≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Test: Färgfilterhållare OCF Profoto

test-av-Profoto-OCF-färgfilterhållare-starter-kit-färgkorrigering-recension-till-B1-B2-och-kanske-D1

Äntligen har det kommit en (ny) smidig lösning för att montera färgfilter av olika slag på batteriblixtarna Profoto B1 och B2, tillbehöret ingår i deras OCF serie (Off Camera Flash).

Hållaren för filter säljs som ett paket där det också ingår ett litet startpaket med specialskurna filter som passar. Om man vill köpa egna färgfilter på rulle eller ark och klippa ut dem går det såklart också bra. Filter är ju lite av en förbrukningsvara och alla gör av med olika mycket av olika filter, såklart.

Som ett komplement säljs även separata satser med en blandning av filter för färgkorrigering eller effektfärger i två olika kit.

profoto-ocf-färgfilter-kit-färgkorrigering-effekt-starter-lådor_test

Ett startpaket med färgfilterhållare

Grundpaketet heter “OCF Color Gel Starter Kit” där själva hållaren ingår, plus väska och fodral för färgfilter (10 stycken följer med, bland annat CTO och CTB för korrigering av färgtemperatur).

test-profoto-OCF-starter-kit-innehåll-väska-färgfilter-filterhållare

Så funkar färgfilterhållaren

Själva färgfilterhållaren består av tre delar, alla i plast men känns spontant inte jättebräckliga. Man får såklart vara lite varsam om man inte vill knäcka dem, men för att de inte ska mosas i kameraväskan följer en smidig liten skyddande väska eller snarare ett fodral till.

De tre delarna kräver ingen styrka för att montera ihop eller isär, att få delarna att passa känns spontant svårt att misslyckas med.

Man tar helt enkelt isär dem med lätta tryck på rätt ställen och lägger dit ett färgfilter (eller flera om man vill kombinera), sen klickar man ihop de tre delarna igen.

Profoto-OCF-färgfilterhållare-delar-plus-filter-test

Smidiga väskor och fodral

Färgfiltren har också sitt eget fodral, lite som de där väskorna man hade CD-skivor i för länge sedan, varje filter är dessutom märkt med dels färgnamnet och även hur mycket ljus de stjäl, ett mörkblått filter t ex tar motsvarande flera bländarsteg medan ett CTO eller CTB inte reducerar ljuset jättemycket.

recension-Profoto-OCF-färgfilterhållare-grid-holder-starter-kit-CTO

Väl ihopmonterad är färgfilterhållaren en enhet du trär på din Profoto B1 eller B2. Eftersom detta tillbehör ingår i OCF-serien är det anpassat för dessa blixtar som har inställningsljus med LED, så för att inte riskera brand bör man inte använda dem till andra blixtar.

Färgfilterhållaren är som sagt anpassade till batteriblixtar med platt front (B1/B2), så har du bytt frontglaset till en glaskåpa kanske det här inte är tillbehöret för dig?

Profoto-B1-med-OCF-färgfilterhållare-tillsammans-med-speedring-monterad-utan softbox

Kombinera med raster

Färgfilterhållaren går även att använda som rasterhållare, så om du vill ha både färgfilter och raster går det att ploppa in ett raster från det rasterpaket som finns i OCF-serien.

Färgfilter med andra ljusmodifierare

Om du vill kan man även använda färgfilterhållaren tillsammans med valfri OCF softbox som monteras med speedring, trä bara på speedringen först och sen filterhållaren ytterst.

test-Profoto-OCF-färgfilterhållare-på-speedring-kombinera

Färgfilter och blixtparaply, ja och nej

Det ska även gå att kombinera färgfilterhållare och blixtparaply, men då bara med Profoto B1. Har du en Profoto B2 kommer färgfilterhållaren att täcka för hålet för blixtstaven, så där krävs det någon hemmasnickrad lösning eller att du karvar lite med en kniv, eller borrar, för att få det att fungera.

test-Profoto-B1-med-OCF-färgfilterhållare-storleksjämförelse

Storleksjämförelse

Såhär nätt är färgfilterhållaren bredvid en Profoto B1, tillsammans med blixthuvudet till en B2 känns det genast större. Men det är en väldigt lätt konstruktion och känns smidig med lilla väskan som kommer vara bra att ha när man packar ner allt i kameraryggsäcken.

testbild-porträtt-utomhus-med-CTO-färgfilter-på-beautydish-för-blåare-bakgrund

Exempel på beautydish och färgfilter

Jag har varit i Sälen på sportlov under tiden jag testat denna nya produkt jag fått låna av Profoto. Min far ställde upp som testmodell en molnig eftermiddag när himlen var helt grå och inte hade några roliga detaljer att visa upp.

