≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Mitt sämsta köp

Mitt sämsta köp, på vissa sätt.

Jag spontanköper sällan saker, varken till firman eller privat. Inte kapitalvaror i alla fall. Istället undersöker jag alternativ lite för mycket och länge, ibland för länge att produkten redan har fått en efterföljare utannonserad. Men så kan jag nog säga att jag sällan gör dåliga köp, eller investeringar, ibland händer det dock.

Det finns vissa saker man som fotograf måste ha, och beroende på hur man jobbar kan det vara värt att lägga rätt mycket pengar på dem. Sen finns det saker man kanske vill ha, utan att de kanske riktigt berättigar en sådan investering.

Krona per nytta

Vill man göra bra köp av starköl kan man lätt räkna ut promille per krona, eller så väljer man utifrån någon annan variabel, t ex smak? Samma sak gäller för utrustning, är det värt att köpa en D5 när man kan klara av det mesta med en D750, eller D5200?

Om jag ska vara krass och trist är nog den 15-tums MacBook Pro jag köpte mitt sämsta köp. Jag har använt den alldeles för lite jämfört med vad den kostade för att investeringen egentligen ska kännas ekonomisk. Jag missbedömde helt enkelt hur jag skulle jobba i framtiden.

Felköp och anledningar

2014 var jag insiktsfull och skrev ett blogginlägg om att rita ett investeringsträd, en idé jag fortfarande tror på, och försöker leva efter. För det mesta i alla fall.

I korthet går det ut på att alla investeringar man gör som fotograf bör hänga ihop med något annat, och fungera med resten, som en fin trädkrona, inte några spretiga pinnar.

Anledningen till att min MacBook Pro känns som ett felköp är dels att jag använder den alldeles för sällan, dels är den onödigt stor.

En 13-tummare hade varit lättare att ha med sig, och säkert funkat relativt sett ungefär lika bra. Kanske hade jag tagit med mig den oftare om den varit mindre och lättare, till och med?

Sen funkar den inte smärtfritt med mina andra datorer som är PC med Windows. Har undersökt möjligheten med tredjepartsprogram för att kunna läsa/skriva med samma externa hårddisk, men inte kommit fram till någon lösning, så det får bli krångligare arbete när den väl används, vilket som sagt är rätt sällan.

Men…!

Vore ju trist att skriva en lång text om ett dåligt köp utan ett lyckligt slut, för vem vill egentligen erkänna att de köpt fel?

Även om jag betalade onödigt mycket för en onödigt stor bärbar dator med onödigt bra specifikationer som jag använder alldeles för lite så har den förändrat en sak i hur jag jobbar.

När ett jobb innebär att jag har med mig datorn för att leverera några bilder direkt på plats, t ex från evenemang, så har denna investering gjort att det är i princip helt smärtfritt.

Så jag föreslår det mer, säljer in det mer och har nog fått mer uppdrag eller kanske mer betalt för uppdrag genom att det är något som ingår och innebär ett mervärde för kunden.

Nästa gång jag köper en bärbar dator ska jag i alla fall tänka på att inte köpa en onödigt stor, och att lite lägre krav på specifikationerna då några sekunder längre för export i Lightroom några gånger per år borde inte vara hela världen.

Eller så vänder man på ekvationen och funderar på hur jag kan ha mer nytta av den så den blir en bra investering istället?

Apropå köp så var den där golvmattan på bilden i inlägget där datorn ligger ett riktigt bra inköp. Den tål hur mycket slask som helst.

6 comments… add one
 • Paul Lindqvist 22 maj, 2016, 09:11

  Gällande att kunna köra samma diskar på Windows och OSX. Formatera disken NTFS och installera Paragon NTFS så kommer du kunna läsa/skriva till disken på din macbook utan problem.

  Med vänlig hälsning,
  Paul

 • Stefan Nilsson 22 maj, 2016, 09:47

  Jag har kört drivrutinen Paragon NTFS sedan 2011. Gör att du kan hantera Windows-formaterade hårddiskar utan problem. Gick för övrigt själv från 15.4″ till 13″ och känner att större behövs inte.

 • Patrik Eriksson 22 maj, 2016, 12:21

  Ang. med Macen att du inte kan lösa / skriva på samma externa hårddiskar du har till PCn är för att du troligtvis har NTFS på hårddiskarna vilket ör det vanligaste formatet!

  Då ska du installera “NTFS For Mac” till din Mac, vipps så är det problemet borta! Nu kan du alltså använda samma hårddiskar precis som i en Windows maskin.

  Både lägga till filer, kopiera filer å grejer precis som vanligt. :) Använder det själv.

 • Mattias 22 maj, 2016, 23:00

  För mig var nog det sämsta köp Profoto Softbox RFi 5′ Octa (150cm). Extremt otyplig att sätta i spröten, det är inget man tar med sig ute på jobb. Att debitera typ 30 min för att sätta ihop sakerna är skrattretande. Nej den blir ute till försäljning snart känns det som!

 • Fotograf Stefan Tell 23 maj, 2016, 00:00

  Paul, Stefan & Patrik.
  Tack för era tips. Det blir nog till att köpa Paragon alltså, tre stycken som alla rekommenderar samma lösning känns enhälligt och bra :)

  Mattias,
  jag har den gamla varianten av 150 cm Octa, vet inte ens om den säljs längre, kanske under namnet HR (Heat-Resistant), eller något i den stilen. Tillsammans med en gammal speedring är den fantastisk på alla sätt. Min mest använda och användbara ljusformare skulle jag gissa.

  Kan tänka mig att den har blivit lite mjukare i pinnarna med åren, och att dess rejäla konstruktion hjälper till, där kanske RFi inte riktigt är lika kul?

 • Mattias 23 maj, 2016, 15:52

  Som nya är spröten stenhårda, jag har en speedring så jag kan sätta den på en Elinchrom BRX500 men problemet är att den är så tung att hur jag än drar till bixthuvudet så åker Octan ner och tar i stativet (sjukt irriterande). Elinchroms grejer är väl inte anpassat för tunga ljusformare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.