≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Test: Ihopfällbar Beautydish, Profoto OCF

testbild-en-blixt-Profoto-B2-OCF-Beautydish-ny-produkt-recension-ihopfällbar

Profoto har precis lanserat ännu en ljusmodifierare i sin serie OCF (Off Camera Flash) som är anpassad främst för batteriblixtarna Profoto B1 och B2, dvs lite lättare och enklare att ta med sig.

Denna gång är det en väldigt smidig beautydish som är ihopfällbar, vilket blir ett bra komplement till blixtparaplyerna Deep Umbrella eller de softboxar som redan finns i OCF-sortimentet.

Jag fick låna en beautydish (den vita, inte med silver som yta på insidan) och har testat den inomhus och även utomhus i snöfall, och gillar redan den av flera skäl.

Profoto-OCF-beautydish-ihopfällbar-låda-box-förpackning-sortiment_recension

Unboxing!

Såhär ser lådan ut, självklart med fina bilder av andra tillbehör i OCF-serien man kanske vill ha. Hittills äger jag faktiskt inte så många av dem, har filterpaketet och två 30 x 90 cm softboxar jag tycker är väldigt smidiga och enkla att jobba med.

väska-ingår-till-Profoto-OCF-beautydish_test

Detta ingår i paketet

Öppnar man lådan hittar man en väska, med blixtlås vilket jag gillar. Tycker nog att den lösning de har för softboxarna där öppningen har kardborre på insidan av “gapet” är den sämsta varianten eftersom det är kardborre på softboxarna och det halvlätt fastnar i varandra.

Då gillar jag dragkedjor mer, även om de också går sönder förr eller senare, men bästa lösningen är nog alltid en flik man viker över som har kardborre på insidan. Tycker jag.

I väskan ligger förstås en ihopfälld beautydish.

halvt-utfälld-Profoto-OCF-Beautydish-deflektor-plast-mitten-recension-test

En ihopfälld beautydish

Såhär ser den ut, när den inte är utfälld och monterad. En speedring behöver man såklart, och får köpas separat, men den passar sedan till alla softboxar i OCF-serien.

test-montering-speedring-OCF-beautydish-Profoto-färgmarkering

Färgkodad speedring

Har du monterat en softbox på en speedring tidigare kommer det här inte vara några problem, till just denna beautydish ska en pinne in i varje hål så du kan inte göra direkt fel.

detaljbild-test-Profoto-OCF-beautydish-speedring-deflektor-vit

Har du inte monterat på en OCF-speedring men på de rejälare gamla varianterna är det bara en lite annan teknik. Stick in änden på sprötet snett uppåt och klicka sen fast den i rätt riktning, man känner rätt bra hur de ska sitta.

monterad-Profoto-OCF-beautydish-ihopfällbar-typ-Octa-med-deflektor-vit

När den ihopfällbara beautydishen väl är monterad ser den ut såhär, med en smart hänganordning för deflektorn, den vita platta som sitter i mitten och gör att ljuset från blixten inte går direkt ut.

Då ser man också att den ser ut nästan som en lite softbox Octa. Den är ju inte helt rund, inte som en vanlig beautydish i metall.

En sak jag dock saknar på många av Profotos softboxar är en liten detalj, att pinnarna hade något sätt att förankras så de inte ramlar ur när man ska fälla ihop dem? Kunde varit någon enkel plastplupp längst in i fickan där man sticker in dem, kanske med gängor, bara någon lösning för att slippa sticka in det där sprötet som alltid ramlar ur, för vem tar egentligen ut pinnarna varje gång?

insida-OCF-Profoto-Beautydish-fäste

Hyfsat slitstark

Materialet känns rejält, det är lite mer åt plast/galon än softboxarna som är lite fladdrigare och prassligare. Pinnarna kan nog efter ett tag böjas lite, för bara efter några monteringar var några av dem på mitt testexemplar mer böjda än andra vilket gjorde formen lite ojämn, men inte så att det störde.

Sen är det ju så med allt i OCF-serien att det är lättare konstruktioner och tunnare material. Vill man ha rejälare grejer är väl HR-serien bäst, men RFi som tvåa, men OCF satsar ju mer på att det ska väga lite och vara enkelt att ta med sig.

exempelbild-Profoto-OCF-Beautydish-med-öppnad-frontduk-diffusion

Med frontduk som tillbehör

Vill man få ett jämnare ljus och göra sin OCF beautydish mer som en Octa softbox kan man köpa till en frontduk av diffusionsmaterial, jag har för mig att det är samma som passar till OCF Octa. Samma gäller nog rastret (softgrid) eftersom beautydishen och Octan har samma diameter, dvs 2 fot/60 cm.

test_Profoto-OCF-beautydish-ihopfällbar-separat-diffusion-frontduk

När de är ihopfällda ryms både en beautydish och diffusionsfronten plus en speedring i väskan om man vill ha allt samlat.

Profoto-OCF-lättvikt-beautydish-barn-tvillingar-test

En väldigt lätt beautydish

För att visa hur lätt den är lät jag några av mina barn demonstrerar detta genom att lyfta den på raka armar.

storleksjämförelse-Profoto-OCF-beautydish-tvillingar-fyra-år

För rättvisans skull fick båda göra det. En sån sak hade jag nog inte gjort med den klassiska Softlight Reflector, dvs den gamla beautydish i metall. Tappar man den på barntår blir ingen glad.

tvillingar-Profoto-en-blixt-B2-OCF-Beautydish-inomhus-HSS

Snabba porträtt i hemmamiljö

Första bilden i inlägget på vår sjuåring som har en tand som suttit lös i evigheter och på tvillingarna ovan är tagna på ungefär samma sätt. En Profoto B2 med OCF beautydish från höger och en massa skarpt vårljus in från fönstren bakom.