testbild-vitbalans-dagsljus-5500-Kelvin

Vitbalans dagsljus

Då kombinerade jag nya ihopfällbara Profoto OCF Beautydish med ett färgfilter (CTO, Color Temperature Orange) för att få bakgrunden blå istället för trist grå.

testbild-vitbalans-tungsten-glödlampa-för-CTO-3000-Kelvin

Vitbalans glödlampa/tungsten

Det gick fort att sticka in handen i ljusmodifieraren och trycka dit färgfilterhållaren och sen ställa vitbalansen efter tungsten/glödlampsbelysning så blev det såhär.

utomhusporträtt-test-Profoto-OCF-färgfilterhållare-CTO-blå-bakgrund-en-blixt

Varmt ljus på modellen och kallt ljus där blixtens ljus inte träffar.

utomhusporträtt-vinter-en-blixt-Profoto-OCF-Beautydish-fel-vitbalans-kalla-toner-test

Tar man en bild utan färgfilter med med färgbalansen på ca 3000 Kelvin för glödlampa blir allt blått. Det kan man ju också göra om man vill, men det är inget sätt att sälja färgfilter.

BTS-utomhusporträtt-Profoto-B2-en-blixt-blå-bakgrund-CTO-färgfilterhållare-OCF-test-recension

Bakom kulisserna

Och ungefär såhär såg min “setup” ut, en blixt på stativ och med Profoto OCF Beautydish med Profoto B2.

testbild-porträtt-med-kallt-blått-kantljus-CTB-för-effekt-med-ofiltrerat-huvudljus

Vanliga användningsområden

En sak jag tänkte på när jag testade färgfilterhållaren för Profoto var att den nog mest var till för den här typen av effektljus, kanske färgat kantljus eller hårljus.

testbild-Profoto-OCF-färgfilterhållare-för-B2-porträtt-blått-ljus-genom-raster

Eller såhär med blågrönt ljus från ena hållet och lite annat ljus på bakgrunden för att skapa någon slags effekt (t ex med ett raster jag köpte på Bauhaus av någon anledning för länge sedan, egentligen lite för tunt och i någon silverfärg, men lite hände i alla fall).

storlek-Profoto-OCF-färgfilterhållare-på-Profoto-B1-bygger-lite-minskad-spridning-av-ljus

Bra och dåligt

För att avsluta denna recension med någon slags summering ska jag först komma till punkt med vad det känns som att denna produkt främst är anpassad för, och det upplever jag är ungefär som en rasterhållare, fast med plats för färgfilter.

Jag hoppas jag inte missat något, men den sticker ut någon centimeter från frontglaset på en Profoto B1 eller B2, och det gör troligtvis att ljuset från dessa blixtar avskärmas lite.

Gissningsvis kommer det göra att använder man färgfilterhållaren tillsammans med paraply, beautydish eller softbox kommer det bli ett smalare ljus man får ut av sin blixt än utan.

Om det är bra eller dåligt är upp till var och en att bestämma, men lite skillnad är det nog.

Det är nog ändå en sak som hamnar på minussidan för vissa, gissar jag. Sen kan det nog bli lite ljusläckage från ventilationshålen som de har försett färgfilterhållaren med.

Hade jag fått önska mig något skulle det varit en kanske hälften så hög modell som inte behövde ha plats för raster utan bara gjorde så att man kunde få dit ett färgfilter på ett smidigt sätt direkt mot frontglaset.

Inställningsljus använder jag nästan aldrig, så varma blixtar brukar inte vara ett problem för mig. Några små ventilationshål kunde man nog få dit ändå.

Jag gillar de små fodral och väskor de har för mycket i OCF-serien, men nu börjar väskorna se lite lika ut och vara lika stora, så en vit/ljusgrå yta där man kunde skriva vad den innehåller, eller en plats för etikett bakom plast vore inte helt fel faktiskt.

Kommer jag köpa en?

Istället för att rada upp fler fördelar och nackdelar kan jag avsluta med att det här är en produkt jag kommer köpa. Två startpaket blir nog första inköpet när de finns i butik. Sen får jag se om jag kompletterar med extra färgfilter framöver.

Totalt sett känns det som en smidig lösning för att slippa tejpa och klippa färgfilter som man sen ska försöka få täckande, det här kommer gå mycket fortare ute hos kund.

Men hade de gjort en utan plats för raster och hälften så hög, kanske där basenheten var gjord av lättmetall, så skulle jag nog hellre köpt en sån variant och gärna betalat lite mer.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.