≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Min ekonomi 2015

summering-min-fakturering-2015-ekonomi-statistik-diagram-frilans-fotograf-stockholm-egenföretagare

Förra året, 2015, skrev jag ett långt inlägg om ekonomi och företagande där jag gick igenom min fakturering från året innan, mest för att det är kul med siffror när de börjar betyda något.

För det mesta går jobbet som frilansande fotograf ut på att göra det man har lovat och lova saker man ska göra. Men att få lite koll på vilka löften och leveranser som har varit bra, vilka kunder som egentligen försörjt mig mest och lite allmänt om hur min verksamhet ser ut skadar aldrig att veta.

Så jag har sammanställt mina fakturor från 2015 nu och gjort lite diagram över hur det gick, fördelning, snittbelopp och omsättning. En saga som är ganska rosenskimrande ända till det var dags att deklarera, jag kan säga i korthet att slutet blev sisådär.

frilans-min-fakturering-fotograf-2015-egen-företagare-fakturabelopp

Min fakturering i korthet

Jag arbetar som frilansande fotograf i Stockholm, där merparten av mina uppdrag också är. Ett vanligt jobb är ganska litet, men jag är snabb och gör dem rätt fort.

2014 skickade jag 120 fakturor (röda staplar ovan)

2015 skickade jag 136 fakturor (blå staplar)

Det intressanta med det är att jag trodde det skulle bli tvärtom, att antalet jobb blivit lite färre för att jag verkligen försökt få varje jobb att bli aningens aningens större.

Jag skrev ett blogginlägg om just detta, och det har jag försökt leva efter, att ge kunder mer valuta för pengarna genom att få dem att köpa lite mer varje gång (och därmed få billigare bilder).

Ökad omsättning också

Min omsättning 2014 var ca 700 000 kr exklusive moms. 2015 ökade den till över 850 000 kronor. Det är 23%.

Den enklaste förklaringen är inte att jag höjde mitt timpris, för det har inte påverkat hela 2015 och är bara en del i ekvationen.

Med enkel matematik och ekonomi kan man istället räkna ut att fler fakturor och ett högre snittbelopp per faktura helt enkelt blir en högre summa. En ökad omsättning alltså.

Mer av det ena OCH det andra.

kunder-fördelning-2014-10-största-jämfört-med-resten-faktura-belopp

Stora och små uppdrag/kunder

2014 hade jag 71 unika kunder, där 10 av dem stod för ganska exakt hälften av min omsättning.

kunder-fördelning-2015-10-största-jämfört-med-resten-faktura-belopp

2015 stod de 10 största kunderna för lite mer än 50 procent, men sen var det ju 67 andra kunder som fyllde på resten.

En stor skillnad här är att min största faktura 2015 var dubbelt så stor som min största faktura 2014, men det förklarar inte allt.

2015 var den största fakturan närmare 80.000 kr, men i just det jobbet fanns kostnader jag skulle betala, så ur ett lönsamhetsperspektiv var det inte mitt bästa uppdrag.

Fast det bryr man sig ganska lite om när man tittar på kontoutdraget just den dagen.

nya-kunder-jämfört-med-gamla-kunder-2015-diagram-statistik-fotograf

Nya kunder och gamla kunder

2014 stod kunder jag hade gjort uppdrag för tidigare år för 45 procent av omsättningen, 2015 sjönk den andelen till 35 procent. Just på den här punkten finns det hur mycket arbete som helst att göra för alla frilansare.

Ända till man inte har mer tid, den gränsen är alltid svår att passera, och så har det nog varit för mig rätt ofta. Dygnet har 24 timmar, jag vill inte jobba 24 timmar om dygnet, så det återstår inte alls lika många att sälja.

Men ändå, bara på min lista finns det massor med kunder som har potential att bli en stamkund, eller större kund i alla fall.

Lönsamma kunder?

Sen är det en dold grej här i siffrorna och ekonomin, gamla kunder är oftast så otroligt mycket mer lönsamma att arbeta med.

En ny kund behöver man lära känna, lite i alla fall, kunder man känner väl kräver noll i försäljning (nästan) och allt går otroligt smidigt. Plus att det är trevligt.

Då finns det utrymme i kalkylen att vara betydligt mer generös om man vet med sig att de återkommer och allt bara löper smidigt. Vore intressant om man kunde göra en formel för sånt.

snitt-faktura-belopp-fotograf-2014-205-statistik-diagram-jämförelse

Snittfakturan

Jag vet inte om jag vill ha fler kunder, de är många nu som det är, och kanske lite för många jag aldrig hinner få någon relation med. Vissa hade kanske aldrig tänkt att bli stamkund, de behövde bara de där bilderna och sen var det bra?