BTS-en-blixt-inomhus-framför-fönster-Profoto-B2-OCF-Beautydish-stativ-test-recension

Har man en Profoto B2 och vill ha en smidig lösning som inte väger så mycket men ändå erbjuder lite mer kontroll över ljuset än blixtparaplyer är detta ett bra val, gissar jag.

Med det lätta blixthuvudet och en ljusmodifierare som inte väger så mycket den heller kan det räcka med rätt lätta stativ, t om Manfrotto Nano om man är inomhus.

Eller för användning på bomstativ utan att behöva tynga ner det så värst med motvikt, om än alls.

fotografera-barn-utomhus-med-en-blixt-i-snö-som-reflexskärm-Profoto-B2-OCF-Beautydish

OCF Beautydish utomhus

Vi var i Sälen på sportlovet när jag testade denna ihopfällbara beautydish och trots snöfall och lite vind kändes det helt ok att ha blixten högt upp på ett stativ. Det är ju på något vis inte samma typ av vindfång som ett blixtparaply.

BTS_Profoto-OCF-Beautydish-ihopfällbar-utomhus-fotografering-barn-i-snö-en-blixt

Sen är jag lite osäker på hur blixthuvudet på en B2 reagerar på att det snöar in genom hålen på baksidan, så jag tog ett regnskydd från min fotoryggsäck och lindade runt för att vädersäkra lite.

snöskydd-Profoto-B2-regnskydd-kameraväska-DIY-utomhus-fotografering-BTS

Första gången jag gillade att regnskyddet inte var fastsytt i väskan förresten. Kanske kunde bli nästa produkt från Profoto, något slags allvädersskydd man kan dra över B1 eller B2 för att slippa oroa sig men ändå inte sabba kylningen genom att täta dem helt?

Profoto-B2-med-OCF-Beautydish-utomhus-en-blixt

Sen är det något bra med att ha vindfång och tyngdpunkt ganska nära centrum på stativet, det känns mindre vingligt då. Och det gör kanske att man använder blixten utomhus mer än om man bara har en stor softbox eller paraplyer?

utomhusporträtt-en-blixt-Profoto-OCF-beautydish-reflektion-skidglasögon-fotograf-vinter

En lättanvänd ljusmodifierare

Spontant gillar jag ljuset från den ihopfällbara OCF Beautydish, jag tycker den generellt känns lätt att använda och funkar bra för porträtt. Exakt hur skillnaden är mellan denna beautydish och den “riktiga” vita Profoto Softlight Reflector kan jag nog inte svara på spontant.

Visst, ögonblänket blir inte exakt runt eftersom denna ljusformare inte är exakt rund. Men skulle jag åka till en kund med lätt packning tror jag inte jag skulle välja min gamla beautydish som är ett extra kolli framför denna variant som knappt tar någon plats eller väger mycket.

test-Profoto-OCF-Beautydish-pojke-porträtt-blixt

Det var rätt länge som jag aldrig tog med min gamla beautydish utanför fotostudion, men sen köpte jag en bra väska så den blev enklare att transportera och då hände det ibland.

Kommer jag köpa denna produkt?

Istället för att rada upp positiva och negativa aspekter svarar jag nog bara direkt ja på den frågan.

Jag har sedan jag köpte Profoto B1 (och kompletterade med B2 lite senare) ändrat mitt sätt att arbeta med porträtt “on-location” och kanske främst pressbilder och reportage mot ett sätt där just enkelhet och lätt packning styr mitt val av utrustning och ljusmodifierare. Går det fort hinner jag fotografera mer.

Och även om jag fortfarande gillar ljuset från min 150 cm softbox Octa är det ofta rätt svårt att motivera böket med att hitta tillräckligt stora lokaler ute hos kunder där den kommer till sin rätt. Då ska vi inte ens börja tänka på min nya favorit, Profoto Giant 180.

Majoriteten av mina uppdrag är små och korta, så ju mindre tid och energi jag måste ägna åt att släpa på utrustning, desto mer tid kan jag ägna åt att ta fler bilder eller hitta fler varianter. Vilket i sin tur har visat sig sälja fler bilder totalt.

När jag lämnat tillbaka mitt testexemplar till Profoto kommer jag nog rätt omgående köpa en vit ihopfällbar OCF Beautydish, men frontduken är jag inte så säker på hur ofta jag skulle använda. Men å andra sidan tar den ingen extra plats, så det blir kanske en sån också.

2 comments… add one
 • Christian 13 mars, 2016, 09:27

  Hej Stefan!

  Jag har precis investerat i ett B2-kit och fick med en OCF beauty dish, men märkte precis som du skrev att pinnarna böjs så att den tappar formen. Funderar på att skaffa ett par OCF-softboxar men undrar om pinnarna är av samma kvalitet till dem, eller är de lite stadigare?

  Tack för en intressant blogg/recension!

  / Christian

  • Stefan Tell 14 mars, 2016, 09:20

   Jo, så är det ju, Christian. Jag har inte använt mina tillräckligt mycket eller länge för att veta om det kommer bli värre, alternativt om de kommer gå av. Alla pinnar är nog ungefär lika tjocka på den längsta delen, sen skiljer de sig väl åt hur stor del som är tjockare där mot speedringen där jag inte märkt någon böjning.

   Tror faktiskt det inte är något större problem, om formen inte är exakt symmetrisk kommer säkert bara upplevas av fotografen, men man kanske ska hålla ett öga på det.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.