≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Profoto-B1-Zoom-reflector-diffusion-sittandes-i-bil-porträtt-en-blixt

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) delas i år ut till författaren Meg Rosoff som jag har fått äran att fotografera under pristagarveckan i Stockholm. Som vanligt inleds den för mig med pressbilder, de senare åren på Skeppsholmen och som de flesta åren har det varit väldigt fint väder. Men blåsigt.

Meg verkade inte bry sig speciellt mycket, hon var bara glad och gillade läget. Själv klurade jag hela tiden på att hitta platser där det inte blåste så mycket eller där jag kunde surra fast mitt blixtstativ.

bakom-kulisserna-utomhusfotografeing-BMW-Meg-Rosoff-Profoto-B1

Porträtt i bil

Som för några år sedan när jag fotograferade pressbilder av Barbro Lindgren utnyttjade jag även nu möjligheten att använda sponsorbilen från BMW som fotostudio. Vindstilla där inne och lättare att styra ljuset en så solig dag som denna.

Min kund agerade glatt assistent och såg till att inte blixtstativet ramlade på den nyputsade bilen, hade ju kunnat bli dyrt.

Profoto-B1-Zoom-Reflector-diffusion-rem-blåst-vind-utomhusfotografering

Vindsäkrare utrustning

Vis av erfarenhet tog jag inte detta år med mig blixtparaplyer eller stora softboxar då de med största sannolikhet skulle blåsa bort i den ovanligt kraftiga vinden.

Istället satsade jag på något litet, en Zoom Reflector tillsammans med min Profoto B1. För att ta udden av det ganska skarpa ljus man får från den reflektorn satte jag fast diffusionsduken från en OCF Beautydish med en rem runt.

Meg-Rosoff-Pressbild-ALMA-Astrid-Lindgren-Memorial-Award-Skeppsholmen-Stockholm

Utomhusporträtt med en blixt

Ännu mer vis av erfarenhet eftersom jag numera har fotograferat på Skeppsholmen ett par gånger och gärna vill ha lite koll på var solen står när fotograferingen är planerad undersökte jag i förväg vinklar med den smarta appen The Photographer’s Ephemeris (TPE).

Med Gröna Lund i bakgrunden, precis som när jag fotograferade pressbilder av Shaun Tan, gick det bra med huvudljuset från blixten till vänster och kantljus från solen. Det svåra här var mest att hitta tillfället då inga stora båtar var i vägen. Förvånansvärt många som lägger till just där. Hela tiden.

fotografering-under-intervju-med-filmning-Meg-Rosoff-ALMA

Precis innan min fototid filmades det en intervju med Meg Rosoff som jag passade på att ta några bilder från. Intervjufilmen kommer att visas på prisutdelningen i Konserthuset om en veckan.

Meg-Rosoff-pressbild-naturligt-ljus-utomhus-Nikon-D1-50mm

Hitta skugga för porträtt

Skeppsholmen är en väldigt bra plats för porträtt, på så många sätt. Det är inte långt att gå någonstans, och eftersom det är en ö kan man få med Stockholm och vatten i de flesta riktningar. Sen finns det många bra ställen med skugga.

Bilden ovan är vid någon slags rostig ventil som var rätt snygg i sin enkelhet. Just att hitta platser utomhus där lövverket ligger mellan modellen och solen är alltid smart då man kan få mycket variation i ljuset bara genom att ta x bilder under en kortare tid. Vinden gör att löven automatiskt sköter variationen i ljussättning.

ALMA-pristagarare-Meg-Rosoff-porträtt-utomhus-pressbild-uteservering-under-tygtak

Porträtt under solskydd

Uteserveringen på Hotel Skeppsholmen är också bra för porträtt, som så många uteserveringar med solsegel är. Ljuset blir mjukt och fint, och de vita borden agerar reflexskärm alldeles perfekt.

Enda lilla problemet här var glasögonens antireflexbehandling som gav en svag grön hinna för att det kom ljus från överallt. Det gick liksom inte att undvika eller hitta rätt vinklar för det.

Meg-Rosoff-med-gräsänder-porträtt-utomhus

Bucket list

Jag har fotograferat folk med hundar och katter och andra smådjur, hästar också såklart. Men aldrig tidigare gräsänder. Nu behöver jag inte tänka på det längre.

När jag var klar med Meg Rosoff packade jag ihop mina saker och åkte till ett café i väntan på nästa uppdrag jag skulle göra senare. Då hann jag retuschera några porträtt lite lätt och leverera pressbilderna till Dropbox för kunden att börja använda en timme senare.

Nu finns några av bilderna från fotograferingen högupplösta på MyNewsdesk och de har även hunnit byta ut startbilden på deras webb och skrivit ett blogginlägg om det hela. Sånt gillar jag. Då får man som kund verkligen valuta för pengarna när bilderna används så snabbt och finns tillgängliga på så många ställen.

2 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.