≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Ylva-Hällen_Bonnier_2016_pressbilder-porträtt_Ylvania

Ylva Hällen, mest känd från SVT med Mini-Mello, Ylvania och faktiskt såklart Pomos Piano (det visste jag inte innan, men när man tänker på det är det rätt självklart att hon ligger bakom det också), har nu skrivit en bok. Då behövs författarporträtt och pressbilder.

Det är något speciellt att fotografera någon man suttit med barnen och tittat på lite lätt yrvaken var och varannan morgon, det känns lite som man känner dem. Konstigt nog.

Jag försökte att inte låta det skina igenom alltför mycket och tog på mig rollen som professionell fotograf så vi kunde göra det vi hade planerat, inte bara prata om tv. Och barn. Och Vilse i pannkakan.

Hursomhelst, när jag fick uppdraget av Bonnierförlagen att fotografera Ylva tänkte jag genast på om man kunde köpa jättestora toalettpappersrullar, sen skippade jag den idén och tänkte mer på färgat ljus, för just rolig ljussättning är en av de sakerna som präglar produktioner hon är inblandad i.

författarporträtt-ute-OCF-Profoto-Gel-Färgfilter-CTO-Ylva-Hällen

Färgfilter och en kulle

I närheten av min fotostudio ligger Observatoriekullen, ett ställe där man alltid kan hitta bra platser att fotografera på.

Vid en av sluttningarna står ett träd med väldigt ytliga rötter, lite sagolikt sådär, med orange färgfilter på blixten kunde bakgrunden bli blåaktig på ett bra sätt, tänkte jag.

Ylva-Hällen-porträtt-pressbild-en-blixt-Profoto-OCF-beautydish-orange-färgfilter-CTO

Profoto OCF Beauty Dish

Efter att ha fotograferat studioporträtt ett tag begav vi oss ut mot det där trädet jag hade spetsat in mig på. Ett stativ, en Profoto B1 och en ihopfällbar beautydish plus ett CTO-filter för att ändra färgtemperaturen så Ylva blev varm och bakgrunden kall.

Såhär i efterhand kanske de där rötterna inte blev fullt så läskiga som de hade kunnat se ut, kanske vi saknade rök? Eller djup? Hursomhelst blev det en bra bakgrund som kändes lite sagolik i alla fall, lagom mycket myller och ganska jämn utan att bli trist.

Gratis kantljus med nyans

Det intressanta med det här, förutom mixen av förgrundsljus och bakgrundston tycker jag blev när vi använde vinklar mot dagsljuset som kom från höger. Det fanns liksom ett naturligt ljussblått kantljus att arbeta med utan att man behövde krångla med en andra ljuskälla och fler färgfilter.

Ylva-Hällen-Bonnier-Carlsen-Ylvania-utomhusporträtt

När vi var klara med vårt blåa tema tog jag av färgfiltret, ställde tillbaka vitbalansen på vanligt dagsljus och vi tog några ganska vanliga bilder i trappan upp mot kullen.

Vi tog som sagt lite studioporträtt också, med mer färg, men det får bli ett annat inlägg. Hursomhelst är det lite speciellt att fotografera personer man är imponerad av. Känns lyxigt men kräver också, kanske mer än vanligt, att man verkligen ser till att göra sitt jobb.

Det är så lätt att bara prata om intressanta saker.

Här är förresten hennes bok som heter Ylvania: Sagan om ljusbäraren och har illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson (som jag också fotograferat, fast tidigare).

6 comments… add one
 • Fredde 27 april, 2016, 09:46

  Tjena Stefan, gillar verkligen din blogg och jag själv har blivit mer och mer nyfiken på att börja prova gels. Sommaren närmar sig äntligen och tänkte fråga om du vet om man kan använda gels en vanlig sommardag ute för att få ett porträtt att avge lite varmare toner?

  • Fotograf Stefan Tell 27 april, 2016, 10:05

   Tack.
   Kul att du gillar den.

   Du kan experimentera med allt möjligt. Om vi förenklar det väldigt kan du tänka att allt din blixt träffar med ljus en en del och resten en annan. Gör du blixtens ljus mer orange kommer bakgrunden att relativt sett bli mer åt blått vilket gör att den du fotograferar upplevs målad i varmare toner. Grovt sett.

   Köp ett ark med CTO (du kan köpa halv styrka eller en fjärdedel, så kan du alltid vika det dubbelt eller en gång till för att modifiera enkelt) och börja experimentera. Ställ bara om vitbalansen direkt i kameran så modellen ser ok ut för att uppleva hur mycket effekt det blir.

 • Fredde 27 april, 2016, 10:27

  Tack för snabbt svar Stefan.
  Min tanke är att behålla sommarfärgerna i bakgrunden samtidigt som jag gör motivet (en person) lite varmare i färgerna. Jag får köpa ett kit och mixtra lite helt enkelt :)

 • Magnus F 27 april, 2016, 10:39

  Just rökmaskin har jag saknat några gånger för att höja en bild en nivå.

  Färgfiltren kommer jag att köpa. Enkel metod för att skapa helt annorlunda bilder.

 • Fotograf Stefan Tell 28 april, 2016, 09:13

  Jo, en rökmaskin är fantastiskt kul, men lite meckigt att ha med sig på snabba jobb. Läste någonstans att det finns på sprayflaska, men vet inte om det ens finns att köpa i Sverige eller om det är värt besväret utomhus.

  Rökgranater är ju ett alternativ, men då får man nog ringa brandkåren innan och förvarna.

 • Magnus F 28 april, 2016, 09:41

  Jag tog en reklambild i höstas där vi gjorde rök genom att elda blöt ved. Inte så hälsosamt att andas in, men det såg bra ut på bild. ;)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.