hållbara,smarta och med livstids garanti.

  Men ska väl erkänna att det är väldigt sällan jag åker på uppdrag med bara en ryggsäck. Den håller kamerautrustning och dator m. tillbehör. Allt annat, blixtar, stativ, ljusformars packas i rullväskor.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: