≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Nikon D5 – snabbtest

Nikon-D5-kartong-första-intrycket-test

Nu har den äntligen kommit, och jag har fått min Nikon D5 som jag förbeställde hos Goecker redan innan jul 2015. Det blev den versionen med QXD-minneskort lite automatiskt, men det kändes bra även om jag har samlat ihop ett rejält lager med Compact Flash-kort.

Att kalla det här en recension är nog att ta i, men lite intryck har jag hunnit få även om det är först imorgon jag kommer använda den i skarpt läge på ett fotouppdrag.

Nikon-D5-systemkamera-ny-prova-första-gången

En helt ny Nikon D5

Det är något märkligt att köpa en ny Nikon-kamera, lite som att köpa en ny iPhone, man öppnar lådan och det mesta känns precis som vanligt, bara lite nyare och inpackat i skyddande material.

LÄS ÄVEN: Första jobbet med Nikon D5

Jag har använt Nikon jättelänge nu, men det var faktiskt Fuji som ledde mig in på den vägen med deras D200-baserade Fuji S5 Pro. Och sen började jag köpa objektiv, vips var man fast. Kanske mer av ekonomiska skäl och vana än att nödvändigtvis var bäst?

Sen blev det en D2x, D700, D800, (D600, som jag sålde snabbt) och nu senast en D750 som jag haft som förstakamera rätt länge nu.

Stor systemkamera igen

Det första jag tänkte när jag packade upp Nikon D5 ur lådan var nog “skönt med ett stort kamerahus igen”. För så är det verkligen. Nikon D750 i all ära, men balansen i ett stort hus och greppet är något annat, eller kanske det jag har vant mig vid och gillat bäst?

Nu har jag ju två 20 Megapixelskameror, så det kommer nog bli att jag använder dem till olika saker, eller så blir D750 en ren backupkamera när jag har vant mig vid D5:an?

batteriladdare-till-Nikon-D5-dubbla-batteripack

Och en jättestor batteriladdare

Det här förstår jag faktiskt inte riktigt. Varför skeppa Nikon D5 med en batteriladdare som kan ladda två stora batterier samtidigt? Visst, ett sånt här kamerabatteri räcker för hur många exponeringar som helst att man kanske inte behöver ha den med sig, men ändå?

Kunde väl kanske varit en sak för de som vill ladda två samtidigt att köpa till extra i efterhand? Sen undrar jag också varför batteriet är helt oladdat vid leverans? Lite antiklimax att packa upp kamerahuset men inte få igång kameran, inget stort problem, men jag kan inte minnas att andra stora lithium-batterier kommer oladdade, eller?

Spridning av autofokuspunkter

Jag gillar verkligen D750, det är en rapp och pålitlig kamera på ett sätt jag aldrig riktigt tyckte D800 blev för mig. Men varenda gång, precis varenda gång, jag har använt den saknar jag lite mer täckning av AF-punkterna. De är samlade lite för mycket mot mitten.

Nikon D5 känns mer lik D700 och D2x på det sättet, och det gillar jag skarpt. Kan min Fuji X100s ha fokuspunkter långt ut på alla bildens hörn borde väl en stor systemkamera kunna ha det också (säger jag som inte är kameraingenjör alls)?

Nikon-D5-kamerahus-ur-låda-test

Min dyraste Nikon hittills

Förra året skrev jag det här blogginlägget: Jag köper billigare kameror och så var det då. Nu får jag krypa till korset och rita om diagrammet för att få in Nikon D5 som kommer peka rakt upp på skalan.

Jag minns inte hur jag resonerade när jag köpte min D2x, för den var också rätt dyr ny, relativt sett. För de som gillar statistik kanske man kan räkna ut från något index om Nikons toppmodeller har blivit dyrare eller billigare med tiden, men när D4s kom kostade den väl snäppet över 50.000 kr? Nikon D5 är ruskigt nära 70.000 kr.

Varför D5 istället för begagnad D4?

Bra fråga, egentligen. Jag var inne på att köpa en D4 eller D4s i höstas, men efter en affär som inte blev av skrev jag upp mig på väntelistan för D5 istället och fortsatte jobba (istället för att spara 40-50 tusen).

Att “byta ner mig” från D800 till D750 kändes som ett steg som passade det jag gör, kanske mest för att få lite nyare teknik och färre barnsjukdomar men ännu mer för att få lagom stora bildfiler. Nu har jag allt det plus ett kamerahus jag gillar ergonomin på bättre. Och förhoppningsvis en massa andra saker också.

Mina nya datorer och Lightroom gillade aldrig riktigt 36 MP och minneskorten fylldes snabbt. 20 MP känns precis perfekt. Det går att beskära utan att det blir för litet, men jag gissar att med bättre spridning av fokuspunkter kommer jag göra mindre sånt nu.

Det hade jag såklart fått med D4 också, men ibland vill man köpa något riktigt nytt efter att ha fyndat begagnat hit och dit. Det är ju mitt främsta arbetsredskap, och varje liten sak Nikon D5 gör bättre än kameran den ersätter kan man multiplicera med antalet bilder jag kommer sälja från den.

Autofokus och vitbalans

Sen autofokusen, nu har jag bara provat litegrann, men redan av det lilla kändes den hur bra som helst. Ju fler bilder som sitter, desto fler bilder kan man använda, och utslaget på några år är det definitivt en faktor att räkna med (inte för att D750 är dålig på något sätt, men ändå, det här känns ännu bättre).

Vitbalansen för Auto känns spontant riktigt bra också, och kul att det finns tre olika Auto-lägen att experimentera med. Det kommer nog kunna spara tid i framtiden.

Ni märker kanske att jag redan nu jobbar upp rätt stora efterköpskänslor, och det är nog naturligt vid en investering som denna. Men jag ska återkomma med lite mer konkreta saker så snart jag har börjat använda den.

4 comments… add one
 • Magnus F 5 april, 2016, 09:31

  Grattis till en fin och fräck kamera!

  “Varför skeppa Nikon D5 med en batteriladdare som kan ladda två stora batterier samtidigt?”

  Jag antar att det skulle upplevas som en försämring om man inte gjorde det. Tänk på att många som köper den här typen av kameror använder dubbla kamerahus. Att då ha med en laddare som laddar två batterier är praktiskt. Även om man bara har ett kamerahus kan det vara skönt att slippa gå upp mitt i natten och byta batteri i laddaren :)

  Till skillnad mot de mindre laddarna så innehåller de här laddarna mer elektronik för att kunna underhålla batteriet och på så sätt förlänga livslängden. Canon har i princip samma batterilösning, antagligen från samma underleverantör.

  “Om min Fuji X100s ha fokuspunkter långt ut på alla bildens hörn borde väl en stor systemkamera kunna ha det också ”

  Det tror jag att din Nikon också kan. Ställ kamera i live view så …

  Men varken Fujifilm eller Nikon har fasdetekterande autofokus ut i kanterna, alltså autofokuspunkter som kan känna av motivets rörelse. Det beror på att ljusvinklarna blir för extrema.

  Canon och Nikon har gjort ett imponerande ingenjörsjobb med att göra autofokus-modulerna större i sina nya proffskameror. Det är ingen lätt sak eftersom ju större de blir desto större blir risken för felfokus. AF-modulerna ska vara parallella mot sensorn i alla lägen. Från stäng kyla till hetta. Trots att kameran behandlas tufft varje dag.

  I framtiden kommer antagligen spegelreflexkonstruktionerna att försvinna. Det finns många fördelar med en spegelfri konstruktion. Men en separat AF-modul ger i dagsläget snabbare autofokus och en optisk sökare lider inte av lagg som en elektronisk.

 • Stefan Tell 6 april, 2016, 00:01

  Tänk att man kan få så många bra svar genom att slänga ur sig lite spontana frågor. Tack Magnus.

  Apropå batteriladdaren tänkte jag mer att den till tidigare Nikon-modeller med stora batterier, enkelladdare alltså, gick att få ner i kameraväskan om så behövdes. Den här tar ju lika mycket plats som ett kamerahus till.

  Förstår att merparten nog inte använder kameran som jag gör, men kommer det en laddare för ett batteri skulle jag nog köpa en.

  När det gäller autofokus hade jag önskat att man kunde spridit ut dem ännu mer men då kanske med en notis om att de inte är fullt lika pålitliga som de närmare mitten, och för rörelse etc. Täckningen är ju trots allt betydligt större i en X100s t ex. Men, men, man kan inte få allt, och D5 är ju bra mycket bättre än D750 m.fl.

  Jag laddar nog mest önskelistan för Nikon D6 :)

 • Magnus F 6 april, 2016, 09:19

  “Täckningen är ju trots allt betydligt större i en X100s t ex. Men, men, man kan inte få allt, och D5 är ju bra mycket bättre än D750 m.fl.”

  Kör D5 i live view så ska den också kunna ge kontrastbaserad autofokus ända ut i kanterna.

  X100S har inte fasdetekterande AF ända ut i kanterna. Det vet jag ingen kamera som har. Täckningen av bildytan med fasdetekterande AF är större på X100s än D5. Det beror på två saker. Dels att X100s använder bildsensorn för AF. Nikon D5 använder en separat AF-sensor för rörliga motiv och den kan inte bli hur stor som helst.

  Men jämför vi D500 med X100S så blir det mer lika. D500 har samma AF-sensorn som D5, men lika liten bildsensor som X100S. Det innebär att med D500 kan AF-sensorn täcka nästan hela bildytan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.