Hursomhelst har jag i alla fall lyckats öka summan på snittfakturan med nästan 10 %. Det känns bra.

Kanske mest för att det har varit en sak jag velat anstränga mig för att det ska lyckas, inte bara för min ekonomi utan mer för hur jag jobbar. Jag tror också kunderna blir mer nöjda av att få fler användbara bilder och betala lite extra, än att bara få en eller två bilder men spara någon krona.

statistik-diagram-fotograf-omsättning-2014-2015-jämförelse-frilans

Slutsumman 2015

2013 var jag delvis föräldraledig med tvillingarna, så det året är inte direkt representativt. Och 2012 föddes de, då jobbade jag inte för fullt direkt heller.

Och året innan det var jag säkert hemma titt som tätt med deras äldre brorsa och vabbade. Och året innan det var säkert lite åt det hållet också. Och innan det var jag föräldraledig.

Så det är egentligen först nu som det börjar bli data man kan göra något av, för min omsättning 2015 är rätt ointressant, det är skillnaden mot åren innan som är kul att se.

Vad har jag lärt mig av siffrorna?

Jag har nog främst lärt mig att det inte var som jag trodde. Det kändes som jag gjorde färre jobb men lite större (fel), och kanske blev bättre på att sälja upp varje jobb (rätt, några).

Den stora stora skillnaden mot tidigare år är att jag nog till slut har nått en brytpunkt i min erfarenhet där jag äntligen fattat att jag inte gillar bollar i luften. De ska ner fort.

Jag har blivit bättre på att göra klart saker ilsnabbt, inte ha många parallella jobb som ligger och skramlar i huvudet, utan snarare levereras dagen efter, eller samma dag.

Är det något jag fokuserar på hela tiden nu, (jag gjorde det säkert förut också, men inte lika bra) så är det att aldrig någonsin hamna efter, aldrig bli jagad av kunder. Jag jagar gärna dem, dock.

Slutet gott?

Nu har jag skrivit ett jättelångt inlägg om att jag ökat min omsättning med 23% och allt borde vara frid och fröjd.

Men tyvärr icke.

Slutklämmen på inkomståret 2015 är att jag förutom de närmare 90 000 kronor jag betalade in i preliminär skatt löpande under året kompletterades med drygt 280 000 kronor.

Så går det när man inte har så mycket omkostnader som frilans och inte köper så mycket utrustning under ett år (min Profoto B2 är nog undantaget, men det var nog i princip allt).

Eller, så går det när man har enskild firma, då måste varje år börja om från noll.

Eller sluta på noll, beroende på hur man ser det?

Just i år, men kanske även förra året, hade ett aktiebolag varit fantastiskt för min ekonomi, långsiktigt. Att kunna samla lite i ladan, så att säga. Inte behöva skatta bort allt. Momsen är dock som den är, har man inga stora kvitton blir det så.

Sen hade jag kunnat meddela Skatteverket min ekonomi redan förra året att jag började öka min omsättning efter pappaledigheten och gå tillbaka till den nivå på prelskatt jag haft tidigare. Å andra sidan är det rätt skönt att förfoga över pengarna under året, jag vet ju att de inte är mina och allt det där.

Hemuppgift till dig

Vill du få bättre koll på din företagsekonomi? Det är faktiskt inte så svårt, mest kul och lärorikt.

Kolla igenom din fakturering för de senaste två eller tre åren, finns det någon utveckling åt något håll? Fler kunder, färre kunder, fler fakturor, högre snittbelopp etc?

Sen kan du fundera på om det är något du planerat, och om du vill ha det så, eller om du kanske ska göra en plan för att förändra det. Redan nästa år kommer du kunna se resultatet, eller i år.

Skriv gärna en kommentar om du vill berätta hur din verksamhet ser ut, är det många små ägg i många korgar, eller mycket löpande, eller mycket engångsjobb?

3 comments… add one
 • Jonas Arneson 10 maj, 2016, 20:25

  Tjena Stefan,

  Bra inlägg som vanligt! Vad använder du för program för att föra statistiken över dina fakturor osv?

 • Fotograf Stefan Tell 16 maj, 2016, 10:07

  Tack Jonas,
  jag brukar bara lägga in allt i Excel, är verkligen ingen expert på det, men sen kan man ju sortera och försöka läsa ut vad de egentligen betyder rätt enkelt.

  Diagrammen till det här inlägget är dock gjort med en webbtjänst som heter Piktochart: https://piktochart.com/

  Rekommenderas om du vill få in lite snygg grafik på ett enkelt sätt till dina inlägg.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